giovedì 14 novembre 2019

O "Samokastraciji" s Toninom polemizirava




ODZIV MATEJA TONINA



SAMOKASTRACIJA – 3

»Non c'e' due senza tre«, ali po slovensko »brez dveh ni treh«. Hvala Mateju Toninu za odziv na kritiko, ki sem mu jo naslovil za preiskavo o odgovornostih pri tako imenovani prisluškovalni aferi ob arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško. Hvala, ker mi ponuja priložnost, da jo še dodatno utemeljim in okrepim.
No, preseneča me in žalosti da predsednik Komisije DZRS za nadzor nad obveščevalnimi-obrambnimi službami, ni dojel njene poante. Da je komisija, ki ji predsedujete, spoštovani Tonin, tako kot vsa delovna telesa v parlamentu, občinskih svetih ali kjerkoli že, kolektivni organ je jasno tudi otrokom iz osnovne šole. Nenazadnje sem bil v DZ dvanajst let, še prej par let tudi v njegovi predhodnici, Republiški skupščini, in sam sodeloval pri eni od preiskav. Poznam ustroj. Toda vsak kolektivni organ deluje živo če je živ, aktiven, podjeten, iniciativen in spodbujevalen tisti, ki ga vodi, zato, da ste se lotili omenjene preiskave je odgovornost, zasluga ali krivda, odvisno kako nanjo gledamo, predvsem vaša. Namen mojega pisanja je bil označiti preiskavo za napačno, škodljivo za interese in podobo Slovenije, oziroma v korist Hrvaške, verjamem da tudi pri svojem zagovoru pred Evropskim sodiščem v Luksemburgu. Niste obsodili sosede, ker da »prijatelji« ne prisluškujejo »prijateljem«, ampak planili po gospe Drenikovi, ki je resda zagrešila neumnost in še bolj sodnik Sekolec, ko jo je poklical, da bi ji poročal razpoloženja v samem tribunalu, a ta otročarija ni privedla do »arbitražnega fiaska«, kot mu pravite. Fiasko bi bil, če bi arbitri kasirali naše milijone in se po umiku Hrvaške tudi sami se razpustili brez nikakršne sodbe. Ne, to se ni zgodilo! Delo je bilo opravljeno in sodbo imamo. Da nekaterim ni všeč je drugo vprašanje. Arbitraža je torej uspela in je krivda, da še ni uveljavljena izključno na strani Hrvaške ter njenih vplivnih evropskih prijateljev, od Junckera, do ostalih vodilnih pri Evropski ljudski stranki, kateri ne nazadnje pripada tudi Nova Slovenija. No če bi tudi vi in SDS, pa SLS, namesto aktiviranja KNOVSa, raje lobirali pri Junckerju, ga objemali in poljubljali ter mu vsaj na uho povedali da govori neumnosti, ko poziva obe strani k implementaciji arbitražne razsodbe, potem ko je  Slovenija že v celoti svoj del naloge opravila, in trdi da je spor med sosedama povsem bilateralne narave ter se spozabi na sponzorstvo EUja na arbitražni dogovor in na to, da se mu je bila Hrvaška zavezala, da bi lahko vstopila v unijo, bi nekoliko vsaj postrigli peruti gospodu Plenkoviču.
In ne ponavljajte, dragi Tonin, tezo, da meja še vedno ni določena. Je določena! Ugotovljena in označena! V sodbi arbitražnega tribunala. Da tega še ni v naravi so krivi, kot rečeno, Hrvaška, Juncker and company, a to ne pomeni, da se določitev ni zgodila.
Na koncu pa še tole. Če bi že kdo bil poklican k vrednotenju dela Drenikove in Sekolca, pa če hočete tudi takratnega zunanjega in sedaj obrambnega ministra Erjavca, a to, ponavljam, le takrat ko bo zgodba povsem končana, oziroma bo Evropsko sodišče povedalo kdo ima prav in kdo ne pri zatrjevanju Slovenije, da z neupoštevanjem arbitražne sodbe Hrvaška krši evropski pravni red, oziroma bo eventualno slovensko tožbo zavrglo, bi to bil ali Odbor za zunanjo politiko ali Komisijea za zadeve EU in ne Komisija za nadzor obrambno-varnostnih služb. Niste preiskali delo zaposlenih v ta sistem, ampak površnost, ali nepazljivost državne uslužbenke, ki s službami, ki jih nadzorujete nima nobenega razmerja.


Nessun commento:

Posta un commento