sabato 14 novembre 2015

Po pokolu ISISa v Parizu


KAJ POČNE EVROPSKA IN SVETOVNA »INTELLIGENCE«?

Na svetu je pridobivanje in analiziranje informaciji o nezakonitem in protidržavnem delovanju posameznikov ali združb zaupano, kolikor mi jih je uspelo šteti, kakim 600 do 700 tajnim službam. Samo ZDA jih imajo 24. Slovenija 4: Slovensko obveščevalno varnostno agencijo,  Obveščevalno varnostno službo, Sektor za obveščevalne zadeve Generalštaba SV in pa Nacionalni preiskovalni urad.
Ko se v Parizu dogodi kar se je zgodilo v petek zvečer, ko peščica samomorilcev, bojevnikov Islamske države pobije z relativno lahkoto 130 ljudi in še toliko jih spravi v bolnico, se vedno znova sprašujemo ali se res ne da preventivno identificirat in onesposobit te fanatike ob vseh temu namenjenih službah in agencijah ter velikim denarjem, ki jih proračuni za to dejavnost trošijo? Pa podvprašanja: ali so te strukture medsebojno povezane, sodelujejo, si izmenjujejo podatke? Obstaja sploh kaka skupna ocena o sponzorjih akterjev terorističnih pokolov, o vladah, korporacijah, multinacionalkah, ali drugih omrežji, ki jih oborožujejo, urijo, usposabljajo? Pustimo zgodbo o CII, ki da počne to in ono. Morda je utemeljena, morda le urbana legenda. Če vse, ali vsaj glavne poti, vodijo, kot trdijo mnogi analitiki, k Saudski Arabiji, Emiratom, Katarju in drugim z nafto obogatenim arabskim režimom, bil bi čas, da se to preveri, ugotovi in ustrezno ukrepa, tveganjem z izpadom naftnih zalog navkljub.
Vse zastonj, da razglašamo kako je treba enkrat končat s tem ISISem, kako je nujen dogovor vseh še kolikor toliko prisebnih sil sveta, od OZN do NATO pakta in EU, od ZDA do Rusije, Kitajske in drugih velikih sil, od Irana do režimov, ki so v regiji še na oblasti in se bojujejo proti tem skrajnežem, z Asadom vred, če financerji in materialni podporniki mednarodnega terorizma ne bodo razkrinkani in onesposobljeni. Očitno je, da je mreža ISISa zelo razvejana, dejavna več ali manj povsod, predana do skrajnosti svoji doktrini in zmožna bliskovite mobilizacije ter najbolj grozljivih dejanj. A brez denarja bi se tudi njej bolj tanko piskalo. Zagotovo bi se ji zgradba še danes vrhunske organiziranosti in usposobljenosti sesula. Kljubuje pa celotnemu planetu kot nek novodobni, smrtonosni virus, za katerega nismo v stanju najti cepiva?! A smo res, v demokratičnem svetu tako nesposobni?

Sicer kakšen je odziv večine javnosti, ki ga gre pričakovati, ob sožalju, sočustvovanju in zgroženosti nad Pariškim pokolom? Zaprimo še bolj meje migrantom, ker da prinašajo Islam in islamizacijo naše celine in zahodnega, krščanskega sveta?! Odziv slepcev! Če je kdo, ki res beži pred ISISom so sirijski begunci, pripadniki srednjemu, bolj izobraženemu, laičnemu razredu, ki jih je bojevanje verskih skrajnežev šiitov in sunitov odgnal od doma. Utegnili bi biti naši najboljši zavezniki in vir informaciji v prizadevanjih proti Islamski državi in mednarodnemu terorizmu, če bi jih znali pritegniti k sebi, k sodelovanju in jim prisluhniti, namesto da se do njih vedemo sumničavo in strpno le toliko, kolikor nam narekujejo mednarodne konvencije in obči postulati civiliziranosti. Pa še to nam je težko in postaja vse težje. Da je temu tako priča že sama bodeča ograja vzdolž meje s Hrvaško, ki je mimogrede ne bi potrebovali tudi ne v blažji, nebodeči obliki, od trenutka, ko je bil s Hrvaško, po začetnih težavah in njenih nagajanj, dosežen dogovor o predhodnih najavah in vodenih predajah migrantov na zato usposobljenih mejnih prehodih. Čemu torej ograjevanje in to z uporabo najbolj pošastnega – kot ga je imenoval Boris A.Novak -  tehničnega sredstva? 

Nessun commento:

Posta un commento