lunedì 31 agosto 2020

Naj Pahor pove ali ima Janša prav!


JAVNO VPRAŠANJE PREDSEDNIKU REPUBLIKE

 

Spoštovani g. Borut Pahor,

102. člen Ustave pravi, da kot predsednik Republike predstavljate Republiko Slovenijo in ste vrhovni poveljnik njenih oboroženih sil. 107. člen pa opredeljuje Vaše pristojnosti, med katerimi pa ni izrecno zapisane dolžnosti, da varujete čast in dobro ime države, ki jo zastopate. Ali se je zakonodajalec pred skoraj 30 leti, ko smo ustavo oblikovali, na to spozabil, ali je presodil, da je bila ta dolžnost samoumevna, oz. implicite v samem zastopanju.

Kakorkoli že, počastili ste z vašo prisotnostjo in vašim pozdravnim, a ne le pozdravnim, nagovorom minuli ponedeljek, 15. edicijo Blejskega Strateškega Foruma in pozvali udeležence, med katerimi kar 6 državnih voditeljev vzhodnih članic EU ter še predsednika Srbije, k skupnim prizadevanjem za krepitev enotnosti Evropske Unije. Plemenito. Bravo! Toda poslušali ste, domnevam, tudi panel vseh sedmih omenjenih državnikov, za katere je znano da jih v mnogočem povezuje, recimo temu, drugačno, bolj fleksibilno razumevanje načela vladavine prava, kot velja pri bolj etabliranih, ali če hočeva, članicah EU z daljšim članstvom in daljšo demokratično šolo.

Spraševalec , oz. moderator razprave, ni mogel seveda mimo tega vprašanja in od našega premiera, Janeza Janše, je prejel naslednji odgovor: »Gotovo ste bili tu tudi pred šestimi leti. Nekaj mesecev pred dogodkom smo imeli volitve in volitve so bile ukradene in vsi ste se obnašali kot da se ni nič zgodilo. To so dvojna merila. Imeli smo politične zapornike, med njimi sem bil tudi sam. Takrat se ni govorilo o vladavini prava v Sloveniji.«

Sam ocenjujem izjavo za dokaj obremenilno za Slovenijo, zagotovo tako, ki ji krni ugled, negira toliko opevano »zgodbo o uspehu«, postavlja jo dobesedno ob bok Belorusiji, ko že spremljamo tamkajšnje dogodke.

Sprašujem Vas, dragi predsednik, ali so bile po Vaši presoji, v skoraj 30 letni zgodovini samostojne Republike Slovenije, volitve kdaj ukradene, četudi sam ne razumem dobro kako je mogoče volitve krasti, in ali ima, oz. je imela Slovenija v tem času politične zapornike, med katerimi tudi sam g. Janša? To ste dolžni, še posebej tuji javnosti, povedat, sicer bo tudi na nas padla senca dvoma, ali smo si članstvo v Evropski Uniji sploh zaslužili, ker kot meritorne bodo izzvenele le besede predsednika vlade. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

 


"Pripovedujem svoje življenje"



Nessun commento:

Posta un commento