martedì 29 luglio 2014

Cirkus z iskanjem komisarja + EU in Gaza




KDO ZA SLOVENSKEGA KOMISARJA V BRUSLJU?


Stališče SMC-ja je, da mora biti kandidat za evropskega komisarja oseba z visoko integriteto, odličnim poznavanjem tujih jezikov in z dovolj profesionalnega znanja.(MMC, 21.7.2014)
Sopodpišem! Enako predlog te stranke, da naj bi to bil dozdajšnji komisar dr. Janez Potočnik. Izpolnjuje vse naštete kriterije, četudi brez nošenja krila, kot si želita predsednik Komisije, Jean-Claude Juncker, in odhajajoča premierka Alenka Bratušek.
Priznam, da bi bil ženske na tem mestu vesel, toda cirkus, ki ga je sprožilo iskanje najbolj primernega imena, ki bi zadovoljilo tako vlado tekočih poslov, ki je vendarle tista, ki ga mora do petka sporočiti Junckerju, kot zmagovalca nedavnih volitev, je sfižilo vsakršno namero po bolj umirjeni, premišljeni in preudarni izbiri. Tudi zato je v tem trenutku najmanj sporen prav predlog SMC, za katerega upam, da ga bo tudi gospa Bratuškova, kljub zavihanim nosom, sprejela.
Predsedujoči Socialnih Demokratov Dejan Židan je danes dejal, da bi bil čas, da Slovenija pokaže Bruslju, da premore ne le enega in to ponavljajočega komisarja, ker da imamo še nekaj dobrih imen, s čimer se je moč seveda strinjati, a se pri tem iskanju ne dela tako kot se je. Zlasti ne, da sebe predlagajo ali namigujejo k temu odhajajoči člani vlade, kot sta to storila sama predsednica in nazadnje še zunanji minister in prvak DeSUSa, Karl Erjavec. Tako samopromoviranje je, milo rečeno, nespodobno, četudi bi, recimo, navedeni imeni ali še kdo iz tega kroga povsem izpolnjevali merila, ki jih je za izbiro kandidata, oz. kandidatke razglasila zmagovita stranka.
Pa ne nazadnje, dr. Potočnik je svoje znanje in rezultate na mestu, ki ga še zaseda že pokazal in dokazal ter predvsem ni involviran v dnevno domačo politiko in trenja, ki pri tem nastajajo, zato je tudi s tega zornega kota najbolj primerno ime. Naj se vlada pri odločanju o tem poslovi častno!



EU IN GAZA



Da se krepi evroskepticizem tudi na levici se ne gre več čuditi. Njegov najnovejši spodbujevalec je tudi zunanja politika Evropske Unije, ki vse bolj tone v nenačelnost.
Že od začetka ukrajinske krize, pravzaprav od ruske zasedbe in pripojitve Krima se ukvarja s sankcijami in drugimi pritiski na Rusijo, ker da s podporo in pomočjo ruskim separatistom v vzhodni Ukrajini krši suverenost in ozemeljsko nedotakljivost te države ter s tem tudi mednarodno pravo, a v isti sapi ne premore nič otiplijeva tem ukrepom podobnega na račun Izraela, ki z najnovejšo ofenzivo na Gazo ne le, da enako krši mednarodne dogovore in resolucije OZN, ampak dnevno nemoteno pobija na stotine palestincev, pretežno nedolžnih civilistov. In kako si pojasniti tako vedenje Bruslja in evropskih prestolnic? Po mojem zelo preprosto... javni ali tihi diktat Združenih držav Amerike. Vse do takrat, ko bo sam Barrack Obama sklenil zaustaviti Benjamina Netanyahuja, v kar močno dvomim, da se bo zgodilo, glede na močan in vpliven ameriški židovski lobby in sicer na strateško navezavo ZDA do Izraela, Evropska Unija bo morda le malce godrnjala in do Tel Aviva ne storila ničesar.
Podpiram propalestinske protestnike in obsojam tako obvašanje Bruslja ter tudi naše vlade, ki se ne gane niti za milimeter, da bi se ta politika spremenila in se vsaj malce vrnila k načelnosti!





Nessun commento:

Posta un commento