mercoledì 6 gennaio 2016

O 20.posvetu slovenskih diplomatov



Kaj pravi o izzivih časa slovenska diplomacija?

…o vojnah sem pa tja, ki ne pojenjajo in se množijo, o enakem trendu terorističnih dejanj in groženj, o samooklicani Islamski državi, o vlogi oblastnikov tamkajšnje regije in drugih vlad pri njenem nastajanju in njeni krepitvi, o migracijah iz vojnih in obubožanih območji v »obljubljeno deželo Evropa«, o sami Evropski uniji in razgrajevanju njenih temeljev s strani posamičnih članic (Poljska, Madžarska in druge), o pospešenem procesu včlanjevanja Turčije ob vseh grehih in stranpoti Erdoganovega režima, o potiskanju članstva, z Ukrajino, na samih duri Rusije, ki ob občutku ogroženosti že spreminja svojo obrambno doktrino in to ne v smer, ki bi pomirjala, o perspektivah Schengenskega dogovora, o razraščanju fašizma na naši celini in sicer pomikanju politične ter oblastne osi vse bolj desno? Ne nazadnje o tem ali bo pariški podnebni dogovor obrodil želene učinke?
Mediji o vsem tem niso kaj prida poročali. Kar se je dalo izvedeti in kar piše tudi na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve je to, kar so v glavnem povedali šefi: minister Erjavec, premier Cerar, predsednik Republike Pahor in predsednik parlamenta Brglez. No, še kaka veleposlanica, oziroma veleposlanik, povprašan s strani novinarjev, je kaj kratkega izustil in to izključno o begunski krizi in ograjevanju meja, češ da smo pri tem zelo pridni, bodeči žici navkljub ali prav zaradi nje, kot nam sporočajo iz drugih evropskih prestolnic. Naj pri tem pripomnim, da bo že prišel čas, ko bomo morali položiti račune za to sramoto 21.stoletja. Vse ostalo kar si je smetana slovenske diplomacije povedala je obtičalo tam, na jubilejnem 20. posvetu, za zaprtimi vrati in varovanimi zidovi gradu Brdo.
Pa se sprašujem, tudi kot nekdanji, sicer dolgoletni član parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki se je s temi gospemi in gospodi pogosto srečeval in si z njimi izmenjaval mnenja, ali so ocene šefov o temah na mizi slovenske diplomacije, ki smo jih prebrali ali slišali s tega posveta, vse kar slovenska javnost sme vedeti, oziroma vse kar premorejo analitiki in akterji naše zunanje politike? Veliko več izvemo od poročanj in komentarjev slovenskih dopisnikov na tujem ali pojasnjevanj strokovnjakov doma, a tega ni zaznati v izjavah, usmeritvah, priporočilih in strategijah zunanjega ministrstva.
Recimo, ocene, da v reševanje vojne v Siriji in Iraku, oziroma v boju proti Kalifatu, ki straši in ogroža svet, je ključnega pomena vloga sirijskega predsednika Asada, ker da se brez njega ne da zmagati nad jihadisti, ni slišati ne iz Erjavčevih ne Pahorjevih ust, ki se raje držita recepta Merklove, Hollanda in Barack Obame, da treba za vsako ceno sirijskega samodržca sneti s prestola. Ali pa spet iz vrst stroke opozorila, da zavoljo kulture, značaja in zgodovine Rusov, ni pametno hiteti s širitvijo EUja, še manj zveze NATO do njihovih meja, zlasti ne z Ukrajino, ki je v vojni s pro-ruskimi separatisti. Da je to vse prej kot modro, ker nevarno.
In kaj nam imajo povedati, naši vrli diplomati, o hitenju s Turčijo, o mižanju  na njena celo zločinska početja, samo zato, da nam prihrani nekaj kolon beguncev? O tej kupčiji EUja z Erdoganom, ki nas bo evropske davkoplačevalce stala mimogrede, najmanj 3 milijarde evrov, ki bolj kravja ne more biti?
Da ne bo nesporazumov. Od vselej podpiram sprejem Turčije v Unijo, a ne z diskontom in zlasti ne z režimom kakršnega je izbrala.  
Lani preminuli nemški umetnik ter filozof Gunter Grass ni leporečil nad tem, da je sedanja civilizacija na razpotju med preživetjem in izginotjem, da smo že nekaj časa v tretji svetovni vojni, le da tega ne zaznavamo, ker da »je proces, ki poteka po tihem in postopno, ki se razteza od enih do drugih bojišč, med seboj oddaljenih, in vendar – poudarja Nobelovec za književnost ter avtor Pločevinastega bobna -  sta pri vseh očitna nemoč politike in moč gospodarstva, ki je pri vladanju sveta že prevzelo prvenstvo«.  Da je tretja svetovna vojna že tu pravi tudi papež Frančišek, le da se odvija po koščkih.
Kaj še manjka, da bomo razumeli, da je usodnega pomena, za pogasitev vojn, ustavitev ISISa, umiritev razmer od koder begunci bežijo, repristinacijo politike miru in varnosti v čim širšem prostoru, dojemanje tudi strahov ter interesov Rusije in njenih zaveznikov ter iskanje sinergiji z njimi. Da kak norec, na eni ali drugi strani, sproži še jedrski arzenal?
Varnostni svet Združenih narodov je ob zadnji, soglasno podprti resoluciji, ki poziva svet k globalnemu boju proti terorizmu, nakazal pot in voljo, ki ju ne gresta zamuditi. Naj torej Bruselj ustavi konje glede članstva Ukrajine in Turčije, ohrani naj le njuni perspektivi, naj zaveznikom onstran Atlantika sporoči, da potrebujemo, če bo nujno, tudi novo »Jalto«, članicam Unije pa nov dogovor o skupnih vrednotah in pravilih sobivanja, oziroma – če si sposodim Pahorja – o enotni viziji.
In, spoštovani slovenske diplomatke in diplomati, potrudite se in če treba, opogumite se, da vas bo kaj več slišat!

Nessun commento:

Posta un commento