lunedì 14 luglio 2014

Volitve 2014 - The day after...



SDS in sateliti: "NE PRIZNAJEMO NI OVAJ SUD, NI OVAJ RED!" – part 2


In spet je tu nov dan, spet ponedeljek, le da je današnji povolilni in priložnost za nove ocene in razglabljanja, zlasti po prespani noči, o tem, kar se je zgodilo včeraj in kaj se ima zgoditi jutri.
Vsekakor najprej čestitke zmagovalcem, v prvi vrsti dr. Miru Cerarju in njegovi stranki, ter tudi vsem ostalim novo izvoljenim poslankam in poslancem katere koli provenience. Da, tudi nebogljenim in večno strupenim  SDSovcem, ki se tudi tokrat s svojo agresivno, brezkompromisno in skorajda prevratniško retoriko niso izneverili. Razglasili so včerajšnje volitve za nelegitimne, ker da so se odigrale brez njihovega »na montiranem političnem procesu«, torej »po krivici«  obsojenega in zaprtega voditelja, označili velikega zmagovalca, gospoda Cerarja za slovenskega Lukašenka, ter napovedali bodisi nepriznavanje vlade, ki jo bo prej ko slej sestavil, bodisi omejeno sodelovanje s parlamentom ter, ne nazadnje, nadaljnje politično delovanje z oblikami državljanske nepokorščine.
Pa sem takoj pomislil, kaj če bi učinek odhoda JJ na Dob (bojda množični pristopi k SDSu, izrazi solidarnosti tudi s tujine in podobno…)  trajal dlje od prvega tedna, ko so bili ratingi te stranke v vzponu in bi le ta včeraj zmagala? Denimo tako, kot je Cerar. Bi Černač in »compagnia bella« še mahali z nelegitimnostjo volitev? Oz. ne priznavali vade, ki bi jo morali sestaviti in napovedovali ulico? Naj mi bo dovoljen globoki dvom…
No, a to je že skorajda večna zgodba in mantra Janševe stranke…«Če nismo mi prvi, in to prepričljivo, če nam pravica in možnost  vladanja nista dani, je konec sveta, komunizem je spet na pohodu, volitve so bile zrežirane, oz. nepoštene, demokracija je pohabljena, si ne zaslužimo prihodnosti!«… Pa naj nergajo in objokujejo – bi rekel preprost človek, ki se takih iger ne gre – strup in solze bodo prej ko slej izhlapeli, pomembno je, da se sedaj sestavi vlado, ki naj traja čim dlje, zaželeno do rednega poteka mandata, in popelje Slovenijo in vse njene prebivalce v boljše čase.
In tu je vloga povsem legitimno izvoljenega (videli bodo SDSovci kako se bodo z njim rokovali Angela Merkel, Van Rompuy, Jean-Claude Juncker in ostali njihovi evropski ter drugi mednarodni partnerji ) Mira Cerarja.
Izziv ni enostaven, kot sam ve in priznava, a se mu izogniti ne more. Preprosto v to jabolko mora ugrizniti. Resda je dobil veliko mandatov, kar 36, če mu še ne prispeli glasovi po poštni ne bodo kakega odtrgali ali morda dodali, a jih potrebuje najmanj še 10, da bi lahko sestavil minimalno parlamentarno večino, pa še dodatnih 10, da bi le ta bila bolj spodobna in varna. Zato povabilo k sodelovanjem vsem, ki kot on prisegajo na novo politično kulturo, na poštenje, etiko in moralo, na povezovanje in potrebne spremembe, ter predvsem na spoštovanje instituciji pravne države. Iz tega seznama  izpadejo že takoj - kot je sam povedal  - oz. so se sami izločili, SDSovci.  
A da se ta poroka zgodi in traja bo nujna fleksibilnost vseh poklicanih, od Cerarja samega do Erjavca, Židana, Bratuškove, Mesca in morda tudi Novakove, če bo ocenila, da je španovija s SMC tudi za krščanske demokrate programsko možna, produktivna in smiselna.  Potencialni in za večino volivk in volivcev logični partner tega povezovanja,  ki te fleksibilnosti in prilagodljivosti ne bo zmožen, bo pristal na obrobje in naslednjič povsem izpadel. V mislih imam predvsem, poleg SMC, še DeSUS, SD in ZaAB. Za NSi in Združeno levico bi ju tudi odločna a korektivno nastrojena opozicijska vloga obdržala v igri.
Zato, dr. Cerar in ostali resni ter odgovorni gospe in gospodje, veselo na delo! Srečno.

A ja, skoraj bi pozabil...Čestitke tudi Nemčji za nov svetovni naslov v nogometu!

Nessun commento:

Posta un commento