venerdì 11 agosto 2017

22.10. - predsedniške volitve



POTREBUJEMO PREDSEDNIKA, KI ZMORE POVEDAT SVOJE!

Navdušil me je, predsednik Državnega zbora, Milan Brglez, ko je v petek v Narodni Galeriji, ob podpisu  odloka o razpisu predsedniških volitev na dan 22. Oktober 2017, izjavil nekaj, kar ves čas, odkar volimo državnega poglavarja, zagovarjam in to je,  če ga kar citiram, da potrebujemo »nekoga, ki se bo oglasil vedno ko bo treba, o perečih družbenih vprašanjih in dilemah, zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi,«… Naj dodam: Družbi, tudi v širšem, mednarodnem in svetovnem pomenu. Ne pozabimo, da skoraj vse kar se dogaja izven naših meja vpliva, tako ali drugače, na dogajanja doma!
Bravo, Brglez! Sporočilo in usmeritev glasov je jasno, vprašanje je le, ali se bodo po njej volivke in volivci tudi ravnali. Imeli smo namreč predsednika, ki se je opredeljeval in s tem mnoge politične akterje tudi razhudil, a mu drugega mandata nismo podelili, izbrali smo naslednika, ki je bil do sprotnega opredeljevanja bolj zadržan, ali se sploh ni odzival in se ne odziva, pa mu ankete  pripisujejo vnovično zmago. Zdi se, kot da nam je bolj pomembno, da se predsednik Republike, s prostovoljci, v kombinezonu in rokavicah, udeležuje čistilne akcije na obrežju Ljubljanice, kot pa, da Donalda Trumpa okrega, ker se je odpovedal Pariškemu podnebnemu sporazumu ter Svet pahnil v dodatno negotovost v trenutku, ko je norčavi Severni Koreji zagrozil »z ognjem in gnevom, kot ju svet še ni videl!« Da se razumemo, režim Kim Jong Džuna si najbolj ostra opozorila ter sankcije Združenih Narodov tudi zasluži, a največji problem je v tej oživeli krizi Trumpova retorika, ki če se prevede v dejanja, bo še Adolf Hitler izpadel kot cucek. Namig je k uporabi jedrskega orožja z močjo, ki jo človeštvo še ni videlo. Gre le za besede? Upajmo! A ko bo norec s Pjongjanga, ki se ob takih grožnjah bolj zabava kot ne, kako raketo usmeril v bližino otoka Guam? Bo ostal Melanin soprog le pri besedah?
No, idiota ne moreš utišati in onesposobiti s tem, da se vedeš kot on!
A če se vrnem k našim predsedniškim volitvam… Sam sem že zdavnaj napovedal, da bom podprl, s podpisom kandidature in sicer, ime, ki bo, recimo, zmoglo pozvati Trumpa in to z ustrezno ostrino, pa četudi ovito v celofan, k umiritvi strasti in napetosti do Severne Koreje, k preklicu groženj do Venezuele, ki že vnemajo vso latinsko Ameriko, ne nazadnje k povratku svetovnemu Dogovoru o podnebju in k politiki zmanjševanja jedrskih arzenalov. Pa vabilo k  novemu, bolj spoštljivemu in solidarnemu partnerstvu z Evropsko unijo, tudi ob prerazporejanju bremena migraciji.
A nič manj pomemben bo poziv naši vladi, naj pristopi k nedavno podpisani Pogodbi, pod okriljem OZN, o prepovedi jedrskega orožja. Če je Slovenija, kot pravi Ministrstvo za zunanje zadeve, naklonjena opuščanju te grožnje, naj zbere toliko poguma in suverene volje, da kljub članstvu v NATO, naslovi tak signal in se pridruži 122 članicam svetovne organizacije, ki so to zmogle.
Pa še morda opredelitev doma, do 2. Tira. Resda, bo referendum o predmetnem zakonu že mimo, a volilna kampanja za predsedniška Republike bo še ujela referendumsko. Da vidimo, kdo bo izmed kandidatov, oziroma kandidatk, temu referendumu rekel NE in gradnjo tira po sprejetem zakonu podprl?! Vsi ki to zadevo poznajo vedo, da če zakon pade, bo zgodba z 2. Tirom praktično končana, oziroma v najboljšem primeru, odložena za kar nekaj let in tudi kaj to pomeni za prihodnost Luke Koper – slovenskega okna v svet.

Nessun commento:

Posta un commento