martedì 15 febbraio 2022

GLAS LJUDSTVA nam pomaga izbrati

 

HVALA GLASU LJUDSTVA

 

Najprej za idejo, ki vsem, tudi ministru za notranje zadeve Hojsu, ter svetovalcu predsednika Republike, dr. Petriču, pove, da se je dobro leto dni, ob petkih, kolesarilo ne le zato, da bi se negodovalo proti vladi Janeza Janše, ampak tudi da bi se zbistrile, zbrale ter uskladile misli o tem kaj početi, ko se bo zavoljo poteka časa, ki ga še ima, le-ta poslovila, in bomo volivke in volivci pozvani k utelešenju novega mandata. Še enkrat zaupati odhajajočim, ali poiskati alternativo? To bo vprašanje na glasovnici. Hvala tudi, ker me je gibanje vzelo medse – si štejem v čast, da sem nekje med 1800 aktivnih posameznikov, ki so prispevali k oblikovanju 138 zahtev – in tretjič, hvala nosilcem iniciative, da so omenjene zahteve ponudili vsem političnim strankam, ki gredo na volitve, ter v ponedeljek javno predstavili odzive. Na podlagi le teh bi naj do marca pripravili neko spletno orodje, pravijo mu Volitvomat, ki bi volilnim upravičencem in upravičenkam aprila olajšalo izbiro. Strankam, ki so se javne predstavitve udeležile a tudi odsotnim – koalicijskih ni bilo, kar pove veliko o tem, kar si mislijo o civilni družbi, toda očitek leti tudi na trenutno prvo na anketah, na Golobovo Gibanje Svoboda – so tako rekoč ponudili platformo predvolilnega soočenja in po svojem tudi ogledalo lastnih političnih ponudb. In glede na opredelitve do posamičnih zahtev, moja izbira se je že močno skrčila.

Naj pojasnim. Pred nami, prebivalci planeta Zemlja, sta še dva huda globalna izziva, če odmislimo Covidno pandemijo, ki se kaže kot če ne še povsem obvladovano, vsaj v fazi umirjanja, ter večna problema neenakosti in revščine, ki ju ne bomo nikoli izkoreninili. Gre za podnebne spremembe, dinamika katerih, žal, zaenkrat še prehiteva hitrost ukrepanja za njihovo zajezitev, in pa nova varnostna arhitektura sveta, še posebej Evrope, do katere se bodo morali svetovni voditelji, zlasti jedrskih sil, s pomočjo najbolj žlahtne diplomacije, dokopati, če naj človeštvo preživi vsaj dokler mu bo podnebje to omogočilo. Ukrajinska kriza je razgalila vso nezanesljivost, vnetljivost ter neperspektivnost obstoječih razmer med Zahodom in Vzhodom, konkretno med NATOm z ZDA na čelu in Rusijo. Izkazovanje mišic enih in drugih ne vodi nikamor, razen k stopnjevanju napetosti, v nadaljevanju morda k spopadu sankciji in povračilnih ukrepov, nato še k neposredni uporabi orožja, ki se lahko sprevrže tudi v pot brez povratka. In ker sodim, da je odgovornost za nastalo stanje težko pripisati samo »grdemu in zlobnemu ruskemu medvedu« ne pa tudi politiki ZDA in NATA do njega in še marsikoga, se še enkrat sprašujem kaj Slovenija počne v tej druščini, zakaj ne razmisli o tem, da bi iz nje odšla in si nadela status nevtralnosti, kot nekatere druge članice Evropske Unije. Pridobila bi na prepoznavnosti, ugledu in diplomatski moči. Gre torej za to, da po 19 letih članstva, po tem kar je NATO v tem času pokazala, z afganistanskim polomom vred, kaže povprašati narod, kaj si o tem še misli. Če naj ostanemo v tej navezi se moramo držati tudi danih zagotovil o povečanju obrambnega proračuna na 2% BDPja. Iz tega naslova se je ena od strank, ki niso pristopile k zahtevi za referendum, pa jo namenoma ne imenujem, izkazala za nekoliko nekonsistentno, ko je vendarle podprla omejitev investiciji v vojaško opremo. Oboje skupaj ne gre.

Kakorkoli že, po najnovejših meritvah javnega mnenja, je podpora članstvu v NATO iz 66% v času referenduma 2002 padla pod 60%. Da, še vedno je velika, a ne nepremagljiva. Dobra, artikulirana in argumentirana kampanja s pomočjo stroke predane miru, evropskih mirovnikov, nevladnih organizaciji, bi lahko prevesila tehnico na drugo stran. Nenazadnje, je tudi 40% volilnega telesa dober bazen za stranke, ki nasprotujejo temu članstvu in si želijo vsaj to, da še enkrat preverimo, kaj si ljudstvo misli. Ponovim naj misel, ki sem jo že ubesedil v enem od mojih prejšnjih komentarjev na to temo. Če se spopad velikih začne in sprevrže v jedrski, končamo tako in tako vsi, veliko prej kot zaradi uničevanja podnebja, a Avstrijec, Finec, Šved ali Švicar ki bo slučajno preživel, bo lahko rekel, pri tem nisem imel nič. Kaj pa mi?

 

 

Nessun commento:

Posta un commento