lunedì 8 febbraio 2016

proslava Prešernovega dne cenzurirana


https://www.dnevnik.si/1042729685/kultura/fokus/reziser-mare-bulc-po-presernovi-proslavi-proslava-je-bila-cenzurirana


Dr. Janez Bogataj ustrelil mimo!

Spoštovani predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada,
Vest o vašem posegu, oziroma posegu UO v umetniški del nedeljske proslave Kulturnega praznika, ki ga je bil pripravil režiser Mare Bulc, zato da bi mu nekoliko spremenili sporočilo, ki ga je avtor želel izraziti in ki je bilo – kolikor je poročala novinarka TV Slovenije - dokaj kritično do akterjev trenutnega politično-družbenega dogajanja pri nas, je neprijetno presenetila marsikoga. Pojasnili ste, da zamisli režiserja, da bi z bodečo žico ovil oder in za državno uporabil črno-belo zastavo, niste dovolili, ker da gre za državno proslavo in ker da je treba imeti ustrezen odnos do državnih simbolov, katerim ste se čutili dolžni stopiti v bran. Slednje – je dodala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar – gre uporabili tako kot predvideva zakon.
Vse lepo in prav, toda kultura in umetnost imata smisel le takrat ko gresta onstran ozkih zakonskih gabaritov, le takrat, ko sta lahko brezmejni in neovirani. In vselej je bila kultura, kultura le takrat, ko je bila tudi družbeno kritična!
Rezilne žice si ni izmislil režiser…  Postavila jo je oblast, je del našega vsakdana, za tiste, ki živimo ob južni meji, kjer je nikoli ni bilo, niti v najhujših totalitarnih časih, je civilizacijska sramota, poleg tega da ne služi svojemu namenu in da je kot taka stran vržen denar. Čemu se ob kulturnem prazniku delat, kot da to ni problem in prepovedat njeno uporabo pri ustvarjanju umetniške točke in izražanju določenega sporočila? Pa zastava…. Ali to pomeni, da poleg državne ne bo moč več uporabljati nobene druge, zgodovinske z rdečo zvezdo, ali izmišljene?
S posegom ste si dovolili hud in nesprejemljiv precedens, ki vam ne more biti v čast. Gre za poseg, ki tudi po mojem mnenju prej žali, kot plemeniti Dan slovenske kulture.
Režiserju Bulcu moje sočutje in podporo. 

Nessun commento:

Posta un commento