venerdì 8 gennaio 2021

Neprimeren odziv JJ na dogajanja v ZDA

 

ZA NAŠEGA PREMIERA DIVJANJA V WASHINGTONU LE MINLJIVA KRIZA

"Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in da bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,"  Tako odziv našega predsednika vlade na neverjetna in zavržna dejanja v Washingtonu ob kongresni razglasitvi volilne zmage Joeja Bidna.

Ko sem to prebral sem se vprašal, ali je zadostovalo kot odziv na scene, ki smo jih gledali v sredo zvečer na vseh televizijah, ali je odražalo iskreno predanost slovenskega premiera demokraciji ter razumevanje vsaj večine državljank in državljanov, ki jih predstavlja, razlogov in odgovornosti divjanja Trumpovih privržencev v ameriškem Kongresu. Prvi udor v Kapitolu po letu 1812, ko so ga bile zažgale britanske sile ob začetku anglo-ameriške vojne.

Scene, ki si jih ne bi nikoli predstavljali za največjo demokracijo in vodilno silo sveta, ki so nas spominjale na napad boljševikov na Zimski Dvorec v Petrogradu 1917, na strmoglavljenje Nicolae Ceausescuja v Bukarešti 1989, na Miloševičevo tako imenovano antibirokratsko revolucijo, oziroma na »mitinge resnice«, ki so istega leta podirali še zadnje ostanke upanja preživetja naše nekdanje domovine.

Wild west v najbolj grobem pomenu besede, s šamani, do zob oboroženimi pistolerosi, lovci na bizone, domorodce in glave …preseljen v prestolnico ZDA. Proud Boysi – »ponosni dečki« Donalda Trumpa, ki so se zbrali na tisoče z vseh koncev Združenih držav Amerike, da bi kot zadnje upanje še aktualnega ameriškega predsednika, da bi se izničil izid novembrskih predsedniških volitev in ohranil mesto v Beli Hiši, preprečili na kakršen koli način kongresno potrditev volilne zmage Joeja Bidna.

Da odgovornost za to kar se je zgodilo nosi v celoti Melanijin soprog ne more biti dvoma. Zbral je svojo množico najprej pred dvor od koder poveljuje, nato jo napotil k Kapitolu. Slišali smo ga. Še prej, pa ji mesece in mesece, pravzaprav ves štiriletni mandat pridigal, da je bil edini legitimiran in sposoben za vodenje države, da je bil in je najboljši ameriški predsednik vseh časov, da zmage katerega koli drugega volilnega izzivalca ne bo priznal, še najmanj, ko so bile volitve že mimo, da bo prepustil mesto demokratu Bidnu, ker da so bile lažne, ponarejene, ukradene. Da mu nihče od poklicanih za preverjanje in ugotovitev legalnosti in postopkovno neoporečnih volitev ni pritrdil – še njegov zvesti in ubogljivi spremljevalec, podpredsednik Mike Pence, kot predsedujoči skupnemu zasedanju obeh domov kongresa, se mu je uprl – ni pomagalo. Ostal je neomajen pri svojem trmarjenju, da mu je bila storjena krivica in si je skušal pomagati s svojo »vojsko fanatikov«. Edini poraženec v zgodovini ZDA, ki še ni čestital zmagovalcu. Sporočil je sicer da bo »pomagal« k mirni primopredaji poslov, a priznal poraza še ni in kaže, da ga niti ne bo.

Ko k temu dodamo še ostrino in tone odzivov demokratičnega sveta na dogajanja v Washingtonu, iz Bruslja, Berlina, Pariza, Rima, Londona, Dunaja, Madrida, Lizbone in ostalih prestolnic EU ter Kanade, lahko mirno ugotovimo, da so bili iz Slovenije, iz ust in pisanja naših državnikov, dokaj primerni, odziva le predsednika Državnega zbora Zorčiča in Republike Pahorja, čeprav enako pomanjkljiva glede pripisovanja odgovornosti. O njej so bili veliko bolj jasni in neposredni voditelji opozicije: Šarec, Fajonova, Bratuškova, Mesec.

Iz premierjevega tvitanja še enkrat skoraj, da nič. Da »Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so vedno napačni«, gospod predsednik vlade, vam utegnejo povedati tudi napadalci Kapitola, ker da so hoteli izvesti prevrat na povsem miren način, a jim to policisti in varnostniki niso dovolili. In divjanju Trumpovih privržencev ne morete preprosto pripisati apelativ »kriza«, ki da bo premagana. Ne gre za krizo kar tako, za kako novo okužbo mimo človekove volje in človekovega nadzora. Zakuhal je vse to vaš vzornik zadnjih 4 let! Zavestno, načrtovano. In da se sedaj  nekoliko kesa z obsodbo desanta na Kongres, mu odgovornosti ne zmanjšuje. Dajte že enkrat to priznati, izrecite še vi obžalovanje vsaj, da se je omenjeni gospod spustil tako nizko in nevarno, povejte mu, da od njega česa takega niste pričakovali in končno čestitajte Joeu Bidnu. Nenazadnje je sedaj tudi formalno in končno potrjen za 46.tega ameriškega predsednika in, če boste uspeli speljat mandat do konca, boste morali z njim sodelovati. K Trumpu boste lahko šli k njemu domov le zasebno, na klepet ob kavici, če vam jo bo Melanija voljna skuhat.

Če bo ostal odziv tak kot ste ga zapisali in sem ga citiral, bo še en dokaz o tem, da o zunanji politiki in diplomatskih pravilih nimate pojma. Pa čisto na koncu. Med divjanjem Trumpovih pristašev v Kapitolu in mirnimi – ponavljam - mirnimi (!) kolesarskimi protesti v Ljubljani ter drugod po Sloveniji, ni niti najmanjše primerjave.

 


"Pripovedujem svoje življenje"

Nessun commento:

Posta un commento