mercoledì 15 giugno 2022

Mir s pogajanji ali z vojaško zmago?

 

https://www.dnevnik.si/1042991110/mnenja/odprta-stran/poziv-vladi-glede-ukrajine-polemika


NAČELNOST ALI REAL POLITIKA?

 

Pri skoraj 73tih pogledam nazaj, na svojo že dolgo prehojeno pot, na šolska, carinska in novinarska leta, na ona, ki sem jih preživel v poklicni politiki, kajti politika je bila že prej pri nas doma kot dnevni obrok, z očetom in bratom. In se vprašam, ali sem se držal načel, ki sem jih zagovarjal? Ne vsakič, priznam, a v 90% primerov da. Bil sem tudi grešnik in sem marsikoga prizadel, tako kot verjamem, da večina zemljank in zemljanov, toda glede pacifizma, priseganja na mirovno politiko, na kulturo miru in nenasilja, sem redkoma zašel s poti. Kolikor pomnim, rekel bi da nikoli, vsaj od takrat ne, ko sem zapustil mlajša odrasla leta in čas delovnih brigad ter občasnega udeleževanja vaj Teritorialne obrambe v maskirni uniformi in s puško v roki. Nadomeščal sem pač služenje vojaščine v JLA do katerega sem bil zaradi zdravja oproščen.

Zgodila se je vojna za Slovenijo, prišlo je do streljanja tudi v Kopru in do smrti treh zveznih vojakov, kar je napovedovalo eskalacijo spopadov, zato sem kot takratni prvi občinski mož, ki je bil pravkar iz novinarskih vrst prestopil k politikom, z veseljem sprejel poziv domačega šefa policije, da bi se s poveljniki agresorske vojske vendarle dogovoril za umiritev strasti in za mirno čakanje na politični razplet konflikta. Ker sem to storil me je doletela etiketa kapitulanta, kolaboracionista in jugo-nostalgika s strani takratnega obrambnega ministra, ki mi tudi danes pripisuje simpatije in razumevanje do agresorja, v tem primeru do Putina v odnosu do Ukrajine. Ter enako še vsem podpisnikom Poziva izpred nekaj dni vladi, da ubere drugačno, bolj miroljubno in politično pot od one, ki jo je do te krize vodil sam.

Priskočilo mu je na pomoč – ubogi, 1. junija je moral oblast predati drugemu in je sedaj v opoziciji – 50 mislecev in influencerjev iz različnih političnih in nazorskih provenienc, tudi nekateri izmed njegovih nekdanjih hudih oponentov iz liberalnega kroga, ki pa pozivajo vlado k vztrajanju pri dosedanji drži do omenjene drame, oz. k še bolj odločni podpori ukrajinskemu odporu »z vsemi sredstvi, ki so naši državi kot članici svetovne skupnosti na razpolago« - pravijio. Le poražen – se bere med vrstnicami – bo Putin pristal na mir.

Ker so tudi tile gospe in gospodje vendarle razumni in razgledani ljudje, - avtor pisma Luka Lisjak Gabrijelčič, Miro Cerar, Pavle Gantar, Gregor Golubič, Roman Jakič, Renata Salecl, Ivan Štuhec, ki naj bi bil predan Bogu in Frančišku, poleg ostalih, se sprašujem, kako to, da ne vidijo, da poraza agresorske vojske tudi na obzorju ni, da slednja obvlada že skoraj četrtino ukrajinskega ozemlja in četudi počasi, napreduje pri osvajanju ozemlja, da vojna je že vstopila v četrti mesec, da se žrtve na obeh straneh štejejo na tisoče in tisoče, tudi med civilisti, razseljenci na milijone, da je že danes materialna škoda nepopisna, da posledice te krize, ki se odražajo v pomanjkanju ali draginji energentov, surovin, prehrani in še česa, že trpi in še huje bo, ves svet, da pričakujmo zavoljo tega nove in vse bolj udarne migracijske pritiske na Evropo, da že izgubljamo boj s podnebjem in da eminentna svetovna stroka svari, da še nikoli naša celina in svet nista bila tako blizu jedrskemu spopadu?! Smo torej korak pred nepovratnim.

Plemenito je gojiti načela in vztrajati pri njih, prisegati v to da naj Zahod stori vse kar zmore – in če z orožjem, ne zmore malo! -, da pomaga ukrajinskemu narodu obraniti suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost svoje domovine ter njeno pravico da se mu pridruži (EU in Nato), toda ko se vse glasneje rožlja z jedrskim orožjem je potreben, in rekel bi kar nujen, tudi občutek do realpolitike, do razumevanja strahov, ki ženejo »zlobneža« k takim pohodom, do smisla pravočasnih pogajanj z njim.

Naj sklenem z lepo, če ne bi zadevala tako krvavo in abotno zgodbo, mislijo dr. Marka Pavlihe, ki sem jo prebral na Facebooku: »Sila sproži še več nasilja, puška mutira v atomsko bombo in vojna v planetarno pogubo. Zatorej menim, da naj se Slovenija raje angažira s humanitarno pomočjo in diplomacijo v duhu svetovnega etosa, ki temelji na nenasilju in nedotakljivosti človekovega življenja. Želim si – zaključuje dr. Pavliha – da bi bila vladavina dr. Goloba zaznamovana z golobico miru namesto z divjim jastrebom!«

Kaj naj rečem? Hvala Marko za podporo.


Nessun commento:

Posta un commento