sabato 27 febbraio 2016

Še je čas, Borut, za dobro besedo!


OD PREDSEDNIKA REPUBLIKE BI PRIČAKOVAL VEČ!

Bom malce zloben, toda, dragi Borut, v tvojem zadnjem intervjuju za RTV Slovenija, ki naj bi končno rekel kar jim gre razpihovalcem, netilcem sovražnega odnosa naroda do prebežnikov, migrantov, prosilcev za azil, ki prihajajo k nam, si povedal skorajda nič. Slišali smo le to kar že vemo, oziroma da problemi so, da jih ljudje čutijo in imajo premalo zaupanja v sposobnost oblasti, da jih rešuje, da se posledično rojevajo tudi znaki nestrpnosti, da ni dovolj le te obsojat, ampak da treba probleme tudi reševat. Kako odkritje! Naznanil si nas še, da vrhunec begunske krize šele prihaja ter pozval vlado, da naj pri njenem obvladovanju, povabi k sodelovanju opozicijo ter bolje komunicira z lokalnimi skupnostmi in javnostjo in – dulcis in fundo – da naj bo potrpežljiva do ljudi, ki protestirajo proti namestitvenim centrom.
Da je videti na teh shodih ne le obraze in parole, morda tudi upravičene in iskrene zaskrbljenosti, ampak zraven še izključevalno ideologijo, domobransko in fašistoidno ikonografijo, ki jo mora vsak razumnik obsoditi, da je videti tudi kako poslanci SDSa nagovarjajo ljudi k uporu proti oblasti, niti besede. Da ne bi Janez Janša zameril?
Pravzaprav kritika leti predvsem na vlado Mira Cerarja, ki nosi zagotovo svoj del krivde pri tem, da je situacija kakršna je, da se mitingi dogajajo, spontano ali organizirano, - ne nazadnje, da prihod migrantov pomeni tudi varnostno tveganje je sama sugerirala z vzpostavitvijo bodeče ograje vzdolž meje s Hrvaško in z aktiviranjem vojske – a kateri gre vendarle priznati, da ob vseh pomanjkljivosti, nekonsistentnosti in zamudah pri obveščanju javnosti, razmere s tranzitom in oskrbo pohodnikov z balkanske poti obvladuje. Skozi našo državo jih je šlo v pol leta že skoraj pol milijona, ostaja jih le cca tisoč, ki so nameščeni tu pa tam, in nič hujšega se ni domačinom, njihovemu premoženju, njihovi varnosti in kvaliteti življenja, zgodilo. Lahko se še bo, če bi nadzor popustil in ne bi bili sposobni vsaj osnovne integracije teh duš, a naša varnost je tako in tako vsak dan na preizkušnji tudi brez migrantov, že zavoljo neupoštevanja prometnih pravil, slabih odnosov s sosedom ali opitosti, oziroma neuravnoteženosti družinskega člana. Glej dnevno črno kroniko!
Spoštovani predsednik,
Narodu treba enostavno povedati, da ne glede na ravnanje oblasti, ne glede na njeno komuniciranje z župani, oziroma lokalnimi okolji in prizadetimi prebivalci, da se mora sleherni od nas, ko je predočen v živo ali preko tv ekrana ter ostalih medijev, z tragedijo ljudi, ki so zaradi vojne, nasilja, revščine in drugih okoliščin neznosnega življenja, zapustili domove in domovino ter se podali peš, s culo, nahrbtnikom ali kovčkom, v več tisoč kilometrov dolgo pot v neznano, z upanjem na prihod in sprejem v nek bolj varen in perspektiven prostor, vprašati, ali naj tem ljudem, ko pridejo do mene, pomagam, kolikor lahko, s prehrano, posteljo, prho, zdravili itd… ali jih odženem, ker me njihova drugačnost straši in ogroža? Vmesnih situaciji ni. Vsaj jaz jih ne vidim.
Ko že hodiš na zabavne tv oddaje, kjer te roštiljajo, ko si že počel vsega preden so te izvolili za poglavarja države, ti svetujem, da misel, ki sem ti jo sugeriral, da sporočilo, ki ga moraš oddat kot napredna moralna avtoriteta, da migrante, prebežnike in azilante moramo medse sprejeti in jim pomagati, oddaš čim prej lahko kot humanitarni delavec, ali aktivist Rdečega križa, če hočeš tudi Karitasa, na enem od sprejemnih centrov. V rumenem, zelenem, modrem ali rdečem brezrokavniku, z begunskim malčkom v naročju ter obdan z novinarji. In sporočilo jasno: Če si človek, če si humano bitje, moraš tem ljudem ponuditi roko, jih sprejeti in jim pomagati. Amen!... Morda z dodatkom: Oni, ki vaš prepričujejo v nasprotno, ki vam dopovedujejo, da gre za nevarne osebe, za efektivne ali potencialne teroriste, že danes ali pa jutri, ki jih je treba čim prej odstraniti z našega okolja, hočejo vsem slabo! Ne jim nasedat! Zgodovina ostaja naša največja učiteljica!
V pričakovanju česa takega, te, dragi Borut, lepo pozdravljam.

Aurelio Juri
Nekoč leva roka v stranki, ko jo je Pahor še vodil.

Nessun commento:

Posta un commento