venerdì 22 dicembre 2023

Damijanovim željam dodam še moje

 

https://www.dnevnik.si/1043040190/mnenja/kolumne/bozickove-zelje-razumna-in-suverena-evropa


Božičkove želje: Razumna in suverena Evropa – 2

 

Če mi še rata ujeti vlak objave, sporočam Dnevnikovim bralkam in bralcem da jim iskreno voščim vsaj nekoliko bolj sončnega, pa ne prevročega, in nasmejanega 2024, kot je bilo leto, od katerega se poslavljamo. Zase vem, zavoljo osebnih in družinskih okoliščin, da bo temu tako, razen, če mi dom sesujeta potres ali bomba, medtem ko gledam Odmeve. Tam kjer sem, se poplav ne bojim.  No, pa zdravje mora zdržati. Cepil sem se!

Delim »Božične želje« prof. Damijana, da bi se v Evropo vrnil razum in da bi vendarle znova našla pot do svoje suverenosti in avtonomnosti. To sem zaprosil še Dedka Mraza, v kolikor bi Božiček zatajil, kot je recimo Miklavž. Tudi njemu sem bil tudi pisal, a ni bilo učinka. Streznitve naše celine še ni videti. Njeni vzorci obnašanja se kar ponavljajo, nadaljujejo, nespremenjeni, do vseh izzivov s katerimi se EU spopada.

Pa mi ne zamerite, če se še enkrat, seveda zadnjič letos, ustavim pri tistih dveh, ki najbolj skrbita svetovno javnost, ker oba lahko uvod v globalni spopad in trenutno največja pospeševalca podnebnih sprememb, oz. globalnega segrevanja planeta. Naj pojasnim: Vsaka vojna je zavržna ne le z vidika civiliziranosti, humanosti, umskega zdravja, morale in etike, ker uničuje življenja in stvarstvo kot tako, ampak tudi ker fizikalno prispeva k toplogrednim izpustom še posebej ob uporabi težkega orožja, kot na frontah v Ukrajini in Gazi. Ko bombe padajo in se dim njihovih deflagraciji dviguje do neba, ne moremo reči, da prečistijo ozračje, pa tudi proizvodnja orožja, od pušk do raket, od tankov do letalonosilk, ki zadnja leta cveti kot dolga desetletja poprej ni,  ne sloni, vsaj za enkrat še ne, na obnovljivih energentih. In pa nenazadnje onemogoča, vsakršni spopad, dogovarjanje vojskujočih se strani in njunih botrov o skupnem, usklajenem boju za preprečitev podnebnega kolapsa. Toliko o vplivu vojne na podnebje.

A se vrnimo k željam po bolj otipljivemu razumu in bolj prepoznavni suverenosti Evropske Unije, kar po mojem pomeni tudi vračanje k vrednotam, načelom in pravilom na katerih je nastala, se krepila in mednarodno uveljavila. Da povem na bolj preprost način: če bi 2003 vedel kam bo EU zašla pod vodstvom Uršule Von dr Leyen in njenih kompanjonov, bi nagovarjal in glasoval enako kot pri Natu - PROTI vstopu vanjo! Ko slišim danes Nemčijo zagovarjat Izrael tudi ob moriji žena in otrok, ki jo dnevno izvaja v Gazi in jo v živo gledamo, nemškega obrambnega ministra, ki hoče Nemčijo znova močno oboroženo ker že vidi začetek tretje svetovne vojne konec desetletja, proti Rusiji, kakopak, vse vodilne v EU in njenih članicah, ki udrihajo le po Ruski federaciji in Putinu zaradi agresije in okupacije dela Ukrajine, ene ostre pa ne povedo Izraelu in Netanyahuju s čimer mu dovolijo, da počne kar počne -  ene same obsodbe ali samcatega poziva k sankcijam proti izraelski vladi, po več kot 8000 pobitih otrok v dveh mesecih, nisem še slišal ali bral, z izjemo turškega predsednika Erdogana, ki pa ne sodi k Uniji, je pa kot član Nata njen tesen zaveznik – se vprašam ali je to tista bolj civilizirana in napredna družina kateri smo si na začetku stoletja želeli pripadati? Naj k temu dodam še odnos ki ga izkazujemo do beguncev če iz Ukrajine, ali tretjega sveta, oz. če bele polti, ali manj bele.

Vse to govori, da smo se, tudi naši vodilni doma, močno odmaknili od razuma, če mu ne rečemo oportunizem, ter od suverenosti pri dojemanju in izpovedovanju naših pogledov na dobro in zlo. Ne moreš, draga Tanja, neprestano poudarjati zločinskost ruske agresije na Ukrajino in Hamasovega napada na jug Izraela, ter objokovati humanitarno katastrofo v Gazi, ne da bi imenovala njenega povzročitelja in izvršitelja, ga vsaj tako ostro kot Rusijo obsodila ter pozvala mednarodno skupnost, EU najprej, k kaznovanju njegovega početja, ki je, mimogrede, po razmerju ubitih civilistov in okupiranega ozemlja ter trajanju okupacije veliko hujše kot rusko v Ukrajini. Zadnjič v Odmevih s Tanjo Starič, nisi enkrat citirala Izrael! In suverenost pomeni prav to, imeti pogum za tako načelnost, navkljub morebitnim in tudi verjetnim zameram izraelskih botrov, in primis ZDA.

Naj 2024 odpre glave in srce, vsaj našim odločevalcem. Srečno vsem!

 


Nessun commento:

Posta un commento