lunedì 6 ottobre 2014

Da, za Popovičem spet Popovič!



LJUBEZEN JE RES SLEPA!


Ko si zaljubljen v nekoga tako kot je večina Koprčank in Koprčanov v svojega župana, ti ga lahko odpeljejo tudi v zapor in ga boš še naprej ljubil. Vse dotlej, dokler ne bo prav tebe prizadel. Odtlej ga boš sovražil. Črno-belo, vse ali nič! Glej Janšo, glej Jankoviča in podobne. A ostanimo v Kopru. Popovič je sicer izgubil dobrih 17% podpore,  v primerjavi s prejšnjimi volitvami, kar pomeni, da se je pri mnogih to čustvo ohladilo, a je vseeno še enkrat pometal s konkurenco in zadržal stol na Verdijevi 10. Edina prava in nekoliko bolj obetavna sprememba je, da v Občinskem svetu ne bo imel več absolutne apriorne večine, seveda če se mu ne bodo pokorili svetnik Desusa pa še katere druge liste, ter trije predstavniki italijanske narodne skupnosti, in da se bo moral v vsakem primeru soočit z močnejšo opozicijo, za katero osebno upam, da bo voljna, sposobna in zmožna ustreznega nadzora nad njegovim delom. V mislih imam predvsem svetnike Stranke Mira Cerarja, Združene Levice, Polko Boškovič in Olgo Franca. In spodbudno je tudi, da mu veliki met osvajanja src še v novoustanovljeni občini Ankaran in v Piranu ni uspel, kar znova kaže, da je doma lahko car, da pa domet njegovega dvorjenja ne seže dlje od občinskih meja. Da bo v Ankaranu zmagal pobudnik nove občine Gregor Strmčnik in to prepričljivo, je bilo pričakovati, kajti protikandidat GG Mišič ni mogel prikriti pripadnosti Popovičemu taboru, prav tistega katerega so se Ankarančanke in Ankarančani, ko so se odločili za samostojno občino, hoteli otresti. Bolj je verjetno Popovič računal na svojega svetovalca Sebastjana Jeretiča, proti aktualnemu županu Bossmanu v Piranu. Naj bi ne imel težav, kot »velik stručko« za politično komuniciranje, povsod povabljen analitik političnih dogajanj na Slovenskem, vseved in ne nazadnje sam kreator Bossmanove zmage izpred štirih let, odpraviti s svojim retorično vsekakor manj spretnim političnim otrokom. A se tudi tu Popoviču ni izšlo. Pirančanke in Pirančani so razumeli njegove namere in se postavili v bran svojemu županu, ne sicer tako odločno kot v Ankaranu, a dovolj, da bo slavil v drugem krogu. Prednost pred Jeretičem je dobrih 15%  in že podpora volivcev Oljke in Cerarjeve stranke, za katere naj bi bilo samoumevno, da je Popovičemu  človeku ne morejo nameniti, bo dovolj za prepričljivo izvolitev.
Izola koprskega župana očitno ne zanima več, še od razhoda s Klokočovnikom, kajti ni postavil nikogar, ki bi se dostojno zoperstavil Igorju Kolencu, in mu tako ostane še naprej le Koper.
To pa je vendarle slaba tolažba za vse tiste prebivalce te skupnosti, ki se z njegovim načinom vodenja občine, z njegovo politično govorico, z njegovim odnosom do drugače mislečih in do instituciji pravne države, ne strinjamo in bi raje videli nekoga drugega na njegovem mestu.
Tudi po volilni zmagi, da bi nekako pojasnil izgubo 17% podpore, je znova udrihal po pravosodju, po sodnici, ki ga je obsodila na triletno zaporno kazen in dvoletno prepoved opravljanja javnih funkciji zaradi nečednosti v zadevi Sermin, po protikandidatki, notarki Polki Boškovič, ki naj bi tesno prijateljevala z omenjeno sodnico in celo pognala pregon zoper njega, ter si privoščila, po njegovi sodbi, nizkotno, surovo, umazano volilno kampanjo. Pa smo znova tam… S katerega pulta prihaja pridiga?! Če je kdo z nespodobnim nagovarjanjem volivk in volivcev prednjačil na vseh dosedanjih volitvah, lokalnih in državnozborskih, v Kopru, je prav g. Popovič. In tudi tokrat: bolj umazano kot to, da zlorabiš vrtce, šole, otroke, dijake, njihove učitelje tako da jih z ukazom pripelješ na tvoj volilni shod, ter objaviš glasilo vseh občank in občanov za lastno promocijo in diskreditiranje konkurence, ga ni. Edina težava pri tem je, da večina Koprčank in Koprčanov z volilno pravico tega ne vidijo, nočejo videt, ali če vidijo jim je vseeno. Da, ljubezen je res slepa!   

Nessun commento:

Posta un commento