sabato 29 maggio 2021

Logar v Moskvi

 

S TE VLADE TUDI NEKAJ DOBREGA

 

Težko verjeti, mar ne? No, pridemo do tega v nadaljevanju.

Minuli petek 40 tisoč protestnikov v središču Ljubljane proti vladi Janeza Janše. Sporočilo demonstracije: volitve takoj! četudi sredi predsedovanja evropskega sveta. Imamo ga dovolj. Drvimo v avtokracijo in tega ne smemo dopustiti. Demokracije ne damo!

Sočasno v Državnem zboru drugi poizkus koalicije, ki še vodi državo, zamenjave predsednika parlamenta Zorčiča ker prešel k opoziciji, e tudi tokrat, kolikor se že pred glasovanjem prešteli, je zmanjkal glas. Ker v tretje gre rado – pravijo – bomo probali znova. Obsesija je vidna. Uhaja z vseh porov koalicijskih vodji poslanskih skupin. Govori se  da sta zamolčala dva poslanca DeSUSa, medtem ko naj bi manjšinca Žiža in Horvath razrešitev Zorčiča podprla. Če drži – glasovanje je sicer tajno – sta prekršila dolgoletno pravilo in običaj, da manjšinska poslanca, se vloge jezika na tehtnici izogibata. No, če sta tokrat ravnala drugače, je mene za sonarodnjaka Žižo sram!

Ob vsem tem v zraku še vedno zapis v enem od programskih dokumentov SDSa za njihov skorajšnji kongres, da zavoljo »nagajanja« opozicije, zlasti »prevratništva« Levice, napada medijev in vse bolj množičnih protestov, Sloveniji grozi »državljanska vojna« in da bi se zato morali vsi umiriti in delovati bolj državotvorno, prevedeno: pustite Janši da dela kar če! Le on ve kaj je in kaj ni prav, oziroma kaj je in kaj ni dobro za državo in vse nas.

Da bi bolje razumel kaj se mota v glavah teh gospodov, se tu pa tam skušam postaviti v njihovo kožo in poiščem temo ali dejanje, ki bi si zaslužilo pohvalo. Kajti tudi Mussolini je nekaj dobrega pustil za seboj – glej ceste in vodovode. A je iskanje mukotrpno, ker vsakič ko se ima nekaj dobrega zgoditi, kot so nekateri zakoni s široko, tudi opozicijsko podporo, jih takoj zasenči novo obskurno premierjevo početje.

Pa vendar so v petek mediji poročali tudi o poti zunanjega ministra Anžeta Logarja v Moskvo. Rekel sem si: Bravo, minister! Evo, končno nekaj dobrega! Veselil sem se tega obiska, prvega s strani sefa diplomacije ene od članic Evropske unije v Rusko federacijo po zelo dolgem času in to sredi najbolj napetih odnosih med zahodom in vzhodom po padcu berlinskega zidu. Nazadnje je bil v Kremlju visoki zunanjepolitični predstavnik EU, Josep Borrell, že daljnega februarja ko je Rusija izganjala nekaj evropskih diplomatov ker so bili sodelovali na demonstracijah zoper priprtje ruskega opozicijskega politika Navalnega. In Borrellov obisk je bil vse prej kot uspešen.

Nekaj povsem drugega tokrat, četudi ob nespremenjenih temah, od Navalnega do Ukrajine in Krima, do najnovejšega piratskega dejanja Belorusije. Logar je gostitelja Lavrova seznanil s prioritetami slovenskega predsedovanja EU in se zavzel za zmanjšanje napetosti med unijo in rusko federacijo. Roka je bila ponujena in jo je ruski kolega seveda sprejel. Toda slediti morajo sedaj dejanja, tudi pri nas, ki naj pokažejo in dokažejo dobro vero in predvsem načelnost Slovenije in EU. Če upravičeno zahtevamo izpustitev Navalnega in po novem tudi v Belorusiji prejetega oponenta in novinarja Protasjeviča, enako zahtevajmo od Španije do priprtih in sicer pregnanih Kataloncev, krivi le političnega delikta, in če se že zgražamo nad ugrabitvijo potniškega letata Rayanaira na poti iz Grčije v Litvo s strani Lukašenkovega režima, kar je seveda prav in nujno, pomislimo nekoliko bolj resno in odgovorno, nenazadnje do resoluciji Varnostnega sveta Združenih Narodov, na to kar se dogaja, oziroma se je dogajalo minule dni v Gazi in Izraelu, na razmerje žrtev zadnjega konflikta med izraelskimi silami in Hammasom (270 cca ubitih Palestincev, med njimi več kot 60 otrok, in 8 ali 9 mrtvih na izraelski strani) in obsodimo z enako vnemo okupatorsko, genocidno in apartheidovsko politiko Netanjahovega režima ter njegovo permanentno kršitev sklepov svetovne organizacije, ne pa da mu priznamo pravico do samoobrambe in v znak solidarnosti z njim izobešamo izraelsko zastavo! Pri tem pa je naš dobri minister, žal, znova bos!

 

 


Nessun commento:

Posta un commento