giovedì 2 ottobre 2014

za Popovičem spet Popovič?


ŠE NAPREJ VLADAVINA POPOVIČA?
KOPER ZBUDI SE!

V nedeljo gremo spet volit, tokrat župane in občinske svete. No, pa tudi organe krajevnih skupnosti, da mi ne bo očitano da nanje pozabljam. In v Kopru, kot kažejo napovedi, bo izbira spet ista. Padla bo namreč na prvega moža občine, ki nam vlada že 12 let, najdlje od vseh doslej. Pri tem se sprašujem, kaj se je zgodilo mojim Koprčankam in Koprčanom, da ne premorejo vsaj razmisleka o spremembi in še manj dojemanja vrednot kultiviranega, poštenega, civiliziranega okolja? Ali je res tako zaslužen in edini sposoben, tale gospod, da zanj zamenjave ni, vsem njegovim navzkrižjem z zakonom in drugim konkretnim grehom navkljub? Res, da njegov PRovski in marketinški stroj, ki mu ga, mimogrede, drago plačujemo, hote ali ne, vsi prebivalke in prebivalci Kopra, nima konkurence, da veliko dela in da se tudi učinki tega dela poznajo, toda spomin na preteklost in razum na sedanjost in prihodnost vendarle ne bi smela skopneti. Gospod župan razglaša, da korupcije in klientelizma v Kopru ni, da deluje povsem znotraj zakonskih okvirjev, je pa obsojen, sicer še ne pravnomočno, na tri leta zaporne kazni in na dvoletno prepoved opravljanja javne funkcije ter ga na sodišču čaka še cela kopica obravnav sumljivih rabot. A se njegove trditve pri večini volivk in volivcev kljub temu primejo. Tako kot mantra, da pred njegovim prihodom v Kopru ni bilo ničesar, da je bila puščava, in da se je zgodovina mesta in občine začela na novo pisati šele ko je on prevzel vajeti oblasti. Roko na srce, drage someščanke in cenjeni someščani, je res temu tako?
Ko je Popovič 2001 leta spodnesel županski stol Pucerju, so bile mnoge ulice in trgi v mestnem središču že tlakovani, prenovljena in oživela Pretorska palača, z najlepšo sejno dvorano v Sloveniji vred, je že krasila južni del Titovega trga, mestni stolp je bil tudi že saniran in obiskovalcem ponujal najlepši razgled mesta ter okolice, enako topla in prijetna je bila Loggia, v fazi sanacije in predaje novemu namenu (Univerzi) sta bili Armeria in Foresteria. Le tlak trga je ostal nedotaknjen in še danes čaka, da se ga kdo loti.
Bili sta v mestu dve osnovni šoli, slovenska in italijanska, resda obe potrebni prenove, a danes je tu le še slednja in enako, ali še bolj kot takrat, čakajoča na sanacijsko investicijo. Prva je romala, sicer v lepi in širši obleki, na rob mesta. 
Stadion? Stal je že nekaj desetletji, tudi glavni del tribun je bil zgrajen še v časih samoupravnega socializma, a treba sedanjemu županu priznati, da ga je lepo in funkcionalno posodobil ter mu dodal nove kapacitete in spremljajoče objekte. Tako kot je poskrbel za celoten športno-rekreacijski park Bonifika in za istoimensko večnamensko dvorano, ki pa je vendarle, ko je prevzel oblast nad občino, že trdno stala in služila svojemu namenu. Pričakovali smo, snovalci in tvorci dvorane, ki je prej čakala 20 let, da bi se je kdo poprijel, da bo nadgrajena s pomožnim objektom in olimpijskim bazenom, kot po osnovnem in tudi za oko bolj prijaznem načrtu, a zgodil se je odmik od tega in nastal je betonski skelet neke mega-stavbe tutti frutti, ki že razpada. Bazena pa še ni.
Tudi za uspešno poslovanje Luke Koper, našega glavnega gospodarskega akterja, sedanji župan nima kaj veliko zaslug. Od prihoda prve ladje na stari pomol 1957 leta je in ostaja gonilo razvoja mesta in občine. Le drugega tira do Divače, a tudi železniške povezave s Trstom še nima in ji zavoljo tega grozi čez nekaj let vpad konkurenčnosti, prometa ter vloge. Potniške ladje ne bodo kaj dosti pri tem pomagale.
In Univerza na Primorskem? Tudi tu župan je prispel na postlano. Bila je že ustanovljena in klopi prvih fakultet so že bile polne študentk in študentov.
Pa da ne pozabim na predmestje in podeželje. Glavne ceste, vodovodi, kanalizacije, šole, kulturni domovi in druga infrastruktura so že zagotavljali zadovoljivo razvojno sinergijo ter raven bivanja in življenja, tudi družbenega, sicer se ne bi krajevne skupnosti, z Ankaransko vred, tako vztrajno oklepale sobivanja v skupni in enoviti mestni občini, vse do prihoda g. Popoviča, s katerim vsaj ena od njih - vemo katera - se očitno ni čutila več tako motivirana, da ne bi odšla na svoje. In danes je ni več v sestavi MO Koper. Da je temu tako, da je MO danes manjša za območje in potenciale Ankarana, naj si odgovornost župan pripiše sebi.
Težko je torej pritrditi njegovi mantri da pred njim v Kopru ni bilo ničesar, le neuki lahko v to verjamejo in zlonamerneži to plasirajo. No, vsega kar imamo danes pa res nismo imeli. Ni bilo toliko komunalnih privezov ob starem in lepo prenovljenem Mandraču, Taverna je samevala in se ni vedelo kaj z njo, Semedelska cesta je klicala na novo, lepšo podobo, enako je mesto potrebovalo obvoznico, ki je bila z Luko že v času Pucerja dogovorjena a še ne realizirana, in ni bilo tako lepe in funkcionalne srednje Tehnične šole, kot danes stoji pri Tomosu. Za vse to si župan zasluži pohvalo.
Nikakor pa ne za ponesrečene prenove, s pretirano uporabo kičastega in labilnega tiskanega betona in še bolj kičastih palm ter lučk, Cankarjeve  ulice, Vojkovega nabrežja in Pristaniške ulice. Tudi odstranitev zgodovinske in še zdrave stavbe Uprave za notranje zadeve na Ukmarjevem trgu ter gozd plevela in stoječa prenova Muzejskega trga, potem ko je od tam spravil osnovno šolo Janko Premrl Vojka,  mu mnogi ne štejemo v čast. Seveda, okusi so vselej subjektivni. Kaj še reči? A ja, res je, ni bilo toliko nakupovalnih središč za katere pa si ne upam soditi ali mestu vdihujejo življenje, ali mu ga prej hromijo?! Kako pohvalo morda še na račun krožišč in bolj tekočega prometa.
Priznam, ni bilo take živahnosti in živ žava, kot ju srečujemo danes po mestnih ulicah in trgih, a ni bilo tudi tolikšne zadolženosti, največja med slovenskimi mestnimi občinami, tolikšne arogance in avtoritarnosti v vladanju, toliko zaznave korupcije, klientelizma, nepotizma, toliko populizma ter omejevanja pravic drugače mislečim do upravljanja javnih zadev ali nadzorovanja le tega, toliko nespoštovanja njihovega dostojanstva in toliko primitivnega, nekulturnega, posmehljivega, oz. omalovažujočega diskurza tudi v odnosu do instituciji pravne države.
Pa naj sklenem z vnovičnim dokazom o Popovičevem posmehovanju le te, konkretno, ker se zaključuje volilna kampanja, pravil, ki zanjo veljajo. Že pred dnevi sem povprašal urad župana in odgovorno urednico občinskega glasila MOK ali se jima je zdelo spodobno, da bi občasnik romal gospodinjstvom z enostranskim predvolilnim, oz. propagandnim sporočilom, v korist seveda aktualne oblasti in z diskvalifikacijo tekmecev. Naj še enkrat poudarim, da je MOK javno glasilo, ki ga plačujemo vsi občanke in občani Kopra, in ne zasebno trobilo župana in njegovih. Kandidatke in kandidati ostalih list so si morali svoje biltene, letake in pisna sporočila priskrbeti z lastnim, ne javnim denarjem. Na to da je bilo tako ravnanje oblasti MO Koper sporno, nezakonito in da je zato sledila prijava Inšpektoratu za notranje zadeve, so opozorili tudi aktivisti Transparency International Slovenija – Društva Integriteta, ki nadzorujejo potek kampanje. In kaj se je zgodilo? Danes smo v poštne nabiralnike prejeli še eno izdajo MOKa, tokrat s povsem odkrito, že na naslovnici, predvolilno vsebino v korist županovih list »Slovenija za vedno« in »Koper je naš«, njegove vnovične kandidature ter kandidatur njegovih možje v Ankaranu in Piranu, Mišiča in Jeretiča. Pravi predvolilni strankarski bilten na račun vseh davkoplačevalcev. Brez sramu, brez maske. »Kaj pa mi kdo more?... Delam kar se mi ljubi, pravila dol ali gor. Če bo že treba plačat kako globo, ne bo težko… v občinski blagajni, poleg denarja za moje odvetnike, ga je še nekaj tudi za globe.«… To je sporočilo, ki ga razumem pri čemer dvomim, da sem sam.
A razumem tudi, da bo odziv županovih podpornikov več ali manj naslednji: »Je pravi Jack! Si upa kot nihče. Vsaka mu čast. Zato smo z njim!...tudi če zlorabi šole, vrtce in otroke za svoj predvolilni miting na Titovem trgu…«
O tem govorim, dragi Koprčanke in Koprčani. Kam je odšel vaš občutek do pravice, do poštenja, do sobivanja v urejeni, kultivirani in vzajemno spoštljivi skupnosti, če bo spet vaša volilna izbira taka, kot jo napovedujejo ankete?! Sicer, vsem vse dobro želim.

Nessun commento:

Posta un commento