venerdì 17 ottobre 2014

Da se primer JJ ne ponovi...



ZAKON, KI NAJ PREPREČI PONOVITEV SLUČAJA JJ ŽE ZAMUJA!



Pri nečem imajo Jože Tanko in tovarišija iz SDS prav, ko branijo poslanski status svojega vodje: kje so sistemske spremembe zakonodaje, ki bi preprečile, da se ta zgodba ponovi? Sicer odločitev državnega zbora, da se pravnomočno obsojenemu Janezu Janši mandat odvzame, ali natančneje povedano, da se ugotovi, da mu je zavoljo 9. člena zakona o poslancih prenehal, pozdravljam. Tudi zato, da se mu odpro vrata na ustavno sodišče, ki naj dokončno presodi, ali ob obstoječi ustavni in zakonski ureditvi zaporniki imajo pravico sedeti tudi v parlamentu in krojiti usodo državljank in državljanov, ki v zaporu ne sedijo.
Torej. Ne glede na odločitev, ki je bila sprejeta v sredo, je čas, da se zakonodaja, ki urejuje pravico biti voljen in sodelovati pri upravljanju javnih zadev, popravi in do potankosti definira, kdo sme biti pri njej udeležen. Kot je dejal profesor Pirnat, si ni nihče pred 20 leti, ko se je volilna zakonodaja oblikovala, predstavljal, da bi lahko zapornik pristal v parlamentu oziroma da bi sploh kandidiral zanj. Danes pa se očitno prebujamo v svet, v katerem je tudi to možno in omogočeno. Kolikor mi je znano, smo edini med članicami Evropske unije. 
Ker je tako, je nujno poseči po noveli zakona o volitvah v državni zbor in smiselno prenesti rešitev tudi na zakona o lokalnih volitvah in o volitvah v evropski parlament.
Kot nekdanji poslanec sem si dovolil predlagati rešitev že avgusta. V komentarju »Alica v čudežni deželi…«, ki ga je Dnevnik objavil 9. avgusta in ki sta ga neposredno prejela tudi predsednika DZ in vlade, dr. Brglez in dr. Cerar…
»V 7. členu zakona o volitvah v državni zbor se doda nov, četrti odstavek, ki se glasi: Ne glede na določbo prvega odstavka, pravice biti voljen nima državljan Republike Slovenije, ki je s pravnomočno obsodbo obsojen na nepogojno kazen zapora.« Lahko dodamo tudi dolžino zaporne kazni, ki je danes za prenehanje mandata določena pri več kot šestih mesecih, a sam menim, da je za potrebno »družbeno očiščenje« vsakršna nepogojna kazen zapora zadostni razlog, da se takemu obsojencu, za čas prestajanja kazni, onemogoči dostop do javne funkcije.
In priznam, da me je včerajšnja izjava dr. Cerarja v Milanu, ob robu azijsko-evropskega vrha, da se dela pri tem, da bi »omejili možnost opravljanja mandata ali kandidiranja za posameznike, ki so pravnomočno obsojeni za težja kazniva dejanja«, nekoliko neprijetno presenetila. Nakazuje namreč na to, da smo še daleč od rešitve in da ni še povsem jasno, komu naj se pravica biti voljen omeji oziroma odvzame. Kdo so obsojeni za »težja kazniva dejanja«? O tem utegne javna in strokovna razprava pohrustati tudi šest mesecev. Sam ne vem, ker nimam toliko znanja, ali Janez Janša sodi v to kategorijo?! Prej si predstavljam, da so težja kazniva dejanja umori, poizkusi umora, posilstva, ugrabitve, namerno zadane hujše poškodbe, spolna zloraba otrok, bančni ropi itd.
In zakaj se mudi? Ker se lokalne volitve končujejo in je kar nekaj županov že obsojenih na zaporne kazni, sicer še ne pravnomočno, a z verjetnostjo oziroma možnostjo, da gredo odsedet. In že napovedujejo, po sledi primera JJ, da bodo na nadomestnih volitvah znova kandidirali in znova izvoljeni. Vedo, da imajo za seboj volilno telo, podobno Janševemu. Za vodjo do konca, ker da je sodstvo pokvarjeno in pod taktirko Murgel.
V izogib novim tovrstnim primerom in zapletom naj se ustrezni popravki volilne zakonodaje procesirajo in uveljavijo vsaj do konca leta, pa ne le za spoznane krivce »težjih kaznivih dejanj«, temveč za vsakogar, ki je oziroma bo pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora!
Cerarju vsekakor čestitke za izbiro kandidatke za evropsko komisarko. Glede na prve vtise in navdušenje Jean-Clauda Junckerja ter na odzive evropskih parlamentarcev tudi iz vrst S & D ter EPP Violeti Bulc na transportnem resorju dobro kaže. Podjetniški ter športni duh in fluidna angleščina sta očitno zmagoviti karti, proti katerima tudi pomanjkanje političnih izkušenj ne more veliko. Če temu dodamo še kanček šamanizma, je igra dobljena. No, Bulčevi želim vse najboljše na zaslišanju in tudi kasneje. Morda se bo moral infrastrukturni minister Gašperšič nekoliko premisliti o drugem tiru. Če ga v mandatu, ki je pred nami, z Bulčevo na mestu pristojne evrokomisarke, ne bomo pognali vsaj na gradbišče, seveda z natančno izdelanim stroškovnikom vse do začetka obratovanja, bo dokončno odpisan oziroma ostal le na spisku nikoli realiziranih »strateških prioritet«.

Nessun commento:

Posta un commento