domenica 15 marzo 2020

Združujmo se v tem da se nekaj tednov ne družimo!



TRETJA SVETOVNA VOJNA… A PREMAGLJIVA!


Pa jo imamo... Tretjo svetovno vojno. Zajela je več ali manj ves Planet. Je globalna, ne več po delih, kot jo je pred leti opisal Papež Frančišek.  Ni jedrska, je biološka in je medčloveška, četudi nezavestno in taka, da bolj ko se imamo radi, bolj ko se objemamo, bolj se vzajemno ogrožamo. Orožje je človeškemu očesu neviden organizem, di si ga prenašamo s poljubljanjem, kihanjem, kašljanjem, zehanjem, preprostim govorjenjem, dotikom, oziroma fizično bližino in najbolj med sorodniki, prijatelji, znanci, sosedi, poslovnimi partnerji, na veselicah, v lokalih, šolah, telovadnicah, kulturnih, športnih in drugih prireditvah, v pisarnah, na delovnih mestih, avtobusih, vlakih, letalih, ladjah...povsod tam kjer se več ali manj gnetemo ali samo družimo in virus ima možnost da veselo in brez prehudega zaleta poskakuje iz enega v drugega in če pade na tla, opozarja stroka, bo znal preživeti in pričakati novo žrtev, do 9 dni. Kolikor že bili jezni nad oblastjo se odpovejmo tudi uličnih protestov, seveda če sama oblast ne bo postala hujša od virusa.
Če pogledamo svetovni zemljevid z rdečimi krogi, ki označujejo območja, ki so najbolj na udaru v tej vojni, kjer so bitke najbolj hude, vidimo da ne gre za tako imenovani "tretji svet", oziroma za celine, regije in države obubožane in v večni revščini, kjer je higiena le pojem, ampak za najbolj razviti del planeta, kot da bi se Mati Narava. ki je razglasila ta spopad s človeštvom, želela s Koronavirusom Covidom-19 maščevati tistemu njegovemu delu, ki ji je zlasti z industrializacijo, in, v imenu napredka, izčrpavanjem njene substance zadajalo največ gorja, jo pričelo tudi zavestno uničevati, si skušalo podrediti njene zakonitosti in ji porušil ravnovesja. Pa očitno še Gospod je pred njo nemočen, če so svete maše prenesene le preko medijev in brez vernikov zraven.
A Kitajska, kjer se je ta vojna začela, nam sporoča, da se sovražnika, agenta Covid-19, da premagati, seveda z določenim časovnim žrtvovanjem naših življenjskih navad, običajev, ritmov in žal, tudi materialnih standardov. Družno moramo prepoznati in to tudi početi, čimprej in čim bolj strogo, da se za nekaj časa več ne družimo, da onemogočimo virusu poskakovanje med nami.
Tudi če nam tega stroka in oblast ne bi zaukazali, bi morali vedeti kako se vesti: 
Ostati doma v čim manjših skupinah, če že imamo koga zraven in si z njim delimo prostor, po nakupih čim bolj poredko in zaščiteni, z osebnim prevozom, in samo za artikle, ki jih nujno potrebujemo za nekaj dni vnaprej, družiti se le preko spleta in telefona, ali če že v živo, brez dotikov in na ustrezni medsebojni razdalji. Skratka, omejimo se sami, da nas ne bodo jutri policisti ali celo vojaki. Od tega je odvisno koliko bo ta svetovna vojna trajala in koliko posledic bo za seboj pustila. Kakorkoli že, svet ne bo več tak kot je bil. Ne nazadnje maske padajo in bilo bi dobro, pa nočem polemizirat z nikomer, da bi naša nova vlada, naš nov, nadobuden zunanji minister, Anže Logar, ki se zavzema za bolj tesne stike s »prijateljskimi« ZDA, povabil na razgovor ameriško veleposlanico in jo vprašal kaj je predsednik Donald Trump mislil s ponudbo nemškemu farmacevtskemu podjetju Cure-Vac, ki baje razvija cepivo proti Covidu-19, milijarde dolarjev v zameno za cepivo izključno za Američane? In to bi morale vprašati vse članice EU in OZN? A se tako vedejo prijatelji in zavezniki? Sam si bom znova dovolil oceno, da je Malanijin soprog sovražnik št.1 sveta, prva grožnja njegovemu preživetju. No, naj bo vsaj dokler se pandemija ne obvlada, št.2, kajti prvo mesto pripada vsekakor novemu Korona-virusu.


Nessun commento:

Posta un commento