venerdì 21 agosto 2020

Digitalnemu Kongresu SD

 

ODPRTO PISMO SOCIALNIM DEMOKRATOM

  

Dragi tovarišice in tovariši,

 

Že 11 let nisem več član stranke – izstopil sem ko sva se razšla s takratnim še predsednikom Borutom Pahorjem okoli razreševanja mejnega spora in sicer odnosov s Hrvaško ter tudi zaradi drugih nepremostljivih razlik v najinih pogledih, pri čemer sem se bil znašel, znotraj vodstva in poslanske skupine, povsem sam - a ostal sem vaš simpatizer in kar je pomembno, volivec. 36 let aktivnega članstva (ZK, ZKS-SDP, ZLSD in SD) se z vesti zradirat ne da!

Kongres, na katerega se pripravljate, bo, digitalno, določil novo strankino vodstvo. Lepo, a če bo to vse, bo slabo, četudi bo že sam izbor, recimo, nove predsednice ali novega predsednika, do neke mere nakazal smeri nadaljnjega delovanja stranke. Menim namreč da bi morali na kongresu tudi izrecno nasloviti teme, ki bodo tvorile program Socialnih Demokratov, oziroma ga dodatno dodelati, obogatiti, morebiti korigirati, skratka aktualizirati , glede na novo nastale politične in obče družbene razmere.

Ne dvomim, da bodo podnebne spremembe in odnos do okolja med prvimi, tudi ne kako popraviti škodo, ki jo pušča za seboj trenutni Janšev oblastniški pohod, tako v notranji kot v zunanji politiki, a morali bi zbrati pogum in reči nekaj tudi na temo varnostne politike, poiskati odgovor na vprašanje, ali je taka kot je, primerna za čas, ki prihaja. Govorim o razmisleku po preoblikovanju vojske v luči novih izzivov in groženj, ki jih prinašajo zlasti mutirajoče podnebje, selitve narodov, pojavljajoče se nove bolezni, ter po nadaljevanju s članstvom v NATO, ki mu recimo, konkurentka stranka na levici - Levica, nasprotuje, pri čemer ima vso mojo podporo. Že velik korak bi bil, ko bi, glede na številne pomisleke v javnosti, nenazadnje stroškovne, o smiselnosti tega članstva, soglašali s tem, da bi po 15 letih znova preverili utrip ljudstva, oziroma razpisali ustrezen referendum z vprašanjem, ali ostati v tem zavezništvu, ali iz njega oditi. Če so Britanci to storili z EU, neizmerno lažje, enostavneje, se je opredeliti do pripadnosti Severno-atlantskemu zavezništvu.

O razlogih mojega nasprotovanja temu članstvu, ki jih je veliko, ne bom tu podrobno. Bodi dovolj prepričanje, pa dvomim da le moje, da smo pri mnogih rečeh, ali celo vseh, ki jih le-to  predpostavlja in narekuje, nesuvereni, podrejeni, servilni, mestoma celo sramotno hlapčevski.

Da bi se zavezništvu pridružili smo 2003 leta podpisali abotno Vilensko izjavo - si štejem v čast, da sem na Odboru za zunanjo politiko edini glasoval proti, ker ni bilo dokazov o tem, da bi Husseinov režim posedoval orožje, kemično, biološko ali drugo, za množično uničevanje in ni bilo torej opravičila za ameriško-zavezniško agresijo na Irak brez mandata OZN, - sedaj, da bi se še bolj prikupili ZDA, in to pod najslabšo in najbolj nevarno administracijo po drugi svetovni vojni - Trumpovo,  je vlada podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G in zadala udarec odnosom s Kitajsko, do neke mere tudi jedru EU, ne da bi se z njim vsaj posvetovala ter povprašala še Državni zbor. Še več, premier Janša je celo pozval ZDA k namestitvi svojih vojakov na našem ozemlju.

Med tema "vazalskima" dejanjema, smo pred tremi leti, takrat še z dr. Cerarjem na čelu vlade, odklonili sodelovanje pri oblikovanju in podpisu Pogodbe Združenih Narodov o prepovedi jedrskega orožja, ki ji je pritrdilo več kot 120 članic svetovne organizacije, k pristopu katere sta več krat pozvala tudi generalni sekretar OZN, Guterrez, in sam papež Frančišek. Cerarjevi argumenti: »Z jedrskim orožjem smo bolj varni, kot brez njega, dokler ne bodo vse države, ki ga posedujejo pristale, da se mu odpovedo, nima smisla pristopiti k pogodbi in če ga že ima Severna Koreja, naj ga imajo tudi drugi.« No, pozivam vas, da že takoj prispevate svoj podpis na peticijo "Pristop k Pogodbi OZN o prepovedi jedrskega orožja" – je na spletu, na strani Mirovnega inštituta -, ki smo jo s takratno predsednico te ustanove, Nežo Kogovšek Šalamon, in profesorjem Miroslavom Gregoričem, največjo slovensko avtoriteto s področja jedrske varnosti, oblikovali , da bi vršili pritisk na vlado in parlament per privedli tudi Slovenijo k aktivnim podpornikom omenjene pogodbe. In seveda, pozivam vlado, ki jo bodo vodili ali v njej sodelovali SD, da to sramoto popravi in našo državo vrne v klub zagovornikov sveta brez jedrskega orožja. Mimogrede s članstvom v NATO, tudi če se mu ne bi odpovedali, se nismo z ničemer zavezali k pristajanju na jedrsko doktrino njenih vodilnih članic.

In ko, če boste sooblikovali prihodnjo slovensko vlado, če vam bodo volivke in volivci podelili ta mandat, prekličite podpis na izjavo o varnosti omrežij G5, odprite razpravo o preoblikovanju vojske in prispevajte podporo Levici ali drugim pobudnikom referenduma o nadaljnjem članstvu v NATO.

 Bodite pogumni, načelni in uspešni! Bodite levi!



"Pripovedujem svoje življenje"


Nessun commento:

Posta un commento