martedì 30 novembre 2021

Janševa metla na RTVju pometa dalje



Da novinarja utišaš, mu vzemi mikrofon.


Po odmevnih kadrovskih čistkah, pa ni pomembno ali je nekdo odšel sam, ali je bil odstavljen, oz. premeščen, je nova metla na RTVju pometla še s pomenom in poslanstvom informativnega programa. Nič jo ni zmotilo, da so se programsko-produkcijskem načrtu zavoda za leto 2022, ki močno reže, krajša in seli vsebine nosilnega stebra zavoda, to so informativne in raziskovalne oddaje, uprli uredništva, novinarji, medijska stroka, stanovska združenja, sindikati, civilna družba, veliko gledalk in gledalcev. Spremembe utemeljuje s potrebo po inovacijah, modernizaciji in večji gledanosti. Edino kar so protesti dosegli je dvomesečni, oz. trimesečni zamik in postopnost njihovega uvajanja v informativnem programu. Pravijo mu »dober kompromis«. Toda bodimo pošteni in povejmo za kaj gre, brez olepševanj in skrivalnic.

Vladi je ratalo. Preko svojih 17 podpornikov v Programskem svetu je dosegla to, da bo vse, ali skoraj vse kar jo moti pri poročanju o njenem delu, pri vodenju soočanj, pri raziskovanju njenih packariji itd, preneseno na manj gledan drugi program ter stisnjeno v krajše oddaje. O vsem tem bomo vedeli in videli manj. Celo predvolilna soočenja za tako imenovano super-volilno leto (kar tri krat bomo odšli na volišča – za parlament, predsednika države in župane ter občinske svete) se  bodo selila iz programa 1. Res je, da nam marsikdaj v jezi in razočaranju uide stavek: »Dovolj imam politike!«, a ko o njej spregovorijo, ji znova posvetimo vso našo pozornost. Tudi otroški živ žav mora takrat v drug prostor. Hočeš nočeš, brez politike ne gre. V dobrem ali slabem kroji našo usodo.

Janezu Janši je torej v tem vsaj delnem utišanju njemu najbolj nepriljubljenemu in motečemu delu programa nacionalke uspelo, njegove podizvajalce med odločevalci o njem ne bi odvrnil od sprejetja sprememb niti sam Bog, tudi če bi le ta Ivanu Štuhecu zabrusil, da ga bo ekskomuniciral. Razmerja sil pač, kot je v Odmevih priznal predsednik Programskega sveta, Ciril Baškovič. In ker je temu tako, bo treba izvesti nemudoma po aprilski prenovi Državnega zbora tudi sorazmerno prenovo Programskega sveta, nato še zamenjavo vodstva. Morala bo biti ena od prvih kadrovskih potez nove parlamentarne večine. Razume se, da verjamem v javnomnenjske ankete in v to da bodo SDS s sateliti primorani v opozicijo. Posledično naj se takrat vrne informativnemu programu vlogo in dostojanstvo nosilnega stebra osrednje medijske hiše v republiki ter povabijo umaknjeni uredniki in urednice k prevzemanju prejšnjih nalog, oziroma se naj izvedejo za vodilna mesta na vseh ravneh pošteni in transparentni razpisi. A propo, komu je vodstvo zaupalo vodenje informativnega programa, potem ko je mesto zapustila Manica Janežič Ambrožič? Jah, Jadranki Rebernik, ki ni nikoli skrivala simpatije do g. Janše. S tega naslova dvomim, da je sodelovala pri protestu 93% kolegic in kolegov.

Moram na koncu vendarle vprašati v.d. generalnega direktorja televizije na RTVju, Valentina Areha, kako to, da novinar ki je poročal celo iz vojne v Iraku, o njej napisal nekaj knjig, in ki pri 50 letih plus se lahko pohvali z bogato novinarsko kariero, obrne hrbet Ambrožičevi, Dejanu Ladiki, Meti Dragolič, Igorju E. Bergantu, Tanji Gobec, Tanji Starič, Eriki Žnidaršič ter ostalim kolegicam in kolegom v informativnem programu, da bi stregel nekomu, ki se morda spozna na pravo in finance – mislim na generalnega direktorja zavoda - nima pa pojma o zgodovini Radia in Televizije Slovenije, o tem zakaj je hiša nastala, še manj o novinarstvu in njegovem poslanstvu?

 

Nessun commento:

Posta un commento