giovedì 18 marzo 2021

Hud Bidnov zdrs ali napoved novih oblakov strahu?


ODPRTO PISMO VELEPOSLANIŠTVU ZDA V SLOVENIJI

 

A svet res nima sreče z Vašimi predsedniki? Piše Vam eden izmed običajnih  upokojencev, ki se je vendarle šel nekaj let politiko, tudi mednarodno, vselej z željo, da bi prispevala, seveda v dometu, ki sem ga imel in ki je bil izjemno skromen, k umirjanju razmer po svetu, k stabilizaciji odnosov, k urejanju konfliktov, kriz in ostalih odprtih vprašanj pred svetovno skupnostjo s pomočjo dialoga, pogajanj, dogovorov… arbitraž in drugih pravnih poti, nikoli z uporabo moči, groženj, orožja in vojn. Cenil sem načelnost in jo še, a zavedal sem se obenem da cilji, ki se jih je velika politika zastavljala, so bili mnogokrat, morda prepogosto, dosegljivi, uresničljivi le s pravo dozo oportunizma, realizma in tudi gnilimi kompromisi.

Imeli ste gospoda Trumpa, ki je rušil in zrušil vse dotedanje stereotipe o ameriških predsednikih in najbolj doslej svojo državo izoliral, ali točneje odtrgal od sveta, odstopil od načela skupnega dogovarjanja i kreiranja politik za kolikor toliko zdravo, ali vsaj znosno prihodnost planeta, to je multilateralizma, razglasil »America first and only America first!« in prikrajšal svoj lastni narod za vrsto razvojnih in ustvarjalnih priložnosti, ki jih je ponujala vpetost v svetovno skupnost.

Sam, kot občasni pisec mnenj, sem v pismu ljubljanskemu Dnevniku 12.11.2016, Trumpovo izvolitev pospremil  z vprašanjem: »Po 11. septembru, 9. november?« Ker sem bil spremljal njegovo predvolilno kampanjo sem slutil da bo njegova izvolitev katastrofa. In tako je tudi bilo. Sama sreča, morda tudi Covid, da so svet in same ZDA zmogli preživeti čas njegovega predsedovanja brez najhujšega. Edino kar je bilo dobrega je bil vrh s severno Korejo, ki pa tudi ni obrodil vedi kaj. Žal!

Ko ste se Donalda Trumpa rešili in je v Belo Hišo vstopil Joe Biden sem se seveda veselil. Zelo. Tako kot, verjamem, večina občestva. Zdelo se mi je, kot da se je svet prebujal s hude nočne more in da bo znova zaživel relativno normalno, seveda z vsemi svojimi plusi in minusi, oziroma nasprotji, a z nekom na čelu njegove najmogočnejše sile, ki bo predvidljiv, razumen, dostopen, vešč svojega posla in predvsem odgovoren. Daleč od tega, da bi bili mirovniki pomirjeni, da bi se povsem oddahnili in pričeli sanjat o neki novi, idilični stvarnosti, a vendar. Nadvse pohvalno in navdušujoče to, da ste se vrnili k Pariškemu podnebnemu dogovoru in Svetovni zdravstveni organizaciji – upam, da boste pristali tudi na nedavno resolucijo o pomoči Palestincem na okupiranih ozemljih?! – nekoliko manj, da z vztrajanjem na sankcijah zoper Iran ga silite k sestopanju iz težko prigaranega jedrskega sporazuma, medtem ko me je letalski napad, ki mu pravite povračilni, na iranske paravojaške sile v Siriji povsem razočaral.

Od vašega novega, demokratskega predsednika česa takega nisem pričakoval. Sanders tega ne bi storil!

A to kar me najbolj žalosti in skrbi, je kratkovidnost in nevarna nespoštljivost ter ne-predsedniška drža g. Bidna in pristop vaše diplomacije  do Kitajske in Rusije, ostali dve supersili in to jedrski s katerimi se ne gre igrati. Resda so njuni standardi človekovih pravic in demokracije daleč od onih s katerimi se hvali Zahod, a brez dogovarjanja z njima, brez vzajemnega upoštevanja, brez odprtega, tekočega in čim bolj konstruktivnega dialoga, ja, res, tudi brez gnilih kompromisov, se svetu slabo piše.

Da bi se Rusija vmešavala v ameriške predsedniške volitve in navijala za Trumpa je res nekaj tako zavržnega in škandaloznega, da si Putin zasluži oznako »morilca, ki bo plačal ceno« za tako ravnanje? Mimogrede, za saudskega prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana, nespornega naročnika, po poročilu ameriških obveščevalnih agenciji, umora novinarja Džamala Hašodžija 2018 v Turčiji, si Biden take ocene ni upal izreči. In odzivi napadenih velesil so tu. Nič kaj nedolžno da je Kremelj takoj vpoklical svojega veleposlanika iz Washingtona. Nato je sam Putin vrnil Bidnu milo za drago: »On bo že vedel. V drugih vedno vidimo svoje lastnosti.« Slišali smo tudi Kitajsko, da naj ZDA počistijo najprej pred svojim pragom.

Pa so pri vmešavanju v notranje zadeve tujih držav, tudi v predsedniške in druge volitve, ko to že očitajo Kremlju, ZDA res tako brezmadežne? A je bil čilski golpe in uboj predsednika Allendeja  11. septembra (glej slučajnost) 1973, res zadnje tovrstno dejanje ameriške CIE? Kaj pa napad na Irak in strmoglavljenje Sadama Husseina na podlagi prirejene resnice , oziroma skorajda takoj dokazane laži in brez mandata OZN? Bom tu nehal, ker bi bil spisek predolg.

Skratka, spoštovano Veleposlaništvo, povejte Vašemu predsedniku,  da se tako ne dela, da naj se zresni in Putinu opraviči, ker se bosta morala slej ko prej srečati in si seči v roke, ali se dotakniti vsaj s komolci. Enako s Ši Džinpingom.

Enako sporočam diplomaciji EU, ki tudi obira pot zaostrovanja odnosov z Rusijo in Kitajsko, da to ni prava pot.

 

"Pripovedujem svoje življenje"

Nessun commento:

Posta un commento