martedì 19 gennaio 2016

Ker je premier Slovenec, ne jamra in išče rešitve...?!


»SLOVENEC SEM, NE JAMRAM, IŠČEM REŠITVE«

Res, dr. Cerar? Kaj pa jaz? Ki nisem Slovenec, lahko jamram in mi ni nujno iskati rešitev? Pa kdaj poskakujete? Ker če kdo ne skače, ni Slovenec!  No, ko so kolena še ubogala in je bil EMŠO krajši, sem sam kar pogosto poskakoval med enim in drugim košem, pa četudi le manjšinec.
Ne, s tem sloganom, niste najbolj zadeli. Po mojem ste se prej osmešili kot kaj drugega. Ne toliko ker je malce infantilni in patetičen ter se državniku ne spodobi, ampak ker je skregan sam s seboj. S sporočilom, da niste človek, ki jamra, počnete prav to, nad mediji, nad politično, strokovno in drugo kritično javnostjo, češ – tako vas gre razumeti - Dajte že enkrat nehat s popljuvanjem nad vlado in ministri, ki da delajo dobro, pa četudi so v preteklosti kdaj grešili! Dajte nam mir, da dokončamo mandat tako, kot smo si ga zastavili! Mramorjevi sporni plačni dodatki so že lanski sneg. Dovolj je, da sem ga okregal, da se mi je opravičil in mi zagotovil, da bo denar vrnil v celoti. V Evropi je Number One. Njegova zamenjava bi Sloveniji škodovala!
Morda, a nihče ni in ne sme biti nedotakljiv, še manj nenadomestljiv, mar ne – gospod predsednik ?!
Sam nisem tako neizprosen do ministra, ki ga branite, kot mnogi drugi in vsakomur, tudi najhujšemu grešniku, gre ponuditi druga priložnost, pa reciva da se dr. Mramor bolje vede danes kot minister – če tako vi pravite -  kot pred tem kot dekan in si lahko zasluži pohvale ter evropski naslov. Dodajva še, da »kdor je brez greha naj prvi vrže kamen«!. Problem pri tej zgodbi je drugje in je vsaj dvojni:
Prvo, težko bo še naprej zagovarjal in uveljavljal politiko zatiskanja pasu, ki je vladi pomagala stabilizirati javno blagajno, ker za socialne partnerje, zlasti sindikate, ni več verodostojen sogovornik in to jasno povedo, ob tem da prav zaradi njega se policijska stavka nadaljuje.
Drugo, ker tudi Vam ne gre več verjeti, ko plapolate z visokimi etičnimi in moralnimi standardi, oziroma ko govorite o integriteti in novi politični kulturi. Pa niste prvič pri pojedini zarečenega kruha. A tokrat ste tudi v koalicijskih vrstah opozorjeni: Da se odstop sprejme ali ne je v pristojnosti predsednika vlade, ki s tem prevzame nase vso odgovornost in temu ni kaj ugovarjati, le da uporabi enake vatle za vse.
Sicer vam osebno najbolj zamerim salto mortale in civilizacijsko sramoto z rezilno žico ob meji s Hrvaško. Najprej, ko je to storil madžarski kolega Orban na naši meji, niste imeli do te poteze kaj pohvalnih besed, nato ste ob robu Generalne skupščine OZN v New Yorku še zatrdili, da povečan pretok beguncev sicer terja tudi od Slovenije poostren nadzor meje, da pa mi ograj ne bomo postavljali.
Minil je le teden, s tem da je bil vmes sprejet dogovor o boljši komunikaciji in koordinaciji pristojnih organov na balkanski poti, ki je krepko izboljšal razmere pri obvladovanju begunskega vala, in ograja in to v najbolj brutalni obliki, je kljub temu našla svoj dom tudi pri nas.
Pa ja, v zagovor pravite, da je vendarle prisilila migrante, da so se usmerili k vstopnim točkam?! Sami veste da ni res, ker to počne hrvaška policija v skladu z dogovorjenim v Bruslju. Ni vesti, da bi od tega sporazuma Hrvaška odstopila.
Kaj naj ob vsem tem porečemo? Pač nujno zlo? Ali vsi politiki enaki, oz deya vu?

Nessun commento:

Posta un commento