lunedì 25 agosto 2014

Kaj ko bi postal JJ podpredsednik DZ?



S KATEREGA PULTA PRIDIGA?


S parlamentarnega, kakopak! Dva izjemna pridigarja danes: prvi Karl Erjavec, z DeSUSa, ki je znova bentil nad dokapitalizacijo bank z davkoplačevalskim denarjem in nad tem, da se z enako lahkoto ne da izboljšati pokojnin, pri čemer je seveda pozabil omeniti, da je prav on najdlje pri koritu s katerega se finance delijo, oziroma pri vladi – od ustanovitve dalje je njegova stranka članica vladnih koaliciji vseh barv in dimenziji, on sam pa od prevzetja njenega vodenja, torej dobrih 10 let – in drugi, še bolj enkraten in za govornico še pred prvim: Janez Janša, ki je spet dobil odpustnico z Doba in prišel poučevati vrsto doktorjev prava in drugi znanosti, ki sedijo danes v Državnem zboru, o razlikah med pravno državo in vladavino prava ter o razumevanju človekovih pravic in o vrednotah, ki bi morale prežeti tudi tisti del »slabo ozaveščene« in »zavedene« (o.p.) slovenske družbe, ki še ne misli tako kot on in njegovi verniki. Pravna država naj bi ga spravila v zapor, vladavina prava pa iz njega, seveda ko bo zavladala, ker da on je nedolžen in se mu godi krivica. Sam je izkoristil svoj primer za to, da je oklofutal državo tudi z vidika (ne)primernosti, da zapornik sedi v hramu demokracije, a dodal je: jaz sem le posledica. Poglejte vzroke! To je »pokvarjeno« in »politično motivirano« sodstvo, če povzamem smisel njegovega sporočila.
Spregovorila sta, gospoda pridigarja, ob izvolitvi dr. Mira Cerarja za mandatarja za sestavo 12. slovenske vlade. Naj se tu pridružim čestitkam, ki mu gredo, in najboljšim željam tudi ob 51. Rojstnem dnevu.
Sicer je današnji parlamentarni dan zanimiv tudi zavoljo preobrata v stališču Slovenske demokratske stranke do sodelovanja pri oblikovanju delovnih teles Državnega zbora. Poteza vsekakor vredna pozdrava, ker priča o razumevanju lastne vloge in pričakovanj njenih volivcev, a obenem tudi dokaz, da se z doslednostjo njeni vodilni ljudje res ne morejo pohvaliti.
Pri tem, pa so skušali svojemu prvaku priboriti mesto v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki nadzoruje tudi organe, ki so preiskovali gospoda Janšo pred njegovo obsodbo na zaporno kazen in ga preiskujejo še pri vrsti drugih domnevnih prestopov za katere tečejo postopki. Res zanimivo. A je parlamentarna večina to sprevidela in sestavo tega telesa prestavila na takrat, ko bo Mandatno volilna komisija sklenila ali Janezu Janši, kot pravnomočno obsojenega na več kot 6 mesecev zapora, mandat poslanca pripada ali ne.
Bi pa bilo, vsaj s simbolnega vidika, še bolj bizarno, da ne rečem noro, ko bi omenjenega gospoda predlagali kar za podpredsednika parlamenta. Eno od teh mest pripada najmočnejši opozicijski stranki, torej SDSu. Skušajmo si predstavljati kako bi to delovalo, kakšno sporočilo bi s tem dajali. Sem pa tja, ko bi bil pač na vrsti, bi pritekel iz svoje celice in vodil plenarno zasedanje, ali pa v odsotnosti predsednika spregovoril na kaki vsedržavni proslavi ali sprejel kako tujo delegacijo, ki bi morda morala malce počakati, ko bi se pri izdaji odpustnice ali odprtju vrat na Dobu, recimo, zataknilo. In ko bi morali na slavnostno večerjo, bi se gostom opravičil, ker do 17ure mora nazaj v zapor.
Čudno, da se tega poslanke in poslanci SDSa niso domislili, norija je že itak!

Kot sem že dejal v nekem prejšnjem komentarju na to temo, Alica in njene dogodivščine v čudežni deželi niso nič v primerjavi s tem, kar videvamo v Ljubljani.

1 commento:

  1. LETTERA APERTA AD AURELIO JURI INVIATA AL PICCOLO CON PREGHIERA DI PUBBLICAZIONE.
    "Egregio signor Juri, lei e' il benvenuto venerdi 5, la prego caldamente di venire per discutere civilmente e per mettere fine al clima di imboscate che e' stato creato ad arte in questo mese di Agosto.Lei troverà un ambiente neutrale, aperto e trasparente, dove non saranno permessi applausi, fischi o altre amenità simili e dove tutti avranno il diritto di esprimersi e dove come da richiesta dei miei tanti amici della minoranza slovena, il dibattito sarà tradotto simultaneamente in lingua slovena, sia in sala che in straming. Anche io sa Juri avrei potuto organizzare una claque di un certo tipo, solo con i miei dipendenti e le loro famiglia potrei riempire due sale del Kinemax.Credo pero' che questo modo di procedere appartenga ad altri tempi ed e' meglio lasciarlo al passato.Come lei ben ricorda il diritto ad esprimerci ci e' stato negato dall'assai imparziale moderatore nel corso dell'ultimo incontro a casa della pietra, dal quale è partita la campagna diffamatoria di questo mese di agosto.Venga e parleremo di Europa, parleremo dei progetti che ovunque si stanno diffondendo nel nord del nostro continente, i cosiddetti small scale lng terminals e parleremo dell'obbligo che tutti i porti europei a partire dal 2020 (Koper e Trieste compresi) di installare un serbatoio di gnl in porto per rifornire le navi con motori dual fuel, parleremo di come smart gas fornirà anche il porto di Koper del combustibile navale del futuro.Sa signor Juri noi a Monfalcone queste navi inizieremo a costruirle gia dal 2017 nello stabilimento Fincantieri di Monfalcone, azienda come lei sa all'avanguardia nel mondo ed i cui motori verranno realizzati presso lo stabilimento Warstyla di Trieste, altra azienda che abbiamo la fortuna di ospitare nel nostro territorio.Il sindaco Kukankja invece potrà stare a casa e guardarsi l'evento in diretta streaming e riflettere sul fatto che non e' opportuno che un rappresentante delle istituzioni accusi un suo cittadino di commettere il reato di ingiuria, come e' avvenuto nella edeizione del 28 agosto e sul fatto che a volte una richiesta di scuse sia più opportuna, rispetto ai soliti giochetti politici"

    RispondiElimina