lunedì 16 dicembre 2019

Bravo, Bojko Jerman!


https://www.dnevnik.si/1042917082/mnenja/odprta-stran/siritev-nata-in-eu


Širitev Nata in EU - 2

Bravo, Bojko Jerman! Če ste me kdaj prebrali, veste da nisem nikoli bil pristaš slovenskega članstva v Zvezi NATO in da si še naprej prizadevam, da bi od nje izstopili ter se pridružili Avstriji, Švedski, Finski in drugim nevtralnim evropskih državam, ter nič več soodgovarjali za vrsto zgrešenih politik, ki jih pod taktirko ZDA in deloma tudi Turčije, zavezništvo vodi. In povsem delim vaše mnenje, da je le to, tako kot je, če že ne klinično mrtvo, kot pravi francoski predsednik, zagotovo preživeto, da kliče po celovitem preoblikovanju, ker so izzivi sveta povsem drugačni od onih v času ko je nastalo. Takrat sta obstajala, kot rezultanta zmage nad nacifašizmom, pripisovanja si zaslug zanjo, rojstva dveh jedrskih velesil (ZDA in SSSR) in deljenja Evrope ter sveta na interesna območja, dva nasprotujoča si vojaško-politična bloka, danes je povsem drugače: tu so, kot posledica nespametne industrializacije, skorajda že neobvladljive podnebne spremembe, ki vodijo k izumrtju planeta, priseljevanje ljudstev, terorizem. Gre za izzive, ki kličejo po povečanem angažmaju in sodelovanju vseh držav sveta, zagotovo pa najvplivnejših, najmočnejših, kot so Združene države Amerike, Rusija, Kitajska in seveda Evropa. In ko je govora o naši celini, tu sodi brez dvoma, pa ne le geografsko, tudi Rusija, ki jo gre povabiti tako v EU kot v NATO, če nista obe povezavi še vedno  utemeljeni na rivalstvu z njo. Videvamo prizadevanja Francije, Nemčije, Italije in še vrste drugih članic Evropske unije, ki so obenem tudi pripadnice NATA, da bi gojile do Rusije nek partnerski odnos, z njo čim tesneje sodelovale, gospodarsko, politično in sicer. Turčija celo kupuje orožje in drugo vojaško opremo pri Rusiji ter spravlja v jezo Donalda Trumpa. Kje so zadrški, da bi šli korak dalje in Rusijo povabili povsem zraven? V nedemokratičnosti, v pojmovanju človekovih pravic in državljanskih svoboščin? V nekompatibilnosti vrednot, ciljev, miselnosti in ne nazadnje pravnih ureditev? Ali smo vse to odpravili znotraj obstoječih združenj? Poglejmo v EU Poljsko, Madžarsko, pa še koga, ali v Severno-atlantskem zavezništvu Turčijo in ZDA, ki prednjačijo, od Trumpovega prihoda dalje, pri rušenju stebrov multilateralizma in svetovnega dogovarjanja, kot jamstvi zagotavljanja miru in stabilnosti na planetu.
In, seveda, spoštovani Bojko Jerman, čimprej pristop k Pogodbi OZN o prepovedi jedrskega orožja – naš premier, Marjan Šarec je med podpisniki poziva k temu, pa ne razumem čemu tega še ni predlagal vladi?! - ter dogovor o globalni denuklearizaciji,   nato še o razpustitvi NATA, oziroma o prehodu zavezništva k neki vrsti svetovne vojaško-policijske strukture za posredovanje v posameznih lokalnih sporih ali poskusih terorističnih dejanj, pod okriljem OZN.
O tem, da bo nujno pospešiti tudi politike razogljičenja družbe in prehoda na obnovljive vire, hitreje kot dogovorjeno na nedavni podnebni konferenci v Madridu, niti ne govorimo. Sva, dragi Jerman, morda prestopila prag Utopije? Upam, da ne… Čez le dve leti bo generacija Grethe Thumberg pridobila volilno pravico. Potrebno je le zdržati do takrat in paziti da Trump ne zvrne še kako dragoceno vazo dinastije Ming.

Nessun commento:

Posta un commento