mercoledì 20 settembre 2017

Si pa res privošči...


TRUMP IZZVAL SVET!

Prebiram:  »Apokaliptične grožnje Donalda Trumpa. V dvorani ZN je bilo slišati vzdihe osuplosti, ko je ameriški predsednik zagrozil, da je pripravljen uničiti Severno Korejo«. Nič kaj več prizanesljiv do Irana in Venezuele, zatrdil je, da bodo ZDA še naprej sila dobrega proti zlu in da bodo sodelovale z mednarodno skupnostjo, a da bo vendarle »Amerika ostala prva!« 40 minutni govor brez običajnih spremljajočih aplavzov ostalih voditeljev, razen nekaj izjem, kar že samo pove kako in koliko je Trump pomiril svet. Med redkimi navdušenimi, izraelski premier Netanjahu, ki je najmočneje zaploskal, ko je predsednik ZDA dejal, da je »morilski režim Irana – kot ga je poimenoval - glavni izvoznik nasilja ter da je jedrski dogovor mednarodne skupnosti s Teheranom sramota za Združene države Amerike«.
In tu smo. Rokavica je glede Irana vržena kar v obraz celotne mednarodne skupnosti, sopodpisnice omenjenega dogovora, še posebej Evropske unije, ki si je najbolj prizadevala zanj in ki še danes najbolj vztraja pri svojem prepričanju, da je bilo to nujno potrebno in koristno tako za stabilnost in mir v regiji, kot tudi za politične, poslovne in ostale odnose med Iranom in EU.
Sicer je tudi grožnja z uničenjem Severne Koreje in z vojaškim posegom v Venezuelo klofuta OZNovim in še posebej evropskih prizadevanjem, da se naj krize rešujejo politično, izključno z diplomatskim orožjem. Prepričan sem, da celo najtesnejši Trumpovi zavezniki na Daljnem vzhodu, ki so najbolj izpostavljeni nevarnosti politike in zlasti raketno-jedrskega programa severnokorejskega režima, se bojijo morebitne aktivacije ameriške grožnje. Tako Japonska kot sama Južna Koreja. Dobro vedo' kaj bi to tudi za njuno varnost in preživetje pomenilo. Da ne govorimo o usodi planeta ob opozorilih Rusije in Kitajske.
In znova tu smo. Trump se je še enkrat izkazal in dokazal. Tak pač je. Se nič ne špara, nič ne skriva, nič ne pretvarja, nič ga ni sram. Zanj je politika le črno-bela, boj dobrega z zlom pri čemer dobro seveda predstavlja on sam. Nianse, postranska škoda in nepredvidljive ali celo za večji del svetovne javnosti predvidljive in napovedane posledice na usodo sveta, so zanj zanemarljivi, celo nepomembni. Zato tudi vztrajanje na odklonu Pariškega podnebnega sporazuma, četudi mu je Irma na Floridi in še kje prizadejala za nekaj milijard dolarjev škode. Čuti se Bog, ki mu nihče nič ne more.
In – sprašujem se ter sprašujem našega predsednika vlade Cerarja, ki bo na Skupščini Združenih narodov spregovoril v četrtek - smo, del razsodnega sveta, lahko prijatelji in partnerji s takim človekom, zmoremo z njim res sodelovati in nanj računati pri udejanjanju naši prizadevanj za mir, varnost in blagostanje na planetu? Smo res prepričani, da gre zgolj za robato retoriko, ki nikogar ne more oškodovati?... češ, »pes, ki laja, ne grize«?!
Iluzije, gospodje! A nas ni zgodovina prejšnjega stoletja ničesar naučila? In tokrat je predmet retorike tudi jedrska grožnja.
Me zanima, kaj bodo po Trumpovem govoru povedali evropski voditelji. Kot da ga niso slišali? Težko se bo izogniti povedanemu. Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko, Federica Mogherini, se je odločno postavila nedavno v bran dogovoru z Iranom in pri tem zastavila tudi svoje ime, svojo čast, svojo verodostojnost. In kaj bo izustil naš premier? Da južna soseda vztraja pri neupoštevanju arbitraže o meji s čimer krši načelo spoštovanja mednarodnega prava in da zavoljo tega, ob neurejenih meja Hrvaške tudi z drugimi sosedami bivše SFRJ, se znova lahko vname zahodni Balkan? Sodeč po prvem njegovem odzivu na Trumpa o čem drugem ne bo govora. V nastopu ameriškega predsednika je zaznal le resnost mednarodne situacije in Trumpa celo pohvalil, ko se je zavzel za vladavino prava. Ne samo to, Cerar je šel dlje, potrdil je odločnost svoje vlade da ne pristopi k  pogodbi OZN o prepovedi jedrskega orožja. Ma bravo,Miro! A ko bo »tam daleč« na Korejskem polotoku počilo in če se boste, dragi premier in podobni oportunisti Trumpu samo klanjali, ne da bi mu namenili ene same kritične opombe, se bo to tudi zgodilo, o naši arbitraži bosta ostala le še pojem in spomin ter vaša prva skrb, če boste vlado še vodil, bo postala nabava potrebnih količin jodovih tablet.

Nessun commento:

Posta un commento