martedì 3 maggio 2016

Še enkrat Bravo, dr. Brglez



DR. BRGLEZU GRE ŠE ENKRAT ČESTITATI!

Tokrat za tveganje, pogum, odločitev, da se država ne prepusti zlorabi njene regulative. Spričo šibke podpore, ki jo ima sedanja koalicija v domači javnosti, in nagibanja volilnega telesa k desni opoziciji, zlasti SDS, dvomim, da bo kaj dosti razumevanja med slovenskimi državljankami in državljani za potezo, ki si jo je privoščil predsednik Državnega zbora, da ne razpiše roka za zbiranje podpisov pod zahtevo referendumov, ki jo je vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije, kljub temu, da so njegovi predstavniki sami priznali da želijo, s tovrstno obliko državljanske nepokorščine – noben zakon, ki naj bi šel na referendum ni vsebinsko ali drugače povezan z njihovimi zahtevami - le nagajati oblasti, ker da ne popušča pri pogajanjih.  Sam pa bom pozdravil to kar je storil, ker je prvi predsednik parlamenta, ki se je tako odločno postavil proti nekemu poizkusu, ki bi, če postane praksa, lahko nevarno ohromi delovanje države, oziroma, kot je dejal nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek, ogrozi celoten zakonodajni proces.
Pravijo Latini: Facta lex inventa fraus…. Kar bi se po slovensko prevedlo: Ko je zakon rojen, se že ve kako ga izigrati. In, hvala Bogu, dobili smo nekoga, ki je temu rekel NE. Resda, brez predhodnega političnega posvetovanja, celo s koalicijskimi partnerji ne, a na osnovi večinskega mnenja pravne stroke. Naj se prizadeti sedaj obrnejo na Ustavno sodišče, pa da vidimo, kaj bodo varuhi ustave povedali, potem ko so si tudi sami, vsaj v enem primeru, privoščili fluidno in kreativno – kot bi dejal nepovezani poslanec Bojan Dobovšek -  tolmačenje ustavnih in zakonskih določb… Naj spomnim na ustanovitev Občine Ankaran, mimo volje zakonodajalca, Državnega zbora, ki je po zakonu edini pristojen za tovrstno početje. Seveda, nihče ni bil nad njimi, da bi tako odločitev razveljavil, a ni dvoma, da so ravnali dokaj nenavadno in z uzurpacijo pristojnosti, ki jim ni zapisana. A tudi takrat sem sodil, da so odločili prav, potem ko je bil parlament kar dvakrat preslišal njihovo zahtevo po spoštovanju načela nediskriminatornosti in enakopravnosti med uzakonjeno Občino Mirna in zavrnjeno Občino Ankaran.
Očitno imamo še vedno tako precizno a rigidno zakonodajo, da njeno fluidno in kreativno tolmačenje pride včasih in kako prav.
Če Brglez bi ravnal brez tveganja in omogočil pričetek priprav za nove in nove referendume, bi mu po vsej verjetnosti spet isti, ki mu danes očitajo, da je storil napako, očitali da ni imel jajc, da bi se zlorabi instituta referenduma zoperstavil.
A na dlani je, da se Slovenija še vedno uči s svojo demokracijo in da bo treba jasneje definirat instrumente, oziroma modalitete ugotavljanja zlorabe zakonodaje in ustavnih pravic, morda tudi tako, da se predsedniku parlamenta podeljuje, s konkretnim zapisom, večjo diskrecijsko pravico pri tovrstnem odločanju.

Dr. Brglez, srečno!

Nessun commento:

Posta un commento