mercoledì 3 febbraio 2016

15 slovenskih vojakov proti ISIS


NAŠA ČETICA KORAKA…
… strumno in veselo?

No, da tudi veselo bi težko trdili, odkorakala pa bo vseeno. Da, odločitev je padla: 15 slovenskih vojakov – inštruktorjev se bo pridružilo mednarodni koaliciji sil, z ZDA na čelu, ki se v Iraku bojuje proti samooklicani  Islamski državi.  Najprej jih bo šlo 6, da potipajo in pripravijo teren nastanitve, za njimi ostali. Delovali bodo v vadbenem centru v glavnem mestu iraškega Kurdistana, Erbilu in bodo Pešmergam, kurdskim borcem, pomagali pri urjenju. Ups… z vsem spoštovanjem do znanja, veščin in usposobljenosti naših inštruktorjev, si težko predstavljam, da bi kaj veliko novega in boljšega znali povedat bojevnikom, ki so se v dosedanjih bitkah izkazali kot edini kos fanatikom terorističnega kalifata. Ker pa jim bo dostavljena tudi oborožitev in oprema, s katerima verjetno nimajo veliko izkušenj, bo pomoč seveda dobrodošla.
Kakorkoli že, pričakujmo da se bodo prostovoljci za to misijo poiskali z razpisom znotraj vrst Slovenske vojske in z ustrezno motivacijo, denarno kakopak, ker gre brez dvoma za najnevarnejšo odpravo na tujem doslej, ki če že ne po povečala ocene ogroženosti za  državo – če že zaupamo našemu večnemu Karlu – bo to storila na račun sodelujočih na misiji.
Verjamem, da se večina naših državljank in državljanov v tem trenutku sprašuje ali je prav, da gremo tudi mi na tisto bojišče, ali bi bilo modreje, da bi naše fante obdržali doma in mednarodni koaliciji pomagali le z opremo, orožjem, denarjem in politično podporo, oziroma se kar razglasili za ne-sodelujoče v tej godlji, ker da se nas ne tiče?
Parlamentarne stranke so, razen Združene levice, predlog vlade podprle, pritrjuje mu tudi stroka češ ne zatiskajmo si oči pred tem, da bi odmaknjeni od te zgodbe, varneje šli skozi groženj Islamske države in da je zategadelj bolje, da se z njimi soočimo kar na terenu le te. Luka Mesec in tovariši pojasnjujejo sicer, da podpirajo boj proti  ISILu, vendar ne »v koaliciji z državami, ki boj proti terorizmu izkoriščajo za uveljavljanje svojih interesov na škodo sirskega in iraškega prebivalstva«. Da ene določene mere imajo prav, toda kako se naj podamo v ta boj če ne s formalnimi zavezniki,- smo pač v zvezi NATO - kljub temu, da so mnogi izmed njih, in primis ZDA, ključni krivci za nastanek te krize in rojstvo islamskega fundamentalizma.
Slabost in morda problematičnost vladne odločitve gre poiskati po mojem drugje. Sodelovanje 15 naših vojakov ok, - brez vojaškega posega islamske države ni moč  onesposobiti -, to kar manjka pri vsem tem je razčiščevanje vlog posamičnih režimov in vlad v odnosu do nje, dvojnih iger, ki se tu kažejo in jih mediji razkrivajo – glej Turčijo, Savdsko Arabijo, Dubaj in še koga, pa dajmo priložnost ZDA in Rusiji, da se izkažeta kot enojna in nepogrešljiva igralca - ter ustrezen politično-diplomatski odgovor preko OZN ali neposredno vsem kršiteljem pravil igre, ki se jo gremo. Če se ISIL-ISIS hrani s prodajo nafte in drugimi viri, morali bi poseči proti tistim, ki to nafto kupujejo in kalifat financirajo. A je naša vlada sploh kaj takega predlagala in zagovarjala? V Bruslju, na vrhu EU in NATO, v New Yorku? Ali raje miži in si maši ušesa, ko Moskva spregovori o kar 40tih vlad, ki naj bi islamski državi pomagale, istočasno pa sodelujejo v koaliciji zoper njo. Morda gre le za propagando v tej novi hladni vojni med Zahodom in Rusijo, morda pa tudi ne, oziroma obtožbe in namigi držijo?! A nikogar ni, ki bi se resneje zavzel za to, da bi naročili neko mednarodno preiskavo pod okriljem Združenih Narodov, o  morebitnih dvojnih igrah in kršitvah resoluciji o boju proti mednarodnemu terorizmu in ISISu. Kot da se bojimo zamer in povratne gospodarske škode, oziroma še hujših begunskih pritiskov. Še danes, kljub nasprotnim dokazom, raje verjamemo Erdoganu, ko maha z domnevnimi kršitvami turškega zračnega prostora s strani ruskih prestreznikov in celo opravičujemo sestrelitev letala izpred parih mesecev,- naš veleposlanik v NATO! - kot da bi v turškem vladarju videli vsaj to kar vidijo nekateri tamkajšnji mediji, ki jih on preganja.
Ja, za Boga, ve se, ali mora se vedet, komu kalifat dostavlja nafto in kdo mu jo plačuje ter od kod še druge finance in oborožitve s katerimi džihadisti divjajo po Iraku in Siriji ter grozijo Evropi in svetu. Če tega izziva nismo sposobni sprejeti in sprožiti, in poti tega denarja pretrgati, naša četica tako kot vse ostale enote mednarodne koalicije na tamkajšnjih bojiščih, bodo za krvnike ISISa, ki jim je za lastno življenje malo mar, le nova topovska hrana.

Nessun commento:

Posta un commento