domenica 8 giugno 2014

netočnost profesionalke



ČEMU TAKA POVRŠNOST ROSVITE PESEK?

Vsakdo, ki je malce pozorneje spremljal sinočnje izredne Odmeve na nacionalki, posvečenih predvsem referendumu o noveli arhivskega zakona,  je zagotovo obstal ob površnosti in netočnosti voditeljice Rosvite Pesek, ko je nekako očitajoče opomnila ministra za kulturo dr. Uroša Grilca, da v kolikor bi bil referendum razpisan skupaj z nedavnimi volitvami za Evropski parlament, kot je predlagala SDS, bi novela omenjenega zakona padla. In minister se žal ni povsem dobro znašel, da bi jo takoj demantiral, ali ji vsaj pripisal nezadostno oceno iz matematike.
Da bi zakonska novela padla bi moralo, po novi ustavni ureditvi, proti njej glasovati vsaj 20% vseh volilnih upravičencev, to je konkretno 343.000, česar predlagatelji referenduma z Evo Irgl na čelu ne bi dosegli niti na dan evropskih volitev! Če upoštevano seveda včerajšnji odstotek glasov proti - 67,33. Na 419.661 takrat vseh oddanih glasov (pa zanemarimo cifro, da je bilo kar 17.000 neveljavnih!), tak odstotek pomeni le 281.000, to pa je za 62.000 prekratko, da bi zakonu onemogočili uveljavitev.
Bilo bi lepo, ko bi se gospa Peskova za napako gledalkam in gledalcem opravičila. Profesionalnost, ne glede na politična prepričanja in preference, se izkaže tudi na preciznosti posredovanih informaciji, mar ne, Rosvita?

Nessun commento:

Posta un commento