venerdì 11 luglio 2014

Podporniki JJ na cesto tudi v času volilnega molka?



SDS in sateliti: »NE PRIZNAJEMO NI OVAJ SUD, NI OVAJ RED!«


Na dan pred volilnim molkom sem bolj slučajno kot ne, pokukal na tretji tv program, misleč, da bodo ob razpuščenem parlamentu le še kake cvetke iztekajoče se ga mandata, a se zagledal v novo performanso Eve Irgl v svojem najbolj priljubljenem peskovniku. Vsakič, ko ji je dolgčas ali ji tako naročijo nadrejeni - tak občutek dobim - skliče parlamentarno komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti, povabi goste na katere računa, da ji bodo pomagali pri kopanju in razmetavanju peska, prenašanju kanglic in gradnji peščenih gradov, in igro začne. Tokratna tema, kakopak, »slabo, grdo, komunistično prežeto in vodeno« (op.avtorja) pravosodje, ker je na zaporno kazen obsodilo njenega liderja in vzornika, »nedolžnega« Janeza Janšo, mu poteptalo človekove pravice, zlasti do družinskega in starševskega življenja, ter ga fizično odstranilo in nedeljske volilne tekma, ki naj bi postala prav zavoljo tega, nelegitimna.
Vabljeni, poleg članov komisije, vodilni pri Odboru 2014, samooklicanemu varuhu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, skrajšano,za svobodo JJ, ki od zaprtja Janše, z zborovanji, človekovimi verigami, motenjem prihoda zaposlenih in prižiganjem sveč, dnevno oblegava stavbo Vrhovnega sodišča. Predsednik le tega Branko Masleša in ostali sodniki, s tem, da zaprtega predsednika SDS še niso spoznali za nedolžnega in ga spustili na svobodo, naj bi bili sokrivci in akterji te, po razglašanju omenjenega odbora in SDSa, »sramotne sodbe« in nedopustnega »montiranega političnega procesa zoper Velikega osamosvojitelja in liderja opozicije«.
No, in kaj so tile gospodje povedali na seji Irglove komisije? Nič novega. Če povzamem, vse kar sem med navednicami naštel v gornjem odstavku, obrazlagano z vseh možnih kotov, ki jih premorejo njihovi umi in s pomočjo parih kao eminentnih pravnikov. Ja, če predavaš na Harvardski univerzi, kot to počne dr. Klemen Jaklič, si več kot eminenten, in to da si s srcem in dušo predan Janezu Janši in SDSu, ne zmanjšuje tvoje nepristranskosti, oz. strokovnosti in kredibilnosti, ali pač?! Stvar subjektivne presoje, mar ne?

Sicer spet zabavna razprava, ki je prepričala le že prepričane, tako z enega kot z nasprotnega brega, vse do trenutka, ko je eden od članov Odbora 2014, Aleš Primc, tisti dolgin, ki je s pomočjo referenduma podrl novelo družinskega zakonika, oziroma preprečil, da bi istospolni partnerji prišli do enakih pravic kot ostali pari, zanikal, da bi bilo demonstriranje v podporo Janeza Janše in proti sodstvu, del SDSovske predvolilne kampanje ter napovedal nadaljevanje teh aktivnosti tudi na dan volilnega molka in volitev, ko je nagovarjanje volivk in volivcev prepovedano. In tokrat sem se nehal zabavat. Rekel sem si, da stvar postaja resna in skrb zbujajoča. Na to, da stranka, ki pretendira na volilno zmago in na vodenje države pritiska na sodstvo, na njegovo avtonomijo, ne priznava njegovih odločitev v trenutku, ko bremenijo njenega liderja ali drugega bolj izpostavljenega člana, oz. simpatizerja,(sprašujem se kaj bo rekla za Igorja Bavčarja?!) in mu pripisuje delovanje po nareku »tranzicijske levice«, ali »stricev iz ozadja« z Murgel doma, smo se nekako že navadili. Postalo je del politične folklore v Dolini Šentflorjanski. Da pa najavlja sedaj celo eklatantno kršenje volilnih pravil, z zapovedanim molkom vred, sicer pod krinko pravice do svobodnega izražanja, zbiranja in združevanja, ne omogoča več mirnega spanja in zrenja v prihodnost. Iz zapora Janez Janša straši s povolilnim »državnim udarom levice«. Dejanja in napovedi njegovih privržencev govorijo povsem nasprotno. Čas je za strah in zato tudi za izostreno pozornost!

Nessun commento:

Posta un commento