venerdì 5 febbraio 2021

CENZURA!!!

 

UKOM-ova cenzura

 

Ko medije, ki so do tebe kritični ne moreš utišati ali jih prepričati, da je le tvoja resnica ta prava, kaj narediš? Jim odvzameš sogovornike s katerimi kreirajo poročanje in utemeljujejo svoje ocene, tiste pač, ki jih lahko ker pod tvojo ingerenco, še posebej če brez hrbtenice, suverenosti in samospoštovanja.

To kar je minule dni storil direktor vladnega urada za komuniciranje (UKOM), ko je vodji svetovalne skupine za boj proti Covidu pri Ministrstvu za zdravje Bojani Beović prepovedal nastop v Odmevih Televizije Slovenija, ministrici za šolstvo Simoni Kustec pa v oddaji Tarča o temi, ki jo je potisnila k interpelaciji – stihija s šolstvom v času pandemije -, ter direktorju NIJZja Milanu Kreku in tudi interpelirani ministrici v informativni oddaji Svet na Kanalu A, bi naj bilo nezaslišano za neko družbo, ki se kita z visoko stopnjo demokracije in medijske svobode, nekaj nesprejemljivega in zavržnega tudi v izrednih časih hujše zdravstvene krize, pravcato dejanje – ne štedimo s kvalifikacijami - državne cenzure. In razumljivo je, da so se temu uprli ne le v vrstah politične opozicije, ampak tudi svobodomiselni intelektualni in stanovski krogi. Prebrali smo odziva Društva novinarjev in Sindikata novinarjev Slovenije, da so centralizirano komuniciranje oblasti, cenzura lastnih funkcionarjev in omejevanje dostopa novinarjev do informacij, značilnosti avtokratskih in nedemokratičnih sistemov, ki ne spoštujejo svobode govora. Tudi sam, kot bivši novinar, delim seveda tako sodbo. Sem pa malo prej uporabil pogojnik… »bi naj bilo nezaslišano«(?!) za nekoga ki hvali doseženo raven demokracije in svoboščin. Dejstvo je, da se ima sedanja vlada za povsem spoštljivo do demokratičnih standardov doseženih v 30 letih neodvisnosti, ki jih slavimo letos, in da če kdaj postori nekaj, kar lahko zadiši po odstopanju od tega, je to nuja spričo izrednosti razmer, za dobro seveda države in naroda, česar mediji in oponenti nočejo razumeti! S tega sledi, da je g. Urbanija, direktor UKOM-a, ravnal v skladu s trenutno oceno vlade, prej bi rekel premiera Janeza Janše, da nastopanje prej omenjenih gospe in gospoda v medijih, kjer bi jih lahko naslavljali tudi z neprijetnimi vprašanji, ni v občem interesu boja proti korona-virusu in za okrevanje države.

Problem torej ni v UKOM-u, ki počne to za kar je tam postavljen – slediti ukazom vlade in premierja, ampak v onih, ki se mu podrejajo kot bi bili vojaki in ne strokovnjaki s svojim znanjem, s svojo strokovno integriteto in etiko, svojo lastno presojo kdaj pred javnostjo in pred katerim medijem. Če niso in ne bodo šli na RTV, Kanal A ali POP TV, jih pa bomo zagotovo videli na Novi24ur. Pa sami vedo, da gre za partijsko, SDS-ovsko trobilo in ne za medij, ki bi mu širša javnost verjela, a nimajo poguma se temu upreti. General je izdal ukaz in vsak dober vojak ve, da o ukazu ne diskutiraš, le izvršuješ ga! Je pa žalostno, neko ministrico z akademskim pedigrejem, z doktorskim nazivom in tudi nekajletnimi političnimi izkušnjami, ter ob njej dva zdravstvena strokovnjaka, ki nam že skoraj leto dni pripovedujeta kako z epidemijo, videt ko padejo na izpitu izkazovanja lastnih suverenosti in presoj, kako jim nek mali aparatčik, kot bi to počel nek kaplar z majorji in polkovniki, zaukaže kaj smejo in česa ne in to molče sprejmejo. Če sem jih doslej v glavnem verjel, odslej nič več. Pa dvomim, da sem sam.

No, pozabil sem in se opravičujem… luč na koncu tunela se vendarle svetlika. Z njo maha predsednik Republike, ki vabi vse deležnike v politiki k spravnemu srečanju, točneje opozicijo k vsaj začasnemu sodelovanju z vlado, pa četudi tako grda, zlobna in pokvarjena, ker nas ob izzivih s pandemijo in postpandemičnim okrevanjem, čaka še predsedovanje Evropski Uniji in seveda ni lepo videt, da nas partnerji gledajo kako se doma prepiramo.

 

 

Nessun commento:

Posta un commento