martedì 30 agosto 2022

12. Blejski strateški forum velika blamaža!

 

BSF, kot bi se odvijal v Kijevu!

 

Ko sem slišal »Nobena od vaših držav v resnici ni varna pred temi vojnimi zločinci, ki k vam hodijo kot turisti«, in videl, da mu avditorji stoje ploska, sem si rekel: »Gotovi smo. Verjel sem v to Evropo, ki se razglaša za najbolj trezno, pravično, demokratično, solidarno, povezovalno, napredno in vizionarsko okolje sveta, a sem se očitno motil. Bila je le kulisa, ki zdaj razpada«.

Še Nemcev ne pomnim da bi jih Zavezniki v drugi svetovni vojni označevali vse povprek za »vojne zločince«, je pa Tretji Rajh pravil Židom golazen, ki jo je bilo potrebno iztrebiti in je to tudi počel. Se morda pretvarjamo v nek nov Rajh, ki novo grozečo golazen vidi tokrat v Rusih? Da diši po čem takem nakazuje odnos do ruskih znanstvenikov, športnikov, kulturnikov in spomenikov, od srede tudi do turistov, ki jim bo pot k nam hudo otežena, ki bodo v bistvu persone non grate, kolikor že turistična gospodarska zbornica moleduje vlado, da tega ne stori - temu se reče kolektivizacija krivde potem ko je Putin zaukazal »posebno operacijo«,- ter do beguncev in migrantov, ki če iz Ukrajine jih sprejemamo na milijone, če pa iz juga, iz tretjega sveta, iz Afrike in arabskih dežel, - in temu rečem rasizem - se jih otepamo, ker da potencialni teroristi in spet grožnja.

Govorim o meni pretresljivem video-nagovoru ukrajinskega predsednika Zelenskega Blejskemu strateškemu Forumu, pred katerega je znova pozval EU k uvedbi prepovedi izdaje turističnih vizumov ruskim državljanom, in o tem, da ni bilo nikogar, ki bi mu ugovarjal, ki bi se ogradil od njegovih izjav. Prejel je celo od velike večine prisotnih stoječi aplavz. Med redkimi, ki jih je bilo videti bolj mrkih obrazov, ministrica za pravosodje Pipanova, za šolstvo Papič in za finance Boštjančič.

In požgala je udeleženke in udeležence foruma tudi predsednica Evropske komisije, Ursula Von Der Leyen. » Če želimo ohraniti osnovna načela, kot sta samoodločba in nedotakljivost meja, Putin v tej vojni ne more (domnevam, da je hotela reči »ne sme«) zmagati. Zmagati mora Ukrajina!« Kaj to pomeni?...Recimo, če bi ruske sile, kljub vse obilnejšim dobavam orožja odporu, še napredovale pri osvajanju ukrajinskega ozemlja? Da nagovarja članice unije, ali zveze Nato, da posežejo v vojno tudi neposredno, s svojimi silami? Sam ne vidim drugih razlag, ker nabor sankciji je tako in tako izčrpan, slednje, dokazano, škodujejo bolj nam Evropejcem, kot Rusom, in česa drugega kar bi odvrnilo Putina od te norosti ne vidim?! Edino kar še lahko, ob predpostavki, da ne sme biti ne zmagovalca ne poraženca, so pogovori z njim o varnostnih zahtevah, ki jih je postavljal ZDA in Natu pred ukazom o napadu.

A češnjico BSF pustim za konec. Organizatorji dogodka, mislim predvsem na Ministrstvo za zunanje zadeve, so povabili na forum tudi Tonija Blaira, nekdanjega britanskega premiera. Tudi on seveda o vojni v Ukrajini. Označil je rusko agresijo za nesprejemljivo in šokantno, ki pa da je povezala Evropo, in poudaril kako je Putin podcenil tako Ukrajino kot Zahod. Da bi ga kdo vprašal ali je bil njegov napad na Irak, skupaj z ameriškim predsednikom Bushem mlajšim 2002, bolj sprejemljiv in manj šokanten, glede na to, da je bil izveden, tako kot Putinov na Ukrajino povsem mimo pravil mednarodnega prava, niti slučajno. Ne pozabimo, da je omenjena vojna, utemeljena z lažnimi obtožbami na račun režima, trajala 9 let, pobila pol milijona Iračanov, tudi 100 tisoč otrok, razdejala državo. Pobarali so ga o njej v Odmevih in kaj je odgovoril? Da sta takrat tako v Iraku kot v Afganistanu vladali diktaturi, ki ju je bilo potrebno odstraniti in zamenjati z demokracijo (ups…demokracija v Iraku in Afganistanu?) Ergo, vse države, ki nimajo demokratičnih ureditev, tudi če suverene in neodvisne, demokratični Zahod, prosto po Tonyju Blairu, lahko napade in zasede, ne oziraje se na ustanovno listino OZN. In ni edini Blairov zločin, opominja dr. Primož Šterbenc: Imel je roke vmes tudi pri kasnejši, še bolj brutalni in destruktivni vojni v Siriji, ki še traja.

O samem BSF pa, ministrica Fajonova ga seveda hvali, češ prvič se ga je udeležila predsednica Evropske komisije, a pomembna za ta pravo oceno je vsebina, ne udeležba, opozarja vrsta kvalificiranih opazovalcev, in s tega vidika je bila po mnenju dr. Uroša Lipuščka, bivšega  dopisnika nacionalne radiotelevizije iz ZDA in Kitajske , tudi udeležba tujih politikov slaba, pod  pričakovanji. BSF je recimo zasenčil celo dober Fajonov prijatelj,  nemški  kancler  Scholz, ki je isti  dan  ko se je forum začenjal,  na Karlovi univerzi v Pragi napovedoval temeljito reformo EU, čemur pa  naši mediji niso dali skoraj nobene pozornosti. Edini od vodilnih politikov  ki se je na Bledu zavzel za diplomatsko rešitev vojne v Ukrajini je bil islandski predsednik Johannesson, in še njega je predsednik Pahor skušal povoziti s pozivom da  naj se  Zelenskega  ne sili k temu, oz. k pristajanju na pogajanja. Profesor dr. Primož Šterbenc dodaja, da je bilo nemara preveč pričakovati drugačno zasnovo BSF, glede na to, da mu že dolgo pokroviteljstvo zagotavljajo različne ameriške multinacionalke.

Mene je sram, Tanja.

 

 


Nessun commento:

Posta un commento