giovedì 3 febbraio 2022

Neprepričljiv začetek!

 

Kako nas nameravate presenetiti, g. Golob?

 

Spoštovani Robert Golob,

Brez zamere, a me prepričali še niste. Že v redu, da se z vašim Gibanjem za svobodo (GzS ali GS?) ponujate kot alternativa SDSu, oziroma sedanji vladi in vsem strankam, ki jo podpirajo in s katerimi pravite, da nimate niti najmanjšega namena sodelovati v novem parlamentarnem mandatu v smislu oblikovanja nove oblasti. Me pa moti, da se razglašate za alternativo tudi strankam Koalicije ustavnega loka, ki od samega ustoličenja Janeza Janšo na mesto premiera tvorijo edino resno, močno in artikulirano opozicijo znotraj Državnega zbora slovenskemu Orbanu. Že dve leti in ves čas, ko vas slišati ni bilo. Kar nekajkrat za las je šlo, oz. za enega ali dva preračunljiva, oportunistična, da ne rečem kupljena glasova, - sramujem se svojega sonarodnjaka, poslanca Žiže - da je vladajoča koalicija zmogla povleči mandat do konca in omogočiti SDSu predvsem, da se je zajedla, kadrovsko in programsko, praktično v vse družbene podsisteme. Le sodstvu in tožilstvu ter pretežnemu delu akademske in znanstvene sfere, kulturnikom pa glavnim pisanim medijem lahko priznamo da so vzdržali, da so se znali vendarle upreti temu sovražnemu prevzemu. Če bi samo za pol skrajšali strahovlado Janševega časa, bi imeli danes policijo, vojsko, šolstvo, zdravstvo, RTV v bistveno boljši kondiciji. Enako upravljalce državnega premoženja.

Ne, niste in ne morete biti alternativa, kvečjemu dopolnitev ali obogatitev programske ponudbe KULa, kajti drugih zaveznikov, ki jih boste še kako potrebovali pri želenem prevzemu oblasti, v trenutku ko prisegate proti sedanji koaliciji, nimate in ne boste imeli. Zato povsem ponesrečena in vzvišeno butasta trditev, da »Če bi KUL zadoščal potrebam volivk in volivcev (ne volivkam in volivcem!), potem prostora za stranko Gibanje svoboda sploh ne bi bilo.« Lahko bi tezo tudi obrnili: Če se ne bi pojavil, zavoljo izgube položaja na GEN-Iju, Robert Golob in se ponudil kot nov odrešenik s kakršno koli anti-Janševo politično formacijo, bi KUL povsem zadoščal potrebam volivk in volivcev. Ankete namreč kažejo prav to. Pred vašim pojavom so SD, LMŠ, Levica in SAB veljale skoraj enkrat več kot SDS in NSi skupaj. Sedaj so več ali manj poravnane, kar pomeni da ste nastali in zrasli z odžiranjem podpore prav KULu. Toda, ne si delat utvar, g. Golob. Nekaj glasov boste seveda že pobrali tem strankam, a jih nadomestiti in jih potisniti v kot ne morete. Obstale bodo in odigrale pomembno volilno vlogo. Nenazadnje o tem kar so zapisale v dogovoru o povolilnem sodelovanju vemo vse, edino ne še, ali ga bodo in koliko dopolnile s predlogi gibanja GLAS LJUDSTVA – sam jih pozivam, glede na stanje odnosov med zahodom in vzhodom, k odhodu iz zveze NATO, oz. k poizvedovanju (z referendumom) kaj si o tem, po 17 letih članstva, še misli narod – o pogledih, programskih smernicah, predlogih za izboljšanje stanja v državi pri Gibanju svoboda pa ne vemo še nič. Edino, da  – kot pravite – boste »precej drugačni«, in naj se pustimo »presenetiti« ter da boste »Gradili malo levo, malo desno«. Podobno kot Počivalšek: » Ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak samo naprej!« Zame hudo premalo in neprepričljivo.

Vseeno nekaj vprašanj, da vidim, ali sem morda v zmoti?! Kot prvo, pristanete na to, da je med alternativami Janši mandatar iz vrst stranke, ki bo prejela največ glasov, tako kot velja dogovor znotraj KULa? Se strinjate z razpisom referenduma o podvojitvi Nuklearke Krško še letos in kaj boste pri tem zagovarjali? Kaj pa članstvo v NATO? Če bo Levica, pa upam, da še kdo iz vrst KULa, (računam vsaj na svoje bivše SD) predlagala, oz. predlagali referendum o tem, mu boste pritrdili? Kaj nameravate storiti za povrnitev zaupanja policiji, vojski, RTVju? Bom vesel, če boste dokazali, da sem s svojo sumničavostjo, nezaupljivostjo in nevero v zmoti.


Nessun commento:

Posta un commento