venerdì 24 luglio 2015

Arbitraža o meji. Blamaža Slovenije


BLAMAŽA SLOVENSKE DIPLOMACIJE!

Po objavi zvočnega posnetka dela pogovora med slovenskim sodnikom arbitražnega tribunala, dr. Sekolcem in slovensko agentko MZZ, zadolženo za spremljanje postopkov, Drenikovo, v zvezi z arbitražo o meji s Hrvaško, ni več dvoma, da je slovenska diplomacija pri tej zgodbi padla na izpitu. Z obsojanjem prisluškovanja s strani "prijateljske sosede" na naš račun, tega vtisa in tudi formalnega prestopa onstran dovoljenega ne bomo popravili. Da hrvaške tajne službe prisluškujejo našim funkcionarjem vzemimo v zakup, tako kot to, da tudi naše prisluškujejo njihovim. Naj mi do jamči, da te u ni tako.
Problem je pogovor Sekolca z Drenikovo, ki je razkril če že ne lobiranje, pa vsaj uhajanje informaciji, kar bi naj bilo po pravilih postopka nedovoljeno.
A glavno odgovornost za ta zaplet naj prevzame sam minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, prvič ker je očitno slabo podučil Sekolca in Drenikovo o nepropustni tajnosti postopkov arbitraže vse do objave končne razsodbe, oziroma o nevarnosti prisluhov, drugo ker je spodbudil Hrvaško k zaščiti svojih interesov z nepremišljenimi, bahavimi izjavami že pred kakim mesecem, o tem, da nam je kazalo dobro.
Domnevam, da se bo ves postopek sedaj ustavil, vsaj do takrat ko se bodo na ta škandal odzvali tako predsednik arbitražnega sodišča kot Evropska komisija, oziroma do zamenjave slovenskega sodnika. In če se bo le to zgodilo bo še dobro.
Bojim se namreč da bo Hrvaška celo odstopila od arbitražnega sporazuma, oziroma storila vse da se to zgodi, zlasti po informacijah, da se napoveduje odločitev o meji na morju bolj po okusu Slovenije, in terjala nova pogajanja, kar bo mejni spor zavleklo za kar nekaj let.
Nemudoma bi moral Erjavec odstopiti, a leteli bosta le glavi Drenikove in Sekolca. Glavni krivec, ki se je celo okrepil z Vilfanom, pa bo ostal na svojem mestu in skušal vso nespodobno vedenje prevalit na Hrvaško, ker da je prisluškovala, kar se med "prijatelji" ne dela.
Mene, kot prvega formalnega predlagatelja reševanja mejnega spora z mednarodno arbitražo, že leta 2004 na Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora, aktivnega zagovornika arbitražnega sporazuma Pahor-Kosor pred slovenskim referendumom 2010 in, ne nazadnje,  državljana Republike Slovenije, ki živi ob tej meji in čuti posledice njene nedorečenosti, je milo rečeno sram, da se take reči dogajajo, da nismo znali predvidet tovrstnih zapletov in ustrezno postopat, oziroma da smo stopili na ta izredno občutljiv teren kot popolni amaterji. Da je temu tako dokazuje sam pogovor sodnika in agentke, ki znova preigrava kar po telefonu neke scenarije in taktike uveljavljanja svojega prav, kot da se tega ne bi lotili ko je bil za to čas, oz. ob pripravi memoranduma in odgovora na hrvaške argumente ter same strategije slovenskega zagovora pred tribunalom.
Dragi Karl, odgovornost nosiš predvsem ti! Prevzemi jo in prepusti resor nekomu s kančkom več profesionalnosti.


Nessun commento:

Posta un commento