sabato 10 agosto 2024

Naj MOK znova vključi tudi RF!

 

Uspel nam je zgodovinski met – 2

 

Čestitam Leonu Magdalencu za odlično kolumno o naših »zgodovinskih metih« v času Pariške Olimpijade. Naj dodam, da njegove ocene, tudi glede vloge RTV povsem delim. Bi pa morda še nekaj dodal prvemu delu, kjer spominja kako so včasih olimpijske igre pomenile vsaj med njihovim potekanjem, prekinitev vojn ter prenos merjenja moči in rivalstva med nacijami, tudi malo prej vzajemno sovražnimi in vojskujočimi, na zdrava, poštena, nenasilna, zagotovo manj krvava tekmovališča pod petimi olimpijskimi krogi, v duhu celo sodelovanja, povezovanja in prijateljevanja in kako danes temu ni več tako. Pravzaprav povsem nasprotno.

Svojevrsten dokaz so prav letošnje, pariške, 24 igre, ki potekajo v obdobju, ko se na svetu ljudstva najbolj pobijajo (več kot 50 vojn), ko dve (v Ukrajini in zadnje dni tudi v Rusiji ter v Palestini) grozita da potisneta človeštvo celo čez rob nepovrata, ko se redkim državnikom svita kam drvimo - rad bi posebej izpostavil pogosta javljanja in klice k razumu papeža Frančiška in generalnega sekretarja Združenih Narodov Antonia Guterresa -, ogromni večini pa niti slučajno.

Navdihujoči a pomanjkljiv je bil otvoritveni nagovor predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, minulega 26. julija. Navdihujoči zato, ker je vanj vpletel upanje na boljše politične razmere v svetu. Dejal je da so vsi udeleženci skupaj del dogodka, ki združuje svet v miru. Pomanjkljiv, oz. površen, ker se ni spomnil že dolgoletne odsotnosti ali bolje rečeno izključenosti ene od olimpijskih in sicer športnih velesil, Ruske federacije. No, povejmo, da jo je sam MOK izločil že 2017, skupaj z Belorusijo, zaradi sistematičnega državno organiziranega dopinga njenih atletinj in atletov. A tovrstnih nedovoljenih praks je bilo kasneje razkritih še in še, a o drugih izločitvah ni bilo govora. Kasneje, ob napadu na Ukrajino 24. februarja 2022, pa so bili ruski športniki še dodatno kaznovani s prepovedjo nastopanja na vseh ostalih mednarodnih tekmovanjih. 2017 Thomas Bach ni bil še predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, in ni dano vedeti ali bi on ravnal enako, oz. sodeloval pri pozivu vsem športnim zvezam, članicam organizacije, k suspenzu Ruske federacije. Bi pa lahko, če bi bil rad verodostojen in dosleden svojim besedam ob otvoritvi iger v Parizu, poskrbel, da bi ruski športniki znova vstopili na olimpijsko areno s svojo zastavo in himno, brez diskriminacije, kot vsi ostali. ZDA so tudi bile vpletene v dopinške škandale in so si enako kot RF dovolile v zadnjih desetletjih kar nekaj vojn mimo mednarodnega prava in ustanovne listine OZN, a da bi jih kaznovali tako kot Rusijo in Belorusijo si v MOK niso upali niti pomisliti.

Enako velja, bodimo povsem aktualni, za Izrael, ki medtem ko njegovi športniki tekmujejo v Parizu, pod enakimi pogoji kot vsi ostali, njegovi vojaki pobijajo v Palestini civiliste, večinoma ženske in otroke, hitreje kot potekajo tekmovanja v francoski prestolnici in se podeljujejo medalje. Pred samim zaključkom iger, v Gazi znova raketirana šola z več kot stotimi žrtvami. V 10 mesecih je genocid s Netanyahujevim podpisom pokončal preko 40 tisoč palestinskih civilnih življenj. Računa se, da jih je še vsaj 10 tisoč pod ruševinami. A izraelska zastava v Parizu plapola skupaj z vsemi ostalimi in ko si izraelski športnik nadene okrog vratu zlato, vsi mirno in spoštljivo do himne njegove domovine. Da se razumemo, temu ne ugovarjam, ker športniki, tako not kulturniki, umetniki, literati, znanstveniki in še druge kategorije državljank in državljanov , niso enako krivi, kot je, za to kar počne, njihova vlada, njihov parlament, njihova oblast. Toda to mora veljati za vse, tudi za Ruse. Spoštovani Thomas Bach, na vas naloga da MOK popravi to krivico in se vrne k izvorom Olimpizma. Ker vem, da poziv ne bo segel do gospoda Bacha, pozivam da mu ga preneseta predsednika slovenskega Olimpijskega komiteja, Franja Bobinca, in predsednika Vlade, Roberta Goloba. Če bosta to storila in se bo MOK ustrezno odzval, bomo lahko govorili da je Sloveniji res uspel zgodovinski met!


Nessun commento:

Posta un commento