mercoledì 25 gennaio 2023

Pred 60 leti bi globalno segrevanje lahko ustavili

 

Vedeli so za škodo in zavajali, da je ni – 2

 

»V korporacijah, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi, že 60 let vedo, kakšen učinek imajo na podnebje« - nas Borut Tavčar seznanja v zadnji sobotni ediciji Dela, 21.januarja 2023. Iz članka izvemo tudi, da ExxonMobil še zdaleč ni bil edini med družbami s fosilnimi gorivi, ki so interno vedele, da bo raba teh goriv še pred 2050 imela »dramatične okoljske učinke«. Frapantno! Poiščem še potrditev tega članka v italijanskih medijih in do potankosti povedo isto. Znova, frapantno! Tvitam nek prvi odziv: »Temu lahko pravimo ZLOČIN PROTI ČLOVEŠTVU, kakršnega zgodovina ne pomni!!! Obsodili so vsa živa bitja na planetu na izumrtje! Ker če bi se Kjoto, Pariz, Glasgow in Sharm El Sheikh zgodili pred 60 leti, bi Planet imel pred seboj še kako daljšo prihodnost!

Bilo je zame razkritje brez primere, ki je napovedovalo, da bodo začele »padati glave«. Hitler je bil zakrivil 60 milijonov mrtvih, Stalin bojda še veliko več, blizu 100 milijonov. Gospodje, ki so 60 let tajili kar so bili njihovi znanstveniki napovedali ter kasneje, ko so akademiki in vladni strokovnjaki podobne ugotovitve začeli predstavljati javnosti, ogromno investirali v to, da bi slednje zrelativizirali, marginalizirali, vanje zasejali dvom, so vso človeštvo, 8 milijard in do 2050 morda že 10 milijard  duš, obsodili na brez potomstvo, oz. izumrtje! Pa prištejmo zraven še vse žrtve doslej vremenskih in drugih ekscesov zavoljo mutirajoče se ga podnebja.

Pričakoval sem HALOOO kakršnega ne pomnimo, s strni OZNa, od koder se sicer generalni sekretar Antonio Guterres oglaša in to s pravimi svarili in poudarki, a ostaja neuslišan, sam, pa strani svetovnih voditeljev, vlad, zunanjih in okoljskih ministrov, nevladnih organizaciji, toda članki o tem razkritju so romali mimo, časniki v peči ali zabojnike za papir, in življenje je šlo naprej, kot da se nič takega ni zgodilo. Pri nas, v Evropi, je ostala še vedno prva skrb, kako pomagati Ukrajini poraziti Putinove čete in jih odgnati iz že okupiranih območji, kar bi se naj zgodilo, od trenutka, ko bodo branitelji prejeli nemške tanke Leopard in ameriške Abrams, v relativnem kratkem času - jamčita ukrajinski predsednik Zelenski in sekretar zveze Nato, Stoltenberg. Druga skrb, kako obvladovati draginjo in potencialni družbeni nemir ter omejiti gospodarsko škodo, ki je nastala, kot pravijo, zaradi ruske agresije na Ukrajino, jaz dodajam, da tudi zaradi neustreznega odziva nanjo. Okoljsko-podnebna agenda ostaja sicer med prioritetami, a bolj za lepo videt, kot resna namera se s tem izzivom spopasti.

Če bi slednja obstajala, bi evropske vlade znotraj Nata in EU storile vse, da se vojna konča, (Vojne in vojna industrija sta največji sovražnici podnebja!) kar se z nenehnim oboroževanjem Ukrajine ne more, ker – naj ponovim že desetič – več orožja braniteljem pomeni več aktiviranih uničevalnih moči s strani agresorja. Naj bi Poljska, Nemčija in ZDA v naslednjih tednih dostavile 300 do 500 prej omenjenih najsodobnejših tankov, s katerimi bi naj Ukrajinci na bojiščih končno prevladali. Rusija jih lahko pošlje še tisoč 300 od svojih najmočnejših, kot so T-90. Pa ji v skladiščih ostaja še 12 tisoč starejših. In ne pozabimo na zadnjo izjavo Dimitrija Medvedjeva, bivšega predsednika in premiera ter aktualnega namestnika predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije, da morebitni poraz Rusije v konvencionalni vojni privede lahko do jedrske. Toliko o vojni, ki je nočemo končati in o njenih posledicah na podnebje.

Toda to, da se na razkritja medijev glede že 60letnega molka ExxonaMobila in drugih naftnih korporaciji o učinkih uporabe fosilnih goriv na podnebje, ne odreagira kot si tako »opuščanje dolžnega ravnanja«, da ga znova ne naslovim z »zločinom proti človeštvu in naravi«, zasluži, je nadvse škandalozno, če že ne kar sostorilstvo! Tiho vlade, parlamenti, mednarodne povezave in organizacije, vsi glavo v pesek, ali kot tri opice, ki ne vidijo, ne slišijo, ne govorijo in gremo dalje, vse hitreje h koncu homo sapiensa in ostalih doslej znanih oblik življenja na planetu Zemlja.

 



Nessun commento:

Posta un commento