giovedì 28 agosto 2014

Z dr. Kristanom še o Ankaranu


http://www.dnevnik.si/mnenja/pisma-bralcev/odziv-na-odziv-aurelia-jurija

ODZIV NA ODZIV DR. KRISTANA - 2

Še enkrat spoštovanemu dr. Ivanu Kristanu.
Toliko sem se odzval na ustavnopravne argumente, ki jih, dragi profesor, navajate, kolikor vi na razlago, oziroma razumevanje pomena 14. Člena ustave in razlogov, ki so vodili Ustavno sodišče k odločanju o ustanovitvi občine Ankaran – ponavljam – v istem času in pod enakimi pogoji kot občina Mirna, ki je, za razliko od Ankarana, Državni svet prej in Državni zbor kasneje, nista zavrnila. Pozabljate tudi, da v trenutku pričetka postopkov izločitve Ankarana iz MO Koper, je pobuda izpolnjevala vse osnovne zakonske pogoje, kar sta bila tako vlada kot parlament tudi ugotovila, sicer referenduma (nikjer ne piše, da je le posvetovalen, tako kot ne da je zavezujoč. Piše le da se z njim »ugotovi volja prebivalcev na določenem območju«!) ne bi razpisali. Danes veljajo drugačni zakonski pogoji in vsaka krajevna skupnost si res ne more izmisliti občine!
Tudi na prvotno opredelitev dr. Janeza Čebulja, ki je pojasnjeval in utemeljeval upravičenost odločitve US se niste odzvali, pa morate javnosti priznati, da je ustavnopravna stroka pri tem vprašanju razdvojena, torej da ni nujno, da imate prav vi!
Pa ne nazadnje, od kod podatek, da naj bi se jaz »sam vključil v skupino poslancev, ki so na vsak način hoteli izsiliti sprejem zakona o občini Ankaran, in sicer po skrajšanem postopku«? Vse to se je dogajalo v sklicu DZ 2008-2011, ko mene tam več ni bilo. Bil sem 9 mesecev v Evropskem parlamentu, namesto Boruta Pahorja in se pol upokojil, tako da se z ankaransko zgodbo formalno nisem ukvarjal. Le zapisal tu pa tam svoja mnenja, tudi poziv prebivalkam in prebivalcem Ankarana pred referendumom, da naj bi se odločili drugače kot so se. A sem bil, žal, slabo prepričljiv. Amen.
Za konec, spoštovani dr. Kristan, tudi v MO Koper so se z dejstvom, da občina Ankaran nastaja, da mora le še izvesti volitve in se konstituirati, so se sprijaznili. Tudi sam župan Popovič, ki bi naj le skušal vplivati na izid volitev in prevzeti oblast tudi tam. To je vse. Svet se za to ne bo sesul. Veliko in hujših ustavnopravnih anomaliji imamo v našem sistemu, kot je, na primer, potrjen poslanski status pravnomočno obsojenega Janeza Janšo in posledično možnost, da se podajo v volilni boj vse možne kriminalne združbe, ki so polnoletne in opravilno sposobne, na katere naj ustavnopravna stroka odgovori, da bi se osredotočali na že marginalno zgodbico z Ankaranom. Vabim vas, da se s tem sprijaznite tudi vi, da se pomirite, da to novo stanje sprejmete in mi morda še zaupate ali ste za vaše pravno asistenco MO Koper, oziroma nasprotnikom občine Ankaran prejeli kakršen koli honorar?
Jaz od Ankarančanov ničesar! Pa veliko zdravja in miru voščim.


1 commento:

  1. LETTERA APERTA AD AURELIO JURI INVIATA AL PICCOLO CON PREGHIERA DI PUBBLICAZIONE.
    "Egregio signor Juri, lei e' il benvenuto venerdi 5, la prego caldamente di venire per discutere civilmente e per mettere fine al clima di imboscate che e' stato creato ad arte in questo mese di Agosto.Lei troverà un ambiente neutrale, aperto e trasparente, dove non saranno permessi applausi, fischi o altre amenità simili e dove tutti avranno il diritto di esprimersi e dove come da richiesta dei miei tanti amici della minoranza slovena, il dibattito sarà tradotto simultaneamente in lingua slovena, sia in sala che in straming. Anche io sa Juri avrei potuto organizzare una claque di un certo tipo, solo con i miei dipendenti e le loro famiglia potrei riempire due sale del Kinemax.Credo pero' che questo modo di procedere appartenga ad altri tempi ed e' meglio lasciarlo al passato.Come lei ben ricorda il diritto ad esprimerci ci e' stato negato dall'assai imparziale moderatore nel corso dell'ultimo incontro a casa della pietra, dal quale è partita la campagna diffamatoria di questo mese di agosto.Venga e parleremo di Europa, parleremo dei progetti che ovunque si stanno diffondendo nel nord del nostro continente, i cosiddetti small scale lng terminals e parleremo dell'obbligo che tutti i porti europei a partire dal 2020 (Koper e Trieste compresi) di installare un serbatoio di gnl in porto per rifornire le navi con motori dual fuel, parleremo di come smart gas fornirà anche il porto di Koper del combustibile navale del futuro.Sa signor Juri noi a Monfalcone queste navi inizieremo a costruirle gia dal 2017 nello stabilimento Fincantieri di Monfalcone, azienda come lei sa all'avanguardia nel mondo ed i cui motori verranno realizzati presso lo stabilimento Warstyla di Trieste, altra azienda che abbiamo la fortuna di ospitare nel nostro territorio.Il sindaco Kukankja invece potrà stare a casa e guardarsi l'evento in diretta streaming e riflettere sul fatto che non e' opportuno che un rappresentante delle istituzioni accusi un suo cittadino di commettere il reato di ingiuria, come e' avvenuto nella edeizione del 28 agosto e sul fatto che a volte una richiesta di scuse sia più opportuna, rispetto ai soliti giochetti politici"

    RispondiElimina