giovedì 20 settembre 2018

Znova o arbitraži...



OKROG ARBITRAŽNE SODBE SPRENEVEDANJA NA TONE

Nekaj je po objavi mnenja pravne službe Evropske komisije povsem jasno: Z ne-uveljavitvijo arbitražne sodbe o meji s Slovenijo, Hrvaška krši pravni red Evropske Unije, tako kot ves čas trdi slovenska oblast, a jasno je tudi da gospodje, ki imajo politično moč in tudi pravno-finančne vzvode, nenazadnje kot garanti vladavine prava znotraj unije, da Hrvaško prisilijo k uveljavitvi omenjene razsodbe, tega nočejo storiti, ker politični zavezniki s politično garnituro, ki trenutno vlada Hrvaški.
Gre v prvi vrsti za predsednika Evropske komisije Junckerja, ki je poskrbel, da komisija ne bi nikoli obravnavala gradiva svojih pravnikov v zvezi z arbitražo, ker bi ga to prisililo k ukrepanju, in ki ponuja, na vprašanje slovenskih sogovornikov in novinarjev, le že dolgo znucano frazo, da EK zagovarja zavezo obeh v spor udeleženih strani k implementaciji arbitražne razsodbe, pri čemer ne premore niti drobca distinkcije med stranjo, ki je svoj del naloge v celoti opravila – Slovenija, in ono, ki tega noče storiti – Hrvaška.
Še huje v zadnjih dneh. Preko svojega pooblaščenca za ta spor, sicer socialista & demokrata Timmermansa, ki pa ne zine ene, ki ne bi bila všeč šefu, sporoča, da sta oba pripravljena priskočiti na pomoč obema stranema pri iskanju rešitve, ki ima - glej ga hudiča - »dobro podlago v arbitražni razsodbi«???  Tako kak dan nazaj Timmermans. Noro! Podpredsednik komisije, zbudi se! Razsodba je rešitev, ni predlog, osnutek ali kakršna koli podlaga za nadaljnjo obravnavo!
Skratka sprenevedanje na vsakem koraku, Junckerja, Timmermansa, portparola komisije Schinasa.  A tudi iz slovenskih vrst, ki bodisi nočejo pretirano drezat v absolutnega vladarja EK, da se mu ne bi zamerili, ala komisarka Bulčeva, ki v Odmevih pojasnjuje le da je dobila od šefa zagotovilo da stališče komisije izpred dveh let, da treba odločbo arbitraže spoštovati in jo implementirati, še vedno velja, bodisi jim očitno ustreza tako neurejeno stanje, oziroma arbitraža jim ni bila nikoli po godu, a si ne upajo slovenski javnosti to odkrito priznati, ala evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke, Zver, Tomčeva in ostali, ki po eni strani problematizirajo razsodbo arbitraže, po drugi pa branijo sopartijca Junckerja, in krivijo za ne-ukrepanje proti Hrvaški Timmermansa ter dodajo še kritiko na račun vlade, ker v Bruslju preslabo lobira, za razliko od Hrvaške.
Ne gre za lobiranje in ne sme biti lobiranja - je naš evroposlanec iz vrst Zelenih Igor Šoltes v sredinih Odmevih podučil kolego Zvera - ko je v igri vprašanje vladavine prava, ko gre za izvrševanje judikata. Tu ne sme biti političnega preigravanja!
Pa vendarle, na vprašanje voditelja Bobovnika, ali bosta ob koncu mandata lahko zagotovila svojim volivkam in volivcem, da sta storila vse kar je bilo v njunih močeh, da bi bila arbitražna razsodba uveljavljena in mejni spor a sosedo končan, samo Šoltes je izzvenel verodostojen. Iz Zverinih ust le mencanje nekaj konfuznih stavkov in znova izliv sprenevedanja.
Naj bodo Janševi ljudje vsaj toliko v hlačah, ali v krilu, da narodu povedo: Arbitraža nam nikoli ni bila všeč, z njenim izplenom nismo zadovoljni in srečni smo, da Hrvaška onemogoča njeno uveljavitev! Kako me vse to spominja na razkrita telefonska spodbujanja incidentov v Piranskem zalivu med Janšo in Sanaderjem v času Ropove vlade. Če volivkam in volivcem SDSa paše taka drža in bi radi še spremljali prepire in napetosti v Piranskem zalivu, naj si pripišejo tudi odgovornost za kaj hujšega, ki se utegne iz tega izroditi.


Nessun commento:

Posta un commento