mercoledì 8 marzo 2017

Prispevek za Primorske Novice


PRIHODNOST EU?


Kateri od predstavljenih petih scenarijev v beli knjigi je vam osebno najbližje? In zakaj?.....

Naj uvodoma povem, da so me protestniki včeraj na Škofijah, proti namestitvi integracijskega doma za azilante, globoko razočarali. Sam sem si rekel: A je res lovka  ksenofobne hobotnice z drugih delov Slovenije in Evrope dosegla tudi prislovično strpno, odprto in solidarno Istro?  Hudo, grenko in kislo, ko si vprašan kako vidiš našo skupno prihodnost.
No, glede Junckerjevih scenarijev, mi je vsekakor najbližji peti a s pomembnima dopolnitvama:
1. države članice, ki se kot federalne enote, ne bi držale načela uravnotežene porazdelitve bremen izvajanja skupne politike, bi bile podvržene sankcijam preko finančnih in drugih instrumentov.
2. Nova zunanja politika, manj vezana in odvisna od ZDA, oziroma manj blokovska in bližja nerazvitim. Naj pojasnim oba predloga:
Begunska kriza je že lani razgalila vso neperspektivnost EU v trenutku ko so Madžarska in z njo Višegrajske članice odklonile svoj delež, oz. kvote, participacije pri njenem reševanju, ne da bi bile za to kaznovane, in ta dogodek je že sam po sebi zadišal po Evropi več hitrosti, torej tretjemu scenariju, in nekoliko tudi po razpadu skupnosti. Glede nove zunanje politike menim da partnerstvo z ZDA nas v mnogo čem podreja, tudi zaradi skupnega članstva v NATO, razpoloženju trenutnega stanovalca v Beli Hiši, kateremu si pomembna Evropa ne upa ugovarjati celo ko napoveduje umik iz Pariškega dogovora o podnebju, kar pomeni odstopanje od minimalne naloge, ki jo mora svetovna skupnost opraviti, da Zemlji nekoliko podaljša življenje. In obenem to partnerstvo jemlje moč bolj suverenega in neodvisnega opredeljevanja do mednarodnih kriz ter do pomembnejše vloge v tako imenovanem tretjem svetu, kjer se ne nazadnje begunska drama rojeva.
Ko sem povedal kako bi rad videl jutrišnjo EU sem tudi povedal katero bi naj Slovenija zagovarjala, pri čemer bi dodal, da bi se zavzela, ja, tudi za skupno obrambno politiko, a za ukinitev Severno-atlantskega zavezništva, kot usedlina formalno opuščene hladne vojne, ali pa vsaj za izstop iz le-tega in razglasitev statusa, ki ga imata recimo Finska in Švedska.




Nessun commento:

Posta un commento