sabato 16 novembre 2019

O samokastraciji še to, pa pika.


TONINOVA SAMOKASTRACIJA - 6

https://www.dnevnik.si/1042914116



SAMOKASTRACIJA - 7

Bodi s samokastracijo dovolj! Še tokratni odgovor prijaznemu pojasnjevalnemu pismu Mateja Tonina, pol, vsaj z moje strani, pika.
No, z veseljem ugotavljam, da se predsednik KNOVSa vendarle popravlja. Končno priznava da je meja določena, da šlamparija Drenikove in Sekolca ni onemogočila izpeljave procesa arbitražnega tribunala do izreka sodbe in ne ponavlja več trditve a arbitražnem fiasku. Pomemben napredek! Toda spet nekaj s čimer se ne morem strinjati. Res je, poročila komisije o primeru, ki ste ga obravnavali, spoštovani Tonin, ne poznam, a ga tudi, ko bi mi bil na voljo, prebral ne bi. Ne, da me ne zanima kaj ste vse ugotovili glede morebitnih sistemskih slabosti, oz. ranljivosti pri delovanju SOVE in pri varovanju slovenskih interesov, toda čas, ki ste ga ubrali za tak check-in ni bil ta pravi. Pa, ne nazadnje, kolikor je razumeti iz onega, kar ste prenesli v javnost, je šlo za preprosto človeško in ne sistemsko napako, kar smo vedeli že takoj potem ko sta bila naša vladna agentka in slovenski sodnik pri arbitraži zalotena v nedovoljeno telefonsko izmenjavo informaciji in vtisih o poteku arbitražnega procesa. Za to površnost sta akterja tudi sama prevzela odgovornost, se opravičila in odstopila. Torej nič novega in pretresljivega.
Pravite, Matej, da preiskava in ugotovitve komisije ne moreta v ničemer vplivati na odločanje evropskega sodišča v Luksemburgu o tožbi Slovenije, da z neupoštevanjem arbitraže o meji med državama Hrvaška krši evropsko pravo. Upam, da bo temu tako, a člani sodnega senata so ves čas podvrženi vsem mogočim pritiskom z obeh strani strank v postopku in če bi bil zagovornik hrvaških interesov, bi k temu še dodatno prispeval s trditvijo, poleg znane, da odločanje o meji sodi k mednarodnemu in ne evropskemu pravu in da zatorej Luksemburg ni za te reči pristojen, da Slovenci sami priznavajo, da je prišlo tokom arbitražnega procesa z njihove strani do hujše kršitve dogovorjenih in predpisanih pravil, kar bi naj upravičevalo umik Hrvaške z njega in zrelativiziralo veljavnost »tako kontaminirane« razsodbe o meji ob zelo preciznih gabaritov evropskega prava. Ne pozabimo, gospod Tonin, da nobena relevantna ustanova Evropske unije, ne Junckerjeva komisija, ne parlament, tudi Evropski svet ne, si ni vzel časa, da bi vendarle pomislil na pomen in usodnost te arbitraže še posebej v luči ostalih odprtih razmejitvenih vprašanj Hrvaške z sosedi in Hrvaško izrecno pozval k implementaciji arbitražne odločbe ter jo posvaril pred odstopanjem od evropskega pravnega reda. Prijateljske vezi znotraj največje evropske stranke, Ljudske, so bile brez dvoma močnejše od preprostih načelnosti in doslednosti.
Na koncu še to. Radi ugotavljamo in ponavljamo, kako so si sosedje notranje enotni, ko gre za ubranitev strateških interesov Hrvaške navzven in ni predstavljivo, da bi se lotili podobnega primera, ko bi bili vlogi obrnjeni. Pa glede prispodobe z avtobusom… Res je, trezen voznik ga je pripeljal do postaje, a potniki še čakajo, da odpre vrata. Vse dobro.


Nessun commento:

Posta un commento