domenica 26 giugno 2022

Ekscelenca dr. Rupel - velik ljubitelj ZDA


https://www.vecer.com/v-soboto/pismo-dimitrij-rupel-svetovna-revolucija-kot-resitev-uklrajinske-krize-10287858


Dimitrij Rupel vs Spomenka Hribar


Priznam, da mi solate, ki jih včasih objavlja eminenca dr. Dimitrij Rupel, kolikor že lepo sestavljene in vsebinsko bogate, ni lahko prebrati. A tokrat sem se potrudil in šel do zaključne pike, prvič ker pismo Večeru izpod naslova »Svetovna revolucija kot rešitev (ukrajinske krize)?« iz 25.6.2022 zadeva temo o kateri tudi sam modrujem že od lani jeseni, drugič da bi našel kaj oprijemljivega kot nasvet, priporočilo ali vsaj sugestijo prenovljeni oblasti pri nas kako se spoprijeti z omenjeno krizo.

Naj takoj sklenem, da ničesar koristnega nisem razbral. Le polemičen odziv na nedavno pismo njegove pomembne sopotnice v procesu našega osamosvajanja dr. Spomenke Hribar na isto temo z dne 18.6.2022.

Ne nameravam si nadeti toge odvetnika dr. Hribarjeve, ki se mu bo, pričakujem, zoperstavila sama in bolj prepričljivo v kratkem, a ne morem mimo nekaj tez dr. Rupla, ki kličejo na repliko.

Naš veliki osamosvojitelj na parketu diplomacije se tudi tokrat obregne, da bi pojasnjeval vlogo Rusije, pred njo Sovjetske zveze, in okarakteriziral profile in ambicije njunih voditeljev, od Stalina preko Hruščova do Jelcina in Putina, nekdanje jugoslovanske in slovenske Zveze komunistov, Tita in njegovih, pozablja pa znova povedat, tako kot to redno počne njegov trenutni navdihovalec Janez Janša, (bil je njegov, nato proti njemu, zadnja leta spet zraven) da je tudi sam sodeloval pri takratnem sistemu, kot formalni komunist, z izkaznico, celo kandidat za člana Centralnega komiteja, in da je kot odgovorni urednik študentske Tribune simpatiziral z idejami o proletarski revoluciji. Dajte že enkrat, gospodje osamosvojitelji, priznati: »Da, zagovarjali smo samoupravni socializem, verjeli v ZK in aktivno delali zanjo, mea culpa, mea maxima culpa«, pa nato kot pojasnilo lahko dodate: »Bili smo še mladi, zaletavi, in vsega nismo vedeli o partijskih nečednosti. Ko smo to spoznali, nam je vera v takratno ideologijo pošla!«. Lepo bi bilo kaj takega enkrat slišati ali prebrati iz peres Janše, Rupla, Gorenaka, Jambreka, Černača in drugih danes najhujših rabljev takratne ureditve. Le evroposlanca in podpredsednika SDS, Milana Zvera sem nekje prebral, da je bilo to njegovo članstvo v ZKS »napaka iz najstniških let«, ki se je vendarle nadaljevala tudi onstran najstništva, tam do že zrele mladosti, pri 27tih, ko je člansko izkaznico vrnil baje šele na predvečer osamosvojitve.

Druga pomanjkljiva in zgrešena Ruplova teza, če se vrnem k njegovem pismu, je da pripisuje le Putinovi Rusiji neokolonjalne apetite, ameriških, ki jih ZDA imajo, tu pa tam izvajajo in tudi uresničujejo že odkar so svetovna velesila, pa ne vidi ali noče videti. Njihova kolonija če še nismo povsem že postali, pa postajamo, preko Nata in tudi sicer, žal tudi mi Evropejci. Recite mi da pretiravam, da je ocena prekruta, a verjamem, da nisem sam ki se tako počuti. In te dni vidimo komu smo privrženi in predani, kdo nam je za vzor, kdo nam dopoveduje kaj je prav in kaj ni... najbolj razvita, ambiciozna, materialno bogata in močna država na planetu kjer sodstvo ukinja pravico do splava in dovoljuje prosto nošenje orožja.

Pojdiva za trenutek k spominom izpred 20 let, dr. Rupel. Ko so se Busheve ZDA 2002 pripravljale na napad na Irak in iskale izgovor v orožju za množično uničevanje, ki naj bi ga režim Sadama Husseina imel, pa ga ni, ter same skonstruirale lažne dokaze o tem, ki jih je zunanji minister Colin Powell z ampulco v roki prodajal Varnostnemu svetu OZN, da bi prejel zeleno luč za poseg, smo kot Slovenija, na vašo pobudo, pristopili k Vilenski izjavi. Le ta je brezpogojno  podpirala ameriška prizadevanja »za razorožitev Iraka«, kljub vedenju da inkriminiranega orožja ni bilo in da je minister Powell lagal, a ste nam jo na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko vseeno vsilili, ker da smo – ste pojasnjevali - potrebovali ameriško vizo za v Nato. Za to vizo smo razprodali našo digniteto! Si štejem v čast da temu pritisku nisem podlegel in da sem glasoval proti. Žal sem bil pri tem edini. Pomnim tisto glasovanje kot enega izmed največjih madežev Slovenije, poleg onega o izbrisanih, od osamosvojitve dalje. ZDA so napadle Irak tako kot je to storila Rusija z Ukrajino, brez mandata Združenih narodov in v nasprotju z mednarodnim pravom ter z ustanovno listino svetovne organizacije a takrat smo mi ravnali povsem drugače kot ob Putinovem zločinu.

Zadnji očitek, dr. Rupel. Dr. Hribarjeva in oni ki mislimo enako ali podobno, si prizadevamo za čimprejšnje končanje vojne v Ukrajini, za povratek k miru in sodelovanju med Evropsko Unijo, z Ukrajino ali brez znotraj svojih vrst, in Rusko federacijo, za umiritev kriznih razmer v katerih smo zapadli in ki se z nadaljevanjem konflikta dan za dnem zaostrujejo, nenazadnje zato, da Putinu film ne poči povsem in da se ne znajdemo na poti brez povratka. Čaka nas tudi skupni boj, če bo ob ali po tej vojni sploh še smiseln, s podnebjem.

Kaj pa ponujate vi? Boj Ukrajincev, Bog ne daj še vseh Evropejcev, do zadnjega moža in vero v zmago proti Putinu? Boj za načelo spoštovanja suverenosti in neodvisnosti drugih in nedotakljivosti njihovih meja, ki pa ni veljalo, kot sem opisal, pri Iraku pa še kje, za vsak ceno, pa naj bo kar ko?

Niste edini profesor mednarodnih odnosov, niste naš edini dolgoletni zunanji minister, ste pa med najbolj zaljubljenimi v ZDA, karkoli počno, in če se že hvalite s predsedovanjem OVSEju, bi moral že takrat zaznati in opozoriti do česa je vodilo širjenje Nata proti ruskim mejam, ki so jo nekateri vidnejši strokovnjaki na tem področju v ZDA sami označevali za najhujšo strateško napako zavezništva od njegove ustanovitve.

In - zadnji poudarek - ni res, žal, da se je razmišljanju, pogojno rečeno, »mirovnikov« priklonila, kot pravite, uradna zunanja politika, oz. ministrica za zunanje zadeve. Prisluhnila nam je, tako kot tudi nasprotni strani, a nič ne kaže še, da bi mi bili prepričljivejši. Čas bo pokazal, a kot sem že nekje zapisal, časa za spodobno rešitev krize je vse manj!

  

Nessun commento:

Posta un commento