martedì 31 marzo 2015

Janko, imaš mojo podporo!



A JE RES TAKO NAROBE KAR JE STORIL VEBER, DA MORA ODITI?


Emil Milan Pintar, med podpisniki Peticije proti razprodaji državnega premoženja, je v neki TV oddaji dejal, da je bil Janko Veber morda nekoliko neroden, ko se je lotil zadeve Telekom, da pa pravo vprašanje je čemu tega nista storila vlada, ali Svet za nacionalno varnost?!
Berem, da moj dolgoletni kolega poslanec, danes (še) obrambni minister, uživa podporo le še svoje stranke. Vrh SDja je pri tem enoten, kar pozdravljam in vprašujem Združeno Levico kje je, glede na njena stališča do nepremišljene privatizacije, ki bi se morala vsaj pri Telekomu povsem ujeti z SDjevim? Bilo bi dobro, lepo in tudi perspektivno, da bi edini levici v parlamentu, ki bosta verjetno odtlej veslala skupaj v opoziciji, skušala poenotit ritem. Zvem pa, kar mi simpatije do nje odriva stran, da bo ZL celo glasovala za razrešitev Vebra, kot je včeraj predlagal premier Cerar, tako kot cel blok zagovornikov privatizacije za vsako ceno.
In me drža Luke Mesca in tovarišije preseneča tudi ker neke očitne nezakonitosti in neetičnosti pri Vebrovem ravnanju ni moč zaslediti, Toninovim naporov pojasnjevanja njegovega domnevnega greha navkljub. »Ravnal je netransparentno« - trdi Cerar. Dejstva govorijo nasprotno. Kolikor se da razbrati in razumeti je minister naročil Obveščevalni varnostni službi ministrstva, ki ga vodi, analizo morebitnih posledic prodaje Telekoma z  njegovo infrastrukturo vred tujemu kupcu na učinkovitost, zanesljivost, varnost storitev, ki jo družba danes zagotavlja državi pri prenosu občutljivih informaciji obrambnega in varnostnega značaja. Naročil je nekaj, kar bi transparentnost vsaj enega vidika sporne prodaje zagotovilo.
 Nekdo je priklical v spomin Depalo vas, češ so se tudi tokrat vojaški James Bondi vmešali v civilno sfero, toda nihče ni bil pri sedanji zgodbi pretepen, poškodovan ali aretiran in tudi posebne prisluškovalne metode niso bile uporabljene. Nič od nič kar bi zaudarjalo po spornem. Le tuhtanje za mizo, ob zbranih informacijah iz medijev in drugih občih virov, kaj se utegne zgoditi za varnost države in vseh nas, ki je ob ofenzivi ISISa in mednarodnega terorizma vse bolj na preizkušnji, ko bo naš glavni informacijski operater prešel v tuje, najverjetneje nemške roke. Najmanj kar bo, kot kaže hrvaška izkušnja, bo da bodo storitve Telekoma za obrambno ministrstvo dražje za 60% in to je prav da minister ve, ko bo sestavljal naslednje proračune.
Pa ne le on, tudi premier in finančni minister, ter, seveda kolegi.
Ja, hvala Bogu, da se je nekdo tega spomnil! Ali je to v njegovem opisu del in nalog, ali ne. Vebru gredo prej pohvale kot graja in odstavitev, dragi Cerar! Da je bil pri pojasnjevanju nekoliko nespreten, da se je zapletal, da ni predlagal, da bi analizo naročila kar vlada, oziroma Svet za nacionalno varnost, je drugotnega pomena. Naj bi presegel pooblastila? A ni menda dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano? A je res pravica po vedenju več in to za potrebe izvajanja zapisanih pooblastil, nekaj česar si ne smeš dovoliti, če ti ni izrecno priznana?
Slabo, dr. Cerar! Podlegli ste histeriji, ki so jo zagnali v NSi in SDS in to se vam gotovo ne bo obrestovalo.








Nessun commento:

Posta un commento