domenica 29 gennaio 2017

Borut, zavrni sramotno novelo o tujcih!


POZIV PREDSEDNIKU REPUBLIKE, BORUTU PAHORJU

"Gospod predsednik dr. Janez Drnovšek meni, da je novi zakon o azilu preveč restriktiven in da se preveč omejujejo pravice azilantom, tako da je do nadaljnjega zadržal podpis tega zakona in proučuje možnost ustavne presoje.”


Spoštovani predsednik Republike, dragi Borut,

Pisalo se je 11. Februar 2006. Skoraj do potankosti 11 let nazaj, ko nas je o tem seznanjala njegova sodelavka za stike z javnostmi, Jana Pogačnik. Imel je pogum, dr. Drnovšek, tvegal celo ustavno obtožbo, da je sam, v okviru svojih pooblastil in pristojnosti, presodil, da je bil takratni zakon ustavno sporen, zagotovo nehuman in nespodoben, za državo in družbo, ki sta se razglašala za napredni!
Znova smo pri tem vprašanju, o beguncih in prosilcih za azil namreč, in znova pri zakonu, ki ne le da “preveč omejuje pravice” teh ljudi, ampak jim celo onemogoča prestop meje in vstop v državo v trenutku, ko bi vlada in svet za nacionalno varnost, ki mu predseduješ, ocenila, da ji njihova prisotnost ogroža varnost in ustavno ureditev.
Da je zakon sporen z vidika Ustave in mednarodnih konvenciji, ki to področje pokrivajo, vedo povedati vrsta pravnih eminenc pri nas in na tujem, da je sprevržen z vidika solidarnosti in človečnosti ti povedo humanitarne in nevladne organizacije ter morala bi ti povedati tudi tvoja vest, toliko bolj potem, ko je prvotno predvidena varovalka dvotretjinske, torej ustavne večine glasov v parlamentu potrebne za njegovo aktivacijo, obstala in jo je zamenjala le navadna večina.
91. člen Ustave, da  »Zakone razglaša predsednik republike najkasneje 8 dni po njegovem sprejemu.«, ti daje možnost, pravico in dolžnost, da se do sprejetega zakona opredeliš, tako kot je svoj čas storil dr. Drnovšek. Odmisli meritve javnega mnenja do tega vprašanja, zri se vase in dokaži, da zmoreš tudi ti, to kar je zmogel on! Imaš v srcu, glavi in roke priložnost, da vrneš državo na zemljevid tistih, ki vedo kaj so človekove pravice, ki vedo kakšne so njihove mednarodne obveznosti in so pri tem lahko vzgled za preostalo Evropo, zlasti za tisti njen del, ki se vse bolj spogleduje po tem, kar počne onstran Atlantika nov stanovalec Bele Hiše.


Lep pozdrav.

Nessun commento:

Posta un commento