sabato 19 dicembre 2015

Cerar ograje v Istri ne bo umaknil!



NAJ PREMIER POJASNI


Spoštovani dr. Cerar,

Pravite, da razumete zaskrbljenost in nelagodje županov in prebivalcev v Istri in tudi drugod, od koder pozivajo k umiku žične ograje, ter da tudi vam ni prijetno, da se le ta postavlja, a jo kljub temu branite in utemeljujete s tem, da ste »pred časom dobili izrecne napovedi, da bo hrvaška stran po potrebi pošiljala prebežnike v večjih skupinah tudi čez Istro proti Italiji.«
Če je temu tako, dolžni ste slovenski javnosti, zlasti oni, ki temu ukrepu ugovarja, pa reciva ji neuki, kar vrsto dodatnih pojasnil in odgovorov.
Dvomim, da jih bomo prijeli, a gre  vseeno poizkusiti, mar ne? Vprašanja še nikogar niso poškodovala.
No, če bi vodil intervju z vami bi vas vprašal naslednje:
1.     Konec oktobra ste se na vrhu EU-Balkan v Bruslju s kolegi dogovorili da bo komunikacija med vladami, oz. pristojnimi ministri na migrantski poti izboljšana in da ne bo več prihajalo do stihijskega in nezakonitega prehoda ozemelj, kot se je pred tem dogajalo tudi na slovensko-hrvaški meji. Kolikor so mediji poročali in še poročajo, od takrat so se razmere bistveno popravile, tok prebežnikov je bil obvladovan in pravilno usmerjen na za njihov sprejem pristojne mejne prehode. Drži?
2.     So se v tem času, od dogovora dalje, dogajala kakršnakoli odstopanja  od njega s strani Hrvaške? So prešle zeleno mejo kake večje skupine migrantov, ki naj bi ušli nadzoru bodisi hrvaških, bodisi slovenskih oblasti?
3.     Govorite o »izrecnih napovedi«, da  naj bi se to zgodilo z  aktivno vlogo hrvaške strani »po potrebi, tudi čez Istro proti Italiji«?! Ali to pomeni, da se Hrvaška pripravlja kršiti dogovor in ravnati kot prej, ko so njeni organi celo  spodbujali prebežnike  k nezakonitemu prestopanju meje?
4.     Ste o tem obvestili pristojne v Bruslju? Oziroma ali ste se o tej  možnosti še prej pogovorili s hrvaškim kolegom Milanovičem? Verjamem, da med vama zaupanja ni na pretek, a vseeno se treba o teh rečeh vsaj potruditi voditi dialog. Če bi prejel javna zagotovila, ki bi jih slišali tudi Juncker, Tusk, Mogherinijeva, Avramopulos in ostali, da bosta komunikacija in koordinacija potekali dalje kot doslej, bi nas lahko vse pomiril. Torej, kaj nam lahko o tem še poveste?
5.     In če se stvari od Bruslja dalje niso spremenile na slabše, čemu pregrada na meji? Čemu tak strošek in zlasti čemu izbira bodeče žice, ob vedenju in opozarjanjih na posledice?... S simbolnega in praktičnega, življenjskega vidika. Če naj le služi usmerjanju k pristojnim mejnih prehodom, dovolj bi bilo nekaj panelnih ali drugih manj invazivnih rešitev, na predvidenih prehodnih točkah, z napisom: »Mednarodni mejni prehod Dobova, 5 km vzhodno…(ali zahodno). Le tam boste zakonito prestopili mejo! Drugje boste deležni pregona!« v različnih jezikih, tudi v arabščini.
6.     Trdite, da bo žica takoj odstranjena, ko bo migrantski pritisk usahnil. Ker vemo, da se to ne bo zgodilo še leta, ker pač  njegova glavna generatorja (vojne in revščina) nista in še dolgo ne bosta obvladovana, to pomeni, da bo ta pregrada postala del našega vsakdana. Se vam zdi to sprejemljivo tudi za ljudi, ki ob meji živijo in preživijo lahko le ob njeni odprtosti in prepustnosti?
7.     So vam že poročali, lovci in drugi, koliko živali se je že prijelo, je trpelo in poginilo na tej ograji?
8.     Prebral sem nekje vašo izjavo, da ekonomske škode zaradi žičnate pregrade še ni zaznati, obenem pa tudi, da v nekem zdravilišču, oziroma termah nekje v bližini pregrajene meje, že  preklicujejo rezervacije. Kaj veste o tem? In kako s kmeti, ki imajo njive na oni strani meje? Tudi tu škode ne opažate in ne napovedujete?
9.     Pa še ena opazka. Utemeljujete ukrep z varnostnimi razlogi, pri čemer poudarjate, da »stopnja ogroženosti Slovenije ostaja nizka, da pa je stopnja budnosti bistveno povečana«. Kot nepoučen si to diskrepanco težko razlagam, razen če so napovedi, o katerih morda veste le vi na vladi, strašljive?! Govora je vsekakor o budnosti pred možnim terorističnim napadom, mar ne?! In znova vprašanje: a ste res prepričani, da bo žičnata ograja odvrnila potencialnega napadalca od uresničevanja svojih namer? Samomorilca ali le ubijalca, ki si je zadal za nalogo izvršiti atentat in pobiti toliko in toliko ljudi, oziroma povzročiti določeno škodo in teror Sloveniji, si ne predstavljam, da bo prišel k nam preko ne več zelene ampak kar bodeče meje, svojo smrtonosno opremo namakal v reki in jo vlekel čez ograjo, se vanjo zapletal in se reševal s kleščami. Domnevam, da poznajo krvniki iz ISISa bolj praktične, enostavne in udobne poti. Kaj menite o tem? Sicer, za mladega, poskočnega človeka, ki ima pri sebi šotorsko krilo, ali debelejšo jakno, tudi bodeča žica ne predstavlja kako posebno oviro.
To je to, za enkrat, dr. Cerar. Bilo bi lepo slišati odgovore na ta in druga vprašanja, ki vam jih zastavlja prizadeta in ogorčena javnost.
Zgražate se na napake preteklosti, ki so jih zagrešili drugi, ko izveste, da bomo morali Hrvaški plačati kakih 40 milijonov evrov zavoljo nedobavljene električne energije iz krške Nuklearke v obdobju julija 2002 do aprila 2003. Se strinjam, kar huda obremenitev za proračun. Pa ste pomislili , malce izračunali, kolikšna utegne biti škoda zaradi neobdelanih kmetijskih površin in propadlega turizma ob žičnati ograji? In pa škoda živalskemu svetu? Glede na trajanje te pregrade, dlje kot je trajala elektro-blokada, bi lahko stavil, da bodo finančne posledice presegle prej omenjeno vsoto. Terorizem pa bo seveda oddelal svoje, razen če ga ne bo Svet ustavil in zadušil pri izvoru.
Vam bom težko verjel jutri, ko boste morda pojasnjevali, da če ne bi bilo žičnate ograje  in prav take, bi bili tudi mi v Sloveniji tarča in žrtve terorističnega dejanja, oziroma da ste ga s pomočjo te pregrade preprečili.
Škoda na gospodarske in ostale dejavnosti ob meji, na naravo in favno, na dobrososedske odnose in na ugled Slovenije pa bo občutna, vidna in  v marsičem tudi izmerljiva.

Dejal sem v prejšnjem odprtem pismu, da odstranite čim prej ograjo, da bo sramota čim krajša. Kaže da sem upal zaman in da se bo sramota le še stopnjevala. Amen. Morda bom uslišan vsaj pri vprašanjih?! Hvala.

Nessun commento:

Posta un commento