venerdì 20 giugno 2014

Še ena neodgovornost v zvezi z Ankaranom



DRŽAVNI ZBOR RES POTREBEN STREZNITVE IN PRENOVE

V senci odhoda prvaka SDSa, Janeza Janše, na Dob in podpornega spremstva par tisočih njegovih somišljenikov, je Državni zbor včeraj sprejel deklaracijo o izvršitvi odločbe Ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, s katero želijo predlagatelji s prvopodpisanim Jožetom Kavtičnikom in PSja, preprečiti razpis lokalnih volitev v tej občini in tako onemogočiti njeno konstituiranje. Nadaljuje se pač Popovičeva ofenziva proti Ankaranu in tokrat mu je priskočil na pomoč prijatelj Jankovič s svojimi poslanci in parimi dodatki. Seveda, s kao strokovno asistenco še nekaj ustavnih pravnikov, z dr. Kristanom na čelu, ki so utemeljili domnevno zmoto in prekoračitev pristojnosti Ustavnega sodišča, ko je določilo občino Ankaran za ustanovljeno potem, ko tega ni storil Državni zbor.
Res je, le slednji lahko ustanavlja občine, z zakonom, toda ko o tem odloča ne sme mimo ustavnih načel enakopravnosti in ne-diskriminatornosti, na kar je bil par krat posvarjen s strani varuhov ustave, a se zanje ni zmenil. Sledila je tako odločba, ki je omenjeno občino ustanovila.
Naj spomnim, da sta 2011 leta sočasno tekla dva postopka za ustanovitev občin: Mirna in Ankaran. Pri obeh sta prej vlada, nato še Državni zbor, ugotovila da sta izpolnjevali zakonska določila, oziroma pogoje, in obema je bil omogočen  referendum za preverbo volje prizadetih prebivalcev. V sicer različnih odstotkih, sta oba posvetovanja pokazala nedvoumno voljo za odcepitev iz prejšnjih občin in ustanovitev novih, a Mirna je v parlamentu dobila zeleno luč, Ankaran pa po zlobiranem vetu v Državnem svetu, ne. Pobudniki slednje so se pritožili na Ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je Državni zbor ravnal neenakopravno in diskriminatorno ter mu naložil popravek greha. Potem, ko se po dveh poizkusih ni izšlo - Popovičev vpliv je bil premočan -  so ustavni sodniki zadevo vzeli v svoje roke in občino ustanovili. Takrat je že bivši predsednik Ustavnega sodišča dr.Janez Čebulj tako odločitev branil in tudi strokovno pojasnil, da je bila ustavno-pravno povsem na mestu, danes pa jo po naročilu Mestne občine Koper, kolikor sem nekje razbral,  razlaga v diametralno nasprotnem smislu, oziroma zavrača. Doslednost, da te kap!
A to ni niti tako bistveno. Bolj je, da Državni zbor , ko je v petek glasoval o Kavtičnikovi deklaraciji, ni sledil jasnim sporočilom svojega predsednika, Janka Vebra, da bo volitve v Ankaranu razpisal tudi če bo ta dokument sprejet. Pokazal se je za edinega še treznega v tej zgodbi.
Da bi tvegal, ob politični, še ustavno krizo, ko bi se morebiti spozabil na odločbo Ustavnega sodišča, oziroma jo zaobšel, bi že mejilo na norost. Pa ne nazadnje bi lahko videli ponovljeno vajo, s tem, da bi namesto Vebra volitve razpisal, recimo, predsednik US Miroslav Mozetič.
Torej volitve v Ankaranu bodo, tako in istočasno kot v vseh ostalih občinah, in omenjena občina bo konstituirana. Sledila naj bi pogajanja z Mestno občino Koper o premoženjsko delitveni bilanci in drugih vidikih normalnega, dobrososedskega sobivanja in sodelovanja, a tu se bo zagotovo zataknilo prav zavoljo včerajšnje izglasovane deklaracije, ki bo županu Popoviču služila za izpodbijanje zakonitosti volitev v Ankaranu in legitimnosti njegovih predstavnikov. Preprosto jih ne bo priznal in bo še lomastil po tem prostoru, kot bi po krajevni skupnosti svoje občine. Skratka, zapleti še in še. Zato naj si odgovornost za posledice pripišejo vsi sedanji poslanke in poslanci, tako podpisniki, od Kavtičnika do Tine Komel in Roberta Battellija, ter ostali podporniki deklaracije, kot tisti, ki se niso pojavili na glasovanju in s tem omogočili njen sprejem.
Če že opravlja le tekoče posle, si takih perturbaciji visoki Dom ne bi smel privoščiti.

Nessun commento:

Posta un commento