sabato 9 febbraio 2019

Vlada RS naj podpre misijo kontaktne skupine o Venezueli




VLADA IMA OSNOVO ZA ODLOČANJE…

… Ki pa ni in ne sme biti predlog zunanjega ministra Cerarja o priznanju Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, ker se je imenovani gospod na ta položaj samooklical, brez potrebne volilne legitimacije in s sumom, ki mu visi nad glavo, da ga je namestila Trumpova administracija. Da je sum zelo utemeljen kaže sam z zavračanjem posredovanja s strani tako imenovane kontaktne skupine za Venezuelo pod vodstvom Evropske Unije, konkretno njene visoke predstavnice za zunanjo politiko, Mogherinijeve, in s pozivanjem ZDA k neposrednemu vojaškemu posegu.
Primerna osnova za odločanje slovenske vlade je torej misija, morda res nemogoča, ker se ji upira tudi Nicolas Maduro, kontaktne skupine. Le ta je naslovila režimu v Caracasu jasno pričakovanje po mirnem reševanju krize, oziroma po dialogu z opozicijo o razpisu svobodnih in demokratičnih volitev in o omogočanju humanitarne pomoči obubožanemu venezuelskemu ljudstvu. Bolj ko bo tovrstnega pritiska, brez navijanja za eno ali drugi stran, več šans bo da misija uspe in manj bo tveganja razdora v mednarodni skupnosti. Celo OZN se noče v to zgodbo umešat.
Nenazadnje so se začeli umiki iz prvotnega zagona na liniji priznanja Guaidoja. Danes je preklicala to podporo Slovaška. Italija noče niti slišat o tem in naj se znova opomni dr. Cerarja, da do pojava samooklicanega predsednika narodne skupščine za začasnega predsednika Venezuele, je bil za našo vlado, za vlado, ki ji je sam sedanju zunanji minister predsedoval, Maduro povsem legitimen šef države, kljub dvomom o poštenosti njegove izvolitve. Naj mi ne odgovori, da diplomatske odnose imamo z Venezuelo in ne z Madurom, ker se v vsakem primeru vežejo na tekočo vlado. Slovenija naj torej podpre misijo kontaktne skupine in določi sredstva za prispevek k svetovni humanitarni intervenciji.

Nessun commento:

Posta un commento