martedì 31 gennaio 2017

Svet kriči, Slovenija molči?!


SLOVENIJA, ZBUDI SE! TRUMP URESNIČUJE SVOJE GROŽNJE…

»Dragi g. Trump
To kar počnete nima nič »veličanskega«
Mi, iz vsega sveta, zavračamo strah, sovraštvo, nestrpnost in fanatizem vaših besed.
Zavračamo vašo podporo mučenju, vaše pozive k pobijanju civilistov,  vaše stalno posplošeno sklicevanje na nasilje.
Zavračamo žaljivke na račun žensk, Muslimanov, Mehičanov, praktično  vseh, gre za milijarde ljudi, ki niso kot vi,  ne govorijo kot vi, ne molijo kot vi.
V nasprotju z vašimi strahovi, mi izberemo posluh. Vi silite svet k izgubi upanja, mi upanje gojimo.
Ko vidimo vašo ignoranco, izberemo voljo razumeti.
Kot državljani celega sveta,  smo združeni proti vaši propagandi sovraštva in razdruževanja.
Vljudno…«

Tako se glasi pisemce, ki ga te dni, ko novi ameriški predsednik Donald Trump, sprejema vrsto odlokov in drugih odločitev, ki se povsem ujemajo z zavržno politiko, ki jo je napovedoval v volilni kampanji, podpisujejo na stotine tisočih ljudi po celem svetu ( v parih dneh je število že preseglo 3 milijone!), da bi tako njemu kot tudi lastnim državnikom, političnim voditeljem in odločevalcem, povedali kar gre novemu stanovalcu Bele Hiše povedati! Pa ne samo z ulice, ali preko spleta, in to takoj, ker vsaka njegova nadaljnja poteza oddaljuje svet od upanja po neki varni, zdravi, znosni prihodnosti.
S proti-muslimanskim odlokom, Trump dokazuje, da so bili najhujši strahovi do njega utemeljeni. – Poudarjajo aktivisti spletnega gibanja Avaaz, avtorji gornjega pisma. Ter dodajajo, da je to šele začetek. Zagrozil je, da bo raztrgal vrsto mednarodnih sporazumov, med katerimi tudi Pariškega o podnebju ter tistega z Iranom, in pričel z novim ciklusom jedrskega oboroževanja. Pomislimo na posledice vsega tega.
Vsaka čast britanskim poslancem, ki so si mu upali sporočiti, da je v Veliki Britaniji »persona non grata«, ne glede na vztrajanje premierke Therese May, da se naj odzove njenemu povabilu.
Enako kanadskemu premieru Justinu Trudeau, ki ga je elegantno oklofutal s pozivom k solidarnosti do Muslimanov in tiste, ki jim je Trump prepovedal vstop v ZDA povabil v Kanado.
Vsaka čast tudi francoskemu predsedniku Hollandu in kanclerki Merklovi, ki sta ga po telefonu pozvala k spoštovanju mednarodnih dogovorov in se dan prej sestala v Berlinu ter se zavzela za tesnejše sodelovanje znotraj Evrope kot odgovor na Trumpov populizem in na tveganja njegove politične usmeritve.
Nič manj jasen in odločen predsednik Evropskega sveta, Donald Tusk, ki ameriškega predsednika izpostavlja kot grožnjo Evropski uniji. Pa daleč od tega, da bi označili omenjene državnike za levičarske aktiviste.
Kaj pa mi? Kot sem že enkrat o tem napisal, smo večinoma vzhičeni, da je nova prva dama ZDA Slovenka, v Sevnici od koder je Melanija Trump doma, žurajo in si iz tega naslova nadejajo turistični profit, premier Cerar jo je celo uradno povabil naj čim prej obišče Slovenijo in se veselil njenega kot soproginega uspeha, ki da je »prebivalcem naše države v veselje in ponos.« - Lepo vas prosim, dragi premier, mene in še mnoge ne štejte zraven, obratno, ogorčeni in zaskrbljeni smo!
Upam in želim si, da se bo poleg Združene levice in ostalih podpisnikov Avaazinega pisma Trumpu, v slovenskem političnem prostoru našel še kdo s določeno težo, ki bo ameriškemu predsedniku povedal to kar si gor omenjeni in drugi pomembneži v Evropi in po Svetu že upajo. Res da s sramotno zakonsko novelo o tujcih smo bolj na strani Trumpa kot njegovih oponentov, a je pred nami še vrsta drugih izzivov (podnebje, Iran, jedrski arzenal, razkroj EU, pa, ne nazadnje potencialni novi migracijski pritiski na našo mejo prav zavoljo ameriške blokade…) ki bodo terjali naše opredeljevanje. Miro Cerar in Borut Pahor, kje sta? Še dolgo previdno tiho?
Bralke in bralci, ki soglašate z uvodnim pozivom, kliknite na:
https://secure.avaaz.org/campaign/it/trump_muslim_ban_letter_sgnr_rb/?cavesjb


Nessun commento:

Posta un commento