martedì 9 marzo 2021

EP podlegel pritiskom Španije

 

Kolegi in kolegice v EP, tako se ne dela!

 

Če bi še bil v Evropskem Parlamentu bi odločitev o odvzemu imunitete trem katalonskim evroposlancem, označil pred ostalimi kolegicami in kolegi,  na odprti sceni, za veliko sramoto in dan med najbolj žalostnimi v hramu evropske demokracije. Predati katalonske kolege pregonu španskih in še prej belgijskih oblasti, če bodo prvim stregle, samo zato, ker je to zahtevala vlada v Madridu, ob polnem zavedanju, da so bili doma obsojeni zaradi političnih idej in dejanj, ki so povsem sledile željam naroda, ki jih je bil izvolil, ne da bi nikomur skrivili lasu ali mu kaj vzeli, je podlo, zahrbtno, zavržno.

Carles Puigdemont, Clara Ponsati in Toni Comin so bili izvoljeni kot vsi ostali, zakonito in legitimno, njihov mandat je bil potrjen, s kakšno pravico se jim sedaj odvzema edina obramba, ki jo imajo, da enakopravno sodelujejo v delo parlamenta in opravljajo svoje poslanstvo? To so pa res politični preganjanci, tako kot vrsta zaprtih tovarišev v Španiji, le da so se pravočasno izmaknili arestu, oziroma našli zatočišče izven domovine in medtem celo bili poslani, z glasovi njihovih sonarodnjakov, v Bruselj, da bi delali v korist Katalonije, Španije in Evrope kot celote.

Res da razmerja med njihovo deželo, oziroma pokrajino, in državo niso enostavna, da je bila enostranska razglasitev katalonske neodvisnosti oktobra 2017 morda nezakonita in protiustavna, da je bil predhodni referendum slabo organiziran in pomanjkljiv v smislu zagotavljanja verodostojnosti izida glasovanj a res je tudi, da če španska ustava ne omogoča cefranja vsedržavnega ozemlja z ustanovitvijo novih samostojnih državnih tvorb, je nujen dialog med zagovorniki celovitosti Španije in neodvisnosti Katalonije, je nujno iskanje političnega dogovora o nadaljnjem sobivanju, morda s ponudbo Kataloncem še večje stopnje avtonomije (glej Baskijo) ali o posodobitvi ustave in zakonodaje, da bi se ločitev dveh partnerjev, ki se ne moreta več, zgodila čim bolj civilizirano in predvsem brez nasilja. Ne pozabimo, da so po vseh kriterijih mednarodnega prava in etničnih atributih Katalonci narod, četudi jim tega statusa Madrid ne priznava in jih ima le za jezikovno manjšino, in da Ustanovna listina Združenih narodov zagotavlja vsem narodom pravico do samoodločbe - Slovenci smo se ali bolje so (sam sem po narodnosti Italijan ) pred 30 leti prav nanjo sklicevali, sicer imeli smo srečo da tudi Ustava SFRJ, za razliko od Španske, je imela uzakonjeno to pravico. Zatorej dogovor o večji avtonomiji, ali o spremembi ustavnih in zakonskih okvirjev, je v Španiji nujen, sicer se postavlja vprašanje ali centralna oblast tej nemirni pokrajini še priznava demokracijo in človekove pravice?... če ne priznava izida njenih občasnih volitev in zapira ter preganja zmagovalce le teh.

No, če se vrnem k glasovanju v Evropskem parlamentu, sem vesel stališča Tanje Fajon, ki odvzema imunitete ni podprla. »Ne gre za osebni privilegiji – je dejala – imuniteta zagotavlja, da lahko poslanec izvršuje svoj mandat ter ne more biti izpostavljen arbitrarnemu političnemu preganjanju.«

SDSova evroposlanca Zver in Tomčeva sta baje glasovala ZA, pa toliko imata povedati o tem, kako je bil njihov šef pred leti na Dobu edini politični zapornik v EU in kako je njihova stranka pred tremi desetletji najodločneje zagovarjala pravico slovenskega naroda do samoodločbe.

Čisto za konec, še vprašanje vsem evroposlancem, ki so odvzeli imuniteto trem katalonskim kolegom: s kakšno pravico, gospe in gospodje, obsojate Putina in klicarite k sankcijam proti Rusiji zaradi pregona Navalnega? Jaz lahko to počnem. Vi, nič več!

 


Nessun commento:

Posta un commento