domenica 8 ottobre 2023

Spet krivi samo Palestinci

 

ZNOVA STREL MIMO


Palestinsko gibanje Hamas je ponovno udarilo po Izraelu, tokrat najbolj bliskovito, odločno, krvavo doslej. Nekaj tisoč izstrelkov na izraelsko ozemlje in takoj sto mrtvih ter tisoč ranjenih predvsem med civilisti, poleg tega par desetin zajetih talcev. "Smo v vojni" - se je promptno odzval Izraelski premier Netanjahu in razglasil vojno stanje ter napovedal odziv, ki ga "napadalci ne bodo nikoli pozabili!". In tako je bilo. Dvesto petdeset mrtvih in dva tisoč ranjenih med Palestinci v Gazi in drugod v parih urah. Boji še trajajo in bodo trajali še dolgo - pravijo poznavalci. Število žrtev se grozljivo vzpenja.

In mednarodni odzivi? Rusija in arabski svet pozivajo obe strani k zadržanosti in umirjanju razmer, Zahod pa brez pomisleka in odločno obsodi Hamas in solidarizira z Izraelom. Tako ZDA, vrh EU in tudi naš premier. Rekel bi, da za Slovenijo kar konsistentno. Vsakič z macolo po prvemu, ki poseže po nasilju, - no, izjema je bila ameriško-britanski napad na Irak 2003 - a vsakič tudi, kar pa je vse prej kot pohvalno, pozabimo na zgodovino. Zakaj Hamas to počne? Ker so preprosto teroristi - tako jih je razglasila EU - in imajo nasilje v genih? Ker brez prelivanja krvi ne morejo živeti? Ali, kot pravi sam palestinski predsednik Mahmud Abas, s katerim Hamas ni v najboljših odnosih, ker "ima palestinsko ljudstvo pravico do obrambe (beri odpora, oz. vstaje) pred terorjem naseljencev in okupacijskih enot"?

Pozabljamo na dolgoletno izraelsko okupacijo dobrega dela Palestine? Na neprestano širjenje judovskih naselbin na okupiranem ozemlju in prisvajanje le tega, v posmeh vsem resolucijam Varnostnega sveta Združenih narodov, Ženevski konvenciji in pozivom mednarodne skupnosti, ki pa dlje od tega ne gre - ni sankciji, ni ukrepov proti temu početju?!  In se znova vprašajmo: Če imajo Ukrajinci pravico odstreljevati naselja v Rusiji, ker Rusi okupatorji četrtine njihovega ozemlja, čemu tega ne priznamo Palestincem? Pri tem pa konsistentnost pade, gospod premier. Gre za sprenevedanje in za dvoličnost naše zunanje politike in odnosa celotnega Zahoda do tega vprašanja.

Že leta govorimo o priznanju Palestinske države, čemur seveda Janševa vlada ni bila naklonjena, vse prej kot to, a se tudi z vašo, z kao "levim in naprednim"  SDjem na zunanjem ministrstvu, nič ne premika. Iz vrst vladajočih se edino Levica oglaša primerno. Opozarja na to, da že od leta 1967 Izrael z vojsko okupira in kolonizira palestinska ozemlja ter izvaja apartheid nad Palestinci. "Poudarjamo - piše Matej Tašner Vatovec - da se palestinsko-izraelski konflikt v zadnjem pol stoletju ni premaknil nikamor, svet pa je mižal. Znal je obsoditi napade Palestine, ne pa Izraela. In tudi zato nikoli ni kazalo, da bi bila rešitev kje na obzorju. Danes tudi Slovenija ponavlja to napako!"

Ja, kaj naj rečem. Bravo, Levica. Rad bi vas slišal še o sedanjem stanju v Ukrajini in o naših odzivih, s strani oblasti, opozicije in mirovnikov. 

Nessun commento:

Posta un commento