domenica 23 settembre 2018

Izstopimo iz NATA!




POVABILO DR. MILANU BRGLEZU:
OŽIVIVA RAZPRAVO O PRIMERNOSTI ČLANSTVA V ZVEZI NATO



Spoštovani dr. Brglez,

Ker Vas kot poznavalca in proučevalca mednarodnih razmer in mednarodne politike cenim in ker sebe imam še za dokaj razumnega človeka, starosti navkljub, me je nekoliko zbodlo Vaše stališče, izrečeno na nekem soočenju nekaj dni nazaj na TV3, da bi moral vsak razumen človek zavračati zamisli Levice in še koga izvedbi referenduma o izstopu Slovenije iz Zveze NATO.
Sam sem večkrat spomnil, da za tako članstvo pred 15 leti nisem bil, da sem kot poslanec SD, takrat še ZLSD, odločno agitiral proti in da sem danes še bolj prepričan da je bila takratna izbira napačna ter škodljiva tako za našo varnost kot za naše finance in obče interese. V to prepričanje me vodijo izkušnje 15 let članstva in pa, predvsem, izvolitev Donalda Trumpa na čelu ZDA, torej velesile, ki je bila, ostaja in še naprej bo - priznajva si vsaj to - prvi generator in usmerjevalec politike Severno-Atlantskega zavezništva. In Vam ne bo težko priznati tudi, da je Trump najnesposobnejši in za stabilnost in prihodnost planeta najnevarnejši ameriški predsednik doslej, zagotovo od Harryja Trumana dalje. Glej najnovejše grožnje do Irana in posredno tudi do EU če bo zaobšla ameriške sankcije proti Teheranu! A so ZDA danes lahko še naš zaveznik?
Da bi šli znova na referendum in se opredelili do izstopa iz zavezništva ste torej označili za nekaj nespametnega. Enako bi dejal sam, če bi šlo za Evropsko Unijo. Odhod iz slednje je nedvomno veliko bolj zapleten korak, kot izstop iz NATA. Dokaz so težka pogajanja o Brexitu med Združeno Kraljestvo in EU in tudi mnogi dvomi, ali je bila odločitev prava, ki se porajajo med samimi privrženci odhoda. A če so si Britanci privoščili tak referendum, čemu si ga ne bi tudi mi za eno veliko bolj enostavno in preprosto potezo?
V članstvu v EU vidim veliko prednosti, navkljub vsem težavam in slabostim unije in možnosti njenega razkroja, ki mu botrujejo zlasti rastoča nacionalizem in avtoritarnost. Popravili smo si življenjski standard, odprli smo si meje in, vsaj dobromisleči, tudi glave, postali smo prepoznavni in dejavni onstran naše majhnosti. Na vseh področjih smo pridobili veljavo in koristi. Ne vidim enega kjer bi nazadovali....No, morda v prehrambeni samozadostnosti?! 
Kaj pa v zvezi NATO? Veliko zavez, veliko stroškov, veliko soodgovornosti pri odločitvah in  dejanjih poveljnikov zavezništva, od Trumpa navzdol. Bi se mi lotili vojne v Iraku in Afganistanu tako kot so se ZDA in Velika Britanija, celo s prevaro in lažmi, ki smo jim z Vilensko izjavo servilno pritrjevali, če ne bi hiteli v NATO? Plemenite naše mirovne misije v bivši SFRJ, toda a jih ne bi lahko izvedli, oziroma opravljali, z lastno, suvereno odločitvijo in v dogovoru z zavezništvom, tudi kot nevtralna država? Edini plus ki ga iz naslova tega članstva vidim, a sem prepričan, da bi se o tem dogovorili tudi izven njega, je nadzor našega neba, domačega zračnega prostora, za kar nam ni treba imeti lastnega letalstva, in pa morda nekaj znanja in veščin za domačo Vojsko iz sodelovanja na skupnih vajah in misijah, pri čemer, ne pozabimo, da so se tudi ameriški Ramboti nekaj naučili od naših gorskih enot in ne samo od njih. Obkroženi smo, razen na severu, kjer domuje nevtralna Avstrija, s članicami zavezništva. Od koder torej grožnja naši varnosti? Trošimo za Vojsko in članstvo v NATO slab odstotek BDPja, pol manj kot bi morali - nas opozarjajo iz Bruslja. No, pa še bolj ostra opozorila v to smer smo v zadnjem času slišali od samega ameriškega predsednika, s pripisom, da moramo orožje in opremo kupovati od ZDA! Investirali naj bi v nadaljnjih letih milijardo 200 milijonov za usposobitev dveh bataljonskih bojnih skupin. OK. Toda, ali bosta ostali doma za potrebe obrambe domovine, sicer ne vem proti komu?, ali bosta kot skoraj vsa naša najboljša tehnika in najboljši možje, odpotovali na mednarodne misije ščitenja predvsem ameriških in Trumpovih interesov po svetu? Da. več ali manj argumenti Levice, ki pa jih v osnovi zagovarjam že od takrat ko je bil Luka Mesec pravkar končal osnovno šolo. In nenazadnje, lani poleti je OZN z 122 glasovi sprejela Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja in njeni pobudniki - ICAN - so postali Nobelovci za mir 2018. Da jedrske sile niso pristopile k temu dokumentu in še prej pogajanjem o njem je razumljivo, ne pa da so enako ravnale tudi nejedrske članice NATA, med njimi Slovenija, ki so si od mirovnikov prislužile pridevnik "vazalske". Bili smo nekoč pobudnici s Švedsko, sveta brez jedrskega orožja, danes še OZNove resolucije si ne upamo podpreti. Sramota! 
Da, cenjeni dr. Brglez, če bo prišlo do zbiranja podpisov za razpis referenduma o izstopu, moj bo zagotovo med prvimi.
Hvaležen Vam bom za nekaj prepričljivih argumentov o tej moji in naši (Levica in mirovniki) morebitni zmoti.

Nessun commento:

Posta un commento