sabato 11 novembre 2023

EU in RS se otepata obsodbe Izraela. Noro!

 

Koliko otrok mora Izrael še pobiti, da ga bomo obsodili?

 

"Zagotovo Palestinci ali pa Hamas sam ni imel motiva za izvedbo tega gnusnega terorističnega napada, ko je pobijal civiliste po Izraelu, ker je vedel, kakšna bo reakcija Izraela," – tako prvak opozicije Janez Janša, po nedavnem posvetu premiera Roberta Goloba s predsedniki parlamentarnih strank o sanaciji po-poplavnih škod. Da bi pomislil na to, da je bil Hamas sploh nastal zavoljo obupanosti Palestincev v Gazi in drugod po 56 let trajajoči izraelski »zadušujoči«, kot jo je označil generalni sekretar OZN Guterres, okupaciji njihovega ozemlja, niti slučajno. Še manj, da bi videl v »reakciji Izraela« nekaj zavržnega, enako vsaj gnusnega kot Hamasov zločin pred mesecem dni. Prej nasprotno, v izjavi berem, sicer med vrsticami, opravičevanje izraelskega početja. Naj me predsednik SDSa demantira, če je moj vtis zmoten. Pa znova, izraelska okupacija 4/5 Palestine res nima pri tem nič? 400 pobitih palestinskih otrok ter 280 palestinski žena na dan je opravičljiva kolateralna škoda, če že ne kar načrtno krčenje najbolj perspektivnega in plodnega segmenta palestinske populacije? 10 tisoč in več pobitih Palestincev, od teh 4500 otrok, 60% povsem zradirane Gaze, milijon in pol razseljenih njenih prebivalcev, so res bagatela napram 1300 žrtev gnusnega Hamasovega 7. oktobra? In kmalu bomo pri najbolj kričavi statistiki »večne« izraelske okupacije Palestine, ki se ji resno nihče na Zahodu še ne upira, to je pri 20 ubitih Palestincev na 1 Izraelca, huje kot nemški okupator v 2. svetovni vojni, ki je za enega ubitega nemškega vojaka postrelil 10 talcev iz vrst nedolžnih lokalnih prebivalcev.

Toda, pričakovati kaj drugega od Združenim državam Amerike in Natu,  posledično tudi Izraelu, najbolj predanega slovenskega politika, bi bilo iluzorno.

Nikakor ne od deklarirano bolj do usod ljudi čuteče »levo-sredinske« koalicije, od katere še mnogi čakamo, poleg obsodbe Hamasa, tudi eksplicitno obsodbo Izraela ter najava sankciji zoper njegovo vlado. To se še ni zgodilo, tudi ne na četrtkovi seji parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko, ki je izglasoval deklaracijo o trenutnih razmerah na območju Izraela in Palestine in znova decidirano obsodil le Hamas, Izrael pa bolj posredno in z rokavicami, nekoliko sprenevedavo in norčavo do števila žrtev na eni in drugi strani. Toda nekaj se vendarle premika v pravo smer. Po podpori resoluciji Generalne skupščine OZN, ki poziva k prenehanju sovražnosti in odločnejšemu humanitarnemu posegu v razdejani Gazi, sta tu še dokaj sveži izjavi predsednice republike Nataše Pirc Musar v podporo generalnemu sekretarju Združenih Narodov, Antoniu Guterresu, pred napadi in pozivi k odstopu s strani Izraela in ZDA zaradi povedanega o več kot pol stoletni izraelski okupaciji Palestine, ter predsednika vlada Roberta Goloba v četrtek v Parizu na Macronovi konferenci o humanitarni pomoči Gazi.

Znova kot vsa zahodna nomenklatura je decidirano obsodil le Hamas ter zahteval izpustitev talcev, in do tu nič novega, je pa takoj za tem vsaj obtožil Izrael nesorazmerne uporabe sile. »Danes se nam srce para zaradi palestinskih otrok - je dejal - Bombardiranje in odstreljevanje (Gaze) vsem na očeh, nista v sorazmerju s pravico do samoobrambe. To je kršitev mednarodnega in humanitarnega prava«. Pohvalno, g. premier. Pojdimo od tu dalje in preidimo k glasni, nedvoumni obsodbi tega početja ter k pozivu k sankcijam zoper storilca - že sami prizori iz Gaze kličejo po tem! - dodajmo še, k priznanju palestinske države, tako kot zahtevano na četrtkovem večernem drugem shodu v Ljubljani v podporo Palestincev, ki ga je organiziralo Gibanje za njihove pravice. Vem da veste da je tako prav.

 


Nessun commento:

Posta un commento